Кућа Добрих Вести

Login

Конкурс за студенте – добродошли у Немачку

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД - Амбасада Савезне Републике Немачке и Европски покрет у Србији расписали су данас конкурс под називом „Добродошли у Немачку“ за друштвено активне студенте и студенткиње основних и мастер студија Универзитета у Србији до 25 година старости.

Пројекат се реализује уз подршку Савезног министарства за привредну сарадњу и развој (BMZ), Министарства иностраних послова, државне канцеларије покрајине Баварске, Немачке организације за техничку сарадњу (GiZ), Баварског Универзитетског центра за средњу, источну и јужну Европу (BAYHOST) и немачких политичких фондација Конрад Аденауер, Фридрих Еберт (Friedrich Ebert),  Фридрих Нaуман (Friedrich Naumann) и Ханс Зајдел (Hanns Seidel).

Циљ конкурса, који се расписује већ шесту годину за редом, је да се омогући да 60 друштвено активних студената, који до сада нису путовали у иностранство или боравили у некој земљи чланици Европске Уније (ЕУ), у две групе, у октобру или новембру, проведу две недеље у студијској посети Немачкој и упознају државу оснивача ЕУ, као и њене политичке, економске и културне особености, наведено је на сајту Европског покрета у Србији.

На данашњој конференцији за новинаре, одржаној поводом отварања конкурса, амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас (Wolfram Maas) је истакао да се овим програмом жели омогућити младим Србима да путују у ЕУ, односно Немачку. Он је подсетио да је кроз овај програм прошло већ више од 300 студената, и да показује добре резултате. Мас је предочио да студенти неће само обилазити разне институције, већ ће имати прилике да се упознају са својим колегама и колегиницама из Немачке и тако стичу нова пријатељства.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Маја Бобић истакла је да је инвестирање у младе најважније, указујући да се овим програмом желе подстаћи млади на ангажовање у свом друштву.

Она је нагласила да је после овог програма чак 70 одсто његових учесника наставило и даље да се бави разним друштвеним активностима, а да је 80 процената њих почело да учи и немачки језик.

Основни критеријуми на основу којих ће жири извршити селекцију студената су – да пријаве могу поднети искључиво држављанке и држављани Републике Србије који студирају у Републици Србији. Затим, важан је и друштвени активизам кандидата - хуманитарни или волонтерски рад, чланство или сарадња са невладиним организацијама, синдикатима, политичким партијама (кандидат/кандидаткиња подноси писмо препоруке или неки други документ којим потврђује свој наведени ангажман).

Услов конкурса је и да су студенти основних или мастер студија универзитета у Србији до 25 година старости (кандидат/кандидаткиња подноси потврду о упису године), а битан је и успех студента, односно просечна оцена 8 и више (кандидат/кандидаткиња подноси оригинал потврду о положеним испитима и просечној оцени), затим дужина студирања, као и знање страног језика, при чему је знање енглеског обавезно, а знање немачког ће се узимати као предност.

Приоритет ће, како се наводи на сајту Европског покрета у Србији, имати кандидати, односно кандидаткиње који нису путовали у СР Немачку, али досадашња путовања неће пресудно утицати на избор учесника и учесница.

Пријавни формулар, упутство за конкурисање и додатне информације о конкурсу сви заинтересовани кандидати могу преузети са интернет сајта пројекта: www.dobrodosliunemacku.org

Сви заинтересовани кандидати своје пријаве шаљу искључиво поштом на адресу:
За конкурс „Добродошли у Немачку“
Европски покрет у Србији
Краља Милана 31/II, 11 000 Београд

Конкурс је отворен од 21. јуна до 7. септембра 2012. године.

У разматрање ће бити узете само потпуно попуњене пријаве, које стигну на назначену адресу.
Све пријаве послате закључно са датумом завршетка конкурса биће узете у разматрање.
Пријаве које стигну након затварања конкурса, или које садрже нетачне и/или непотпуне податке неће бити узете у разматрање.

Информације се могу добити на na e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Извор: Кућа добрих вести / Европски покрет у Србији


Последњи пут измењено петак, 22 јун 2012 01:07
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија