Кућа Добрих Вести

Login

Необични директор у необичној школи

Оцените овај чланак
(5 гласова)

IMGСО -  Директор једне основне школе у делу Француске Со (Sceaux) руши све баријере и традицију у позитивном смислу. Ради се о школи чији директор Фредерик Деламар, заједно са групом колега, долази на радно место и пре почетка школске године. На његовом лицу је осмех, јер је школа започела нову радну годину у новом руху и са новим књигама, које су чекале ђаке на столовима.

Деламар истиче да је школа “машинерија” која захтева много рада. Његова школа има 13 разреда и 320 деце и може да послужи као пример осталима свуда у свету.

 

Брод занесењака

 

Деламар је од 1998. године на кормилу тог  "брода" у који на почетку године "укрцавају" деца из мешовитих социјалних сталежа, уз свечан дочек током кога им се представљају школска правила и часте чоколадним кроасанима.

У 50. години живота, Деламар може да каже да се већ 20 година налази у школској управи и да се 33 године бави образовним радом, јер се тим послом бави од 18. године живота, након завршене чувене  "нормалне школе" у Паризу.    

"У почетку су родитељи ђака били старији од мене, сада је супротно",  каже Деламар, који мотивацију и након 33 година рада налази у огромној љубави према свом послу.

Он наводи да га занима групни рад, као и да ради са још 14 наставника на развоју пројеката и њиховој реализацији и омогућавању ђацима бољих услова за напредак.

Деламар често користи спортске метафоре објашњавајући свој рад и приказује себе као тренера спортске екипе која добија само, ако је повезана и примењује колективну стратегију.

Наставници су задовољни да у школи којом руководи Деламар раде заједно, добро сарађују, тако да је екипа стабилна, једини одласци су они у пензију.

 

Школа од јутра до сутра

 

Наставници практиктикују размену разредних нивоа, не буне се када имају састанак у подне или увече због одређених пројеката, када долазе суботом ујутру у школу да би присуствовали  прославама, иако за то нису одређени.  

Други покретач успешног функционисање школе је, како сматра Деламар, подршка породица ђака који честитају на пројектима уз похвале и цвеће.

Ту су и институције, инспектор, град, који не коче функционисање, већ подржавају и усвајају идеје школе, као што је било и организовање путовања за све разреде.

Деламар каже да се од њега пуно тражи, али да му се много и помаже. Школа је реновирана и проширена 2000. године, изграђена је у модерном архитектонском стилу. Све је оплемењено дивљом лозом и лавандом. Постоји постор за играње билијара, што је једна од активности која се нуди у подневним часовима.

 

Школске радионице

 

У подневним часовима ученици четири пута недељно могу да приступе различитим радионицама, које одабирају на период од шест месеци.

Доступно је око 15 активности (забава, сликарство, глума, плес, тенис, мачевање, традиционална јапанска вештина прављења модела од папира оригами, шах, билијар, стони тенис, бадминтон, мајсторије, баштованство, вез, калиграфија…).

Радионице воде спољни стручњаци које за ту услугу плаћа општина.

Ради се, како истиче Деламар, о одлично испуњеном времену између часова током кога се ђаци опуштају, бавећи се нечим можда чиме не би могли код кућа, а много је мање насиља у дворишту.

Деца се на тај начин уче и да буду самостална, јер се крећу сама по школи, што их припрема за више разреде. Те активности коштају општину 57 центи дневно по детету.

Деламар истиче учешће општине и родитеља у активностима школе и наглашава да веома добро познаје становнике краја у коме се школа налази, јер је и сам у њему одрастао.    

"Постоји породични дух, налазимо се у кварту где живе људи привржени школи који издвајају своје време за њу, помажу нам да одржавамо библиотеку са 9.500 књига, учествују у школским пројектима, понашају се с поштовањем према професорима. Школа је мешовитог социјалног сталежа, са мало проблематичне деце, што омогућава да им се заиста помогне", сматра Деламар.

 

Нова времена, нове навике

 

Деламар истиче и сарадњу са културним и спортским удружењима која учествују у разним школским прославама. Тако, када је на пример празник радионица, цео кварт долази на доручак у школу. Да све, међутим, није потпуно идилично, указује и запажање Деламара који упозорава и на неке негативне тенденције током његове 33 године образовног рада.

Ради се о томе да су породице ученика пре 30 година биле спремније да се узајамно помажу, тако да је свака помало припомагала када неки ученик нема финансијска средства да иде с осталима на неко школско путовање. Школа кода ђака развија вредности као што су солидарност и братство.

Деламар каже и да се пре 30 година бавио образовним радом у много проблематичнијем кварту, али да су људи били веселији, отворенији, са више полета.

"Погађа ме одређен облик општег песимизма и постојање страха од будућности код родитеља, деца су, такође, мање весела“, запажање је Деларме.    

                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 децембар 2012 15:26
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија