Кућа Добрих Вести

Login

Победила апликација за проналажење паркинга уз помоћ сензора

Оцените овај чланак
(2 гласова)

srednjaaaaaБЕОГРАД - Апликација за лакше проналажење паркинга уз помоћ сензора који би детектовали празна места, идеја је која је освојила прво место на националном финалу такмичења „Пословни изазов“ одржаном 27. фебруара у Београду.


Такмичари су имали задатак да осмисле напредно и иновативно решење које ће становницима Београда олакшати и улепшати живот у великом граду. Своје бизнис планове и презентације учесници „Пословног изазова“ представили су стручном жирију у чијем саставу су били Александар Грачанац, Привредна комора Србије, Мирослава Тешин Поповић, Телеком Србија, Милана Петковић, САГА, Марко Велбл, БАСФ и Владимир Ђорђевић, Б92.


Такмичење је окупило 60 ученика из 50 средњих школа из целе Србије који су победили на регионалним такмичењима у новембру и децембру прошле године. Победу је однео тим кога су чинили средњошколци Гимназије у Прокупљу, Електротехничке школе у Горњем Милановцу, Економске школе у Лесковцу и Друге економске у Београду, објавила је Привредна комора Србије (ПКС).


Организација Достигнућа младих у Србији већ шест година реализује такмичења „Пословни изазов” у градовима широм Србије. Ове године, чланови три првопласирана тима са регионалних такмичења одржаних у Лесковцу, Чачку, Новом Саду и Београду, учествовали су у националном финалу.


Привредна комора Србије, учешћем на оваквим такмичењима, подржава ученичке фирме које би у будућим активностима могле да буду партнери компанијама заинтересованим за њихове услуге, каже др Александар Грачанац, руководилац Центра за мала и средња привредна друштва.


Ово је први корак ка остваривању предузетничких идеја, а избор најбољег решења ученика показује спремност младих да решавају пословне проблеме у будућности, указао је Грачанац.


„Основни циљ Пословног изазова је да мотивише ученике да употребе своје вештине на иновативан начин и покажу свој предузетнички дух како би били спремни за суочавање са реалним пословним ситуацијама”, рекао је Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих у Србији.


„Организација Достигнућа младих у Србији има важну улогу у развијању критичког мишљења, комуникацијских вештина и способности тимског рада код више од 11 000 ученика годишње. Иновативна пословна решења која су тимови представили данас јасно показују да ће ови ученици значајно допринети Србији као будући запослени и предузетници”, рекла је Сузан Кутор, директор Канцеларије за економски развој УСАИД-а.


“Нисмо мислили о апликацији толико колико смо желели да првенствено решимо проблем паркирања у граду. Иако смо се тек јуче упознали, супер смо функционисали као тим и заједнички смо развили цео бизнис план за нашу идеју”, изјавила је Тамара Цветковић, чланица победничког тима.

 

Такмичење Пословни изазов реализовала је организација Достигнућа младих која је део глобалног програма Јуниор Ацхиевемент, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој, Телеком Србија, САГА и БАСФ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 03 март 2015 21:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија