Кућа Добрих Вести

Login

ПОБЕДНИЦИ: Новосађани најбољи на Државном такмичењу у пружању прве помоћи

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hitnaglavnaНа овогодишњем Државном такмичењу екипа Црвеног крста у првој помоћи прво место у категорији Омладинаца освојили су волонтери из Новог Сада, друго место припало је екипи из Суботице, а треће екипи Вождовца. У категорији Подмлатка, овогодишњи прваци су дошли из Сремске Митровице, следе их волонтери из Грачанице, а треће место припало је Новосађанима.

 

 

 

У такмичењу су учествовале 42 екипе из 31 организације Црвеног крста у Србији. Тема такмичења била је прва помоћ на јавним манифестацијама.

 

 

 

Дан пре Државног такмичења у првој помоћи, Црвени крст Србије организовао је Такмичење у реалистичком приказу повреда, стања и обољења. У овој категорији такмичило се 15 екипа. Најбоље резултате показала је екипа Црвеног крста из Сомбора, друго место освојио је тим са Старог Града, а треће место однели су Ужичани.

 

 

 

Такмичење у реалистичком приказивању повреда, обољења и стања одржанo је дан раније, у петак 15. септембра 2023. године у седишту Црвеног крста Србије, Симина 19.

 

 

Екипа омладине заузела је 1. место у конкуренцији 15 екипa:

 

1. Нови Сад

2. Суботица

3. Вождовац

 

Право учешћа на финалном такмичењу оствариле су екипе из следећих организација Црвеног крста: Вождовац, Врање, Грачаница, Зајечар, Зрењанин, Зубин поток, Крагујевац, Краљево, Ниш, Палилула, Рума, Стари град, Суботица и Ужице.

 

Екипа подмлатка заузела је 3. место у конкуренцији 15 екипa:

 

1. Сремска Митровица

2. Грачаница

3. Нови Сад

 

На такмичењу су још учествовали следећи градови: Врање, Грачаница, Крагујевац, Краљево, Липљан, Ниш, Пожаревац, Сомбор, Суботица, Сремска Митровица, Ужице.

 

                                                         

  hitnapomoctakmicenje

 

У конкуренцији реалистичког приказивања повреда, обољења и стања екипа Црвеног крста Новог Сада заузела је 9. место у конкуренцији 14 екипa, а учествовали су Бољевац, Вождовац, Зајечар, Краљево, Косовска Митровица, Ниш, Палилула, Панчево, Рума, Сомбор.

 

Црвени крст Новог Сада – Градску организацију на овом такмичењу представљали су: Екипа омладине: Филип Михајловић, Елена Тривунџа, Милица Жагар, Сара Црнић, Филип Михајловић и Марија Савановић, инструктор Александра Милић; Екипа подмлатка: Петар Петрушић, Владислава Добрић, Матеја Јовановић, Небојша Миличић, Софија Угљешић и Милица Петровић, инструктор Филип Михајловић;

 

Екипа реалистичког приказивања повреда, оболења и стања: Милица Хорњак, Урош Црнић и Новица Јефтић, инструктор Ана Пајкић; Успешну реализацију такмичења помогле су судије из наше организације: Сергеј Цицвара и Маша Мастиловић.

 

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи показало је 15 екипа Омладине и 14 екипа Подмлатка Црвеног крста, као и 14 екипа Реалистичког приказа повреда, стања и обољења, из 31 срединe из целе Србије, укључујући Косово и Метохију. Наведене екипе су оствариле пласман на Државно такмичење након победа на општинским, градским, међурегионалним и покрајинским такмичењима. Поред 255 такмичара, у организацији догађаја учествовало је још исто толико волонтера, те је сама манифестација окупила преко 600 волонтера и професионалаца Црвеног крста.

 

Ове године тема државног такмичења била је посвећена пружању прве помоћи на јавним манифестацијама. На такмичењу су били приказани сценарији и повреде које се најчешће дешавају на јавним манифестацијама, а идеја је била да се на овај начин истакне значај доступности прве помоћи и мотивишу млади волонтери да се усавршавају у овим вештинама, како би се у будућности ангажовали на новим задацима.

                                                           hitnatakmicenje2

Знање за спашавање живота

 

На отварању такмичења присутнима су се обратили председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, државни секретар у Министарству здравља РС др Горан Макунчевић и државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Мирко Јанић. Директор Студентског центра Београда Горан Минић и вд директора Центра за културу „Студентски град“ др Дубравка Томић примили су захвалнице за помоћ и подршку у реализацији овогодишњег државног такмичења, њих је уручио др Радовановић.

 

Макунчевић је истакао да Црвени крст и Студентски град имају пуну подршку Министарства здравља. Он је такмичарима поручио да ће намећући се у племенитим вештинама које су савладали сви данас бити победници и пожелео им успех.

 

Јанић је изразио задовољство што присуствује скупу где се од најмлађих може видети шта је брига и пожртвованост. Он је казао да је слика са такмичења која иде по Србији најлепша данас и нагласио да Црвени крст и Министарство за бригу о породици и демографију раде на истом задатку бринући о грађанима.

 

Радовановић је поручио волонтерима да им се диви на елану и спремности да уче. „Чекате да данас покажете шта знате, а то што знате једном ће некоме спасити живот. Кад то учините, кад будете спасили живот, бићете оплемењени за велико искуство које нећете моћи да добијете ни на један други начин“, казао је и додао: „У животу увек треба да се трудите да помогнете, јер тиме постајете богатији“.

                                                        hitnatelo

Отварању су присуствовали помоћник министра унутрашњих послова Лука Чаушић, пуковник др Драган Ђорђевић из Министарства одбране, Јелена Стијачић, шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста са сарадницом Јеленом Каплановић.

 

Данас се такмичите 42 екипе из 31 организације Црвеног крста у Србији. Такмичари-волонтери Црвеног крста су подељени у три категорије: Омладина, Подмладак и Петлићи. Петилићи ће своје знање приказати ревијално.

 

Екипе које учествују на државном такмичењу победиле су на вишим нивоима такмичења: покрајинским, регионалним и градском. Од априла до септембра, своје знање у пружању прве помоћи на свим нивоима надметања показало је преко 3200 волонтера. Данас их се такмичи 252.

 

Дан пре Државног такмичења у првој помоћи, Црвени крст Србије организовао је Такмичење у реалистичком приказу повреда. У овој категорији такмичило се 15 екипа Црвеног крста.

 

Неретко, управо су екипе Црвеног крста позване да обезбеђују различите манифестације и пружају помоћ онима којима је потребна. Ово такмичење кроз низ симулација где је неодложна помоћ потребна приказује вештину екипа волонтера Црвеног крста. Такмичење ће дати најспремнију и најобученију екипу волонтера.

 

Волонтере Црвеног крста виђали сте на великом броју манифестација, међу којима су Београдски Маратон, Светско дворанско првенство у атлетици, Олимпијски дан, “Be Active Day”, музички фестивал “EXIT” и други догађаји.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 17 септембар 2023 14:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија