Кућа Добрих Вести

Login

Позив за достављање заједничких пројеката младих из БиХ и Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

portalmladiБЕОГРАД - Омладинска Фондација Schüler Helfen Leben (SHL) у Сарајеву отворила је позив за достављање пројектних предлога на програм „Movements across borders“ (MAB) за 2013. годину, који је фокусиран на оснаживање, повезивање и заједнички ангажман младих особа из Босне и Херцеговине и Србије.

Омладинска Фондација SHL - Ученици помажу живот, основана је од стране немачких ученика почетком деведесетих година с циљем пружања помоћи младима у земљама бивше Југославије које су биле погођене ратом.

SHL и данас своје програме реализује са циљем развијања капацитета младих, који ће им омогућити позитиван друштвени ангажман, и мотивисати их на активно укључење у доношење одлука у заједници.

Информације о програму "Movements across borders" (MAB)

„МАB“ има за циљ јачање сарадње и међусобно поверење између младих из Босне и Херцеговине и Србије, кроз припрему и реализацију заједничких активности и манифестација из области омладинског ангажмана, које садрже компоненту grassroots приступа.

Циљна група овог програма су млади старосне доби од 14 до 28 година, који су активни у некој неформалној групи или омладинској организацији.

Циљеви програма су, између осталог, успостављање, или даљи развој заједничког социјалног ангажмана између младих из БиХ и Србије, промовирање активизма младих кроз заједничке активности које доприносе солидарности, мултикултуралности и толеранцији младих, успостављање друштвене кохезије и културне размјене која омогућава младим особама да покажу своју креативност и иновативност, активизам и волонтеризам младих....

Максималан буџет пројектног приедлога је 5000 конвертибилних марака, а реализација пројекта максимално траје осам месеци.

Шта су grassroots активности?

Grassroots активности имају за циљ развој заједнице, кроз стварање група стомишљеника које се формирају око заједничког интереса, или решавања заједничког проблема. Grassroots групе се најчешће формирају на локалном нивоу и обично нису под контролом било које политичке странке. Покрет чине грађани – волонтери, који издвајају своје време и ресурсе за решавање проблема око којег су се окупили

Тако у grassroots активности се може убројати, на пример, уређење напуштеног објекта у локалној заједници, чијим уређењем млади добијају простор за провођење свог слободног времена кроз одржавање радионица, приредби или сличних културних дешавања.

Успостављање покрета који ће се бавити организацијом фестивала младих за неафирмисане уметнике, а који ће кроз реализацију фестивала широј јавности представити свој рад и тиме доприниети унапређењу културног живота у заједници.

Може се ту уврстити и јачање волонтеризма кроз различите социјалне активности, на пример, програме потицања помоћи особама с посебним потребама, угрожених и маргинализираних група у друштву.

Ко може учествовати у програму

Програм “МАB“ је креиран за омладинске организације из Босне и Херцеговине и Србије и неформалне групе (које могу пријавити своје пројектне приједлоге преко регистрираних удружења грађана), које аплицирају у партнерству.

Пројектни предлог се мора састојати из две компоненте, односно активности, које ће се реализовати у Босни и Херцеговини и Србији. Предност у програму ће имати они који ће користити модел „локални домаћин“ – што значи да група из БиХ приликом реализације активности у Србији одседа у кућама својих вршњака у Србији, и обрнуто.

Начин пријаве

Пријавну апликацију за МАБ програм можете преузети ОВДЕ те исту доставити путем е-маила:. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. . Прва фаза програма отворена је до 31 октобра 2013 године.

Сви који су поднели своје пријаве ће бити информисани о статусу своје пријаве.

                                                                                           Извор: Кућа добрих вести/портал Млади Рашке


Последњи пут измењено среда, 04 септембар 2013 15:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија