Кућа Добрих Вести

Login

FIRST LEGO: League програми за децу и младе у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

legogogoogogFIRST® LEGO® League је глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (STEM) кроз забавно и узбудљиво практично учење, употребом дидактичких материјала и LEGO Education сетова.

 

На глобалном нивоу, за програм је пријављено преко 35 000 тимова, одржава се у преко 100 држава, а у Србији је организован од стране Удружења „Права Прича“ у сарадњи са организацијом Serbian Tech и словеначком организацијом Супер Главце.

 

FIRST LEGO League League Explore програм је осмишљен на тај начин да деца узраста од 6 до 10 година, заједно са својим ментором, месецима припремају и осмишљавају Иновативни пројекат на задату тему, праве панеле и презентације, као и моторизовани модел који је направљен од лего коцкица.

 

Овогодишња тема пројекта је „Masterpiece” и усмерена је на повезивање уметности и технологије. Ове године у Еxplore програму ће учествовати чак осамнаест екипа, а завршни догађај програма Еxplore фестивал ће се одржати почетком следеће године у Савременој основној школи. Циљ је да на забаван и едукативан начин уведе децу у свет роботике, технологије и науке.

 

                            lego2

Компаније Netconomy и EPAM су препознале значај и вредности програма и организатора и пружиле подршку овогодишњој организацији догађаја.

 

Удружење ће 11. фебруара 2024. организовати и Challenge програм у Шапцу. Овај програм намењен је за децу узраста од 9 до 16 година и има за циљ да надахне младе кроз четири такмичарска дела, да експериментишу и развију своје критичко размишљање, кодирање и дизајнерске вештине кроз СТЕМ учење и роботику. Деца и млади кроз рад у тиму вођени ментором конструишу и програмирају робота који комплетира мисије Робот игре. Пред стручним жиријем објашњавају своју конструкцију, код, стратегију робота и представљају иновативни пројекат чији је циљ осмишљавање начина да се унапреди окружење и заједница.

 

На такмичењу у Србији учествују екипе из различитих градова Србије, екипе из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Победничке екипе са такмичења у Србији одлазе у Словенију на регионално такмичење, док екипе које успеју даље да се пласирају, одлазе на светско такмичење.

 

Удружење „Права прича“ је непрофитно, невладино удружење основано са циљем подршке деци, младима и заједници у области науке, технологије, образовања и хуманитарне делатности.

 

SerbianTech је организација која се бави оснаживањем технолошког екосистема. Активности и иницијативе организације су засноване на три стуба - технолошко образовање и едукације, пословно умрежавање и промоција технолошког екосистема.

 

Завод Супер Главце је ПДП/оперативни партнер и официјални власник лиценце FIRST LEGO League (Discover, Explore и Challenge) за Србију, Хрватску и Словенију.

 

Актуелности везане за FIRST LEGO League програм можете пратити на званичном сајту, али и путем Инстаграм профила , ЛинкедИн и Фејсбук странице.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 25 децембар 2023 20:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија