Кућа Добрих Вести

Login

Данас обележен Међународни дан волонтера

Оцените овај чланак
(5 гласова)

volontirajjjjБЕОГРАД - Међународни дан волонтера, 5. децембар, данас је обележен низом манифестација, како би се скренула пажња на значај волонтерских активности за унапређење локалних заједница.

Ове године, као и претходних, Дан волонтера је посебно обележен широм земље - у канцеларијама за младе и волонтерским сервисима, али и у Београду где се у Дому омладине окупило мноштво учесника где су представљене најбоље волонтерске активности и акција реализованих током године.
У Дому омладине, шеф Делегације ЕУ у Србији у Мајкл Девенпорт, стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано и министар омладине и спорта Вање Удовичић наградили су младе који су волонтерским иницијативама унапредили локалне заједнице.
Ради подстицања волонтирања, у оквиру овогодишњег програма "Млади су закон", Министарства омладине и спорта, финансиран је 271 омладински волонтерски пројекат у износу од скоро 18 милиона динара.
Пројекти су се бавили активним укључивањем младих у друштвене токове, пружањем доприноса заједници и заштити животне средине, као и уређењем простора за квалитетно провођење времена.
Прво место је освојила неформална волонтерска група из шумадијског округа "Вихор" из Крагујевца за волонтерски пројекат "Спорт за све", којим је спровела низ спортских активности намењених особама са инвалидитетом.
Волонтерској групи "Удружење младих Алтернатива Бор" из борског округа са пројектом "Одговорни учесници у саобраћају" припало је друго место, док је треће заузела неформална волонтерска група из севернобачког округа, Културна омладина" из Бајше, за пројекат "Стварање културно омладинског простора у Бајши".
Награда за посебан допринос припала је неформалној волонтерској групи из западнобачког округа "Екологика" из Сивца за пројекат "Покрени се, придружи се, пронађи се!", кроз који је очишћена обала канала Малог Стапара.
Делегација Европске уније у Србији доделила је и наградно путовање у Брисел за по једног представника 10 волонтерских група за иницијативе које посебно промовишу европске вредности међу младима.

Бити волонтер – рецепт за активне младе људе

На обележавању Међународног дана волонтера у Дому омладине одржана је пројекција филма „Чекајући Бордоа“ неформалне омладинске групе „Шкарт“ из Лознице, снимљеног у оквиру програма „Млади су закон“.
Филм говори о два млада пријатеља које муче беспослица, беспарица и друге муке друштва у транзицији док чекају да им се догоди чудо и реши њихове проблеме...
Наступило је и Позориште ,,Ад хок" Канцеларије за младе Смедерева у извођењем дела представе „Систем“ реализоване у оквиру истог прогама. Представа на симболичан начин говори о преузимању одговорности и важности активизма младих у Србији.
Одржане су информативне радионице: Међународни волонтерски кампови – рецепт за активне младе пуне самопоуздања, Јелена Ристић Бероња, Млади истраживачи Србије, Волонтеризам кроз Канцеларије за младе, Биљана Стојановић, Волонтерско искуство из Србије - Леон Гиб, волонтер, Волонтерско искуство из Грчке – Божидар Динић, волонтер.
У оквиру обележавања Међународног дана волонтера у Дому омладине приказан је и филм „Све о Европи“, ЕУ Инфо центра, а одржан је и волонтерски сајам на коме су представљени програми реализовани у овој години.

Закон о волонтирању у примени од 2010. године

Међународни дан волонтера - 5. децембар се од 1985. године обележава у свету као подсећање на дан када је 1970. године остворен Програм УН за волонтере.
Европа је 2011. прогласила за годину волонтера с циљем да се у градовима широм континента организују разне манифестације како би се подигла свест о значају волонтерског рада.
У Србији је Закон о волонтирању, који промовише волонтирање као активност од интереса за Србију и регулише положај волонтера, ступио на снагу 6. децембра 2010. године.

На сајту Куће добрих вести можете пронаћи тридесетак текстова који говоре о разним активностима у које су били укључени волонтери (само у рубрику ТРАЖИ укуцајте реч волонтери, наравно ћирилицом).

                                                                                                                   Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 05 децембар 2013 22:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија