A+ A A-

Београд кандидат за одржавање Светског самита „Један свет младих“

Оцените овај чланак
(4 гласова)

Аутор: Александар Протић

jangБЕОГРАД - Највећи светски форум за младе “One Young World” (Један свет младих) донео одлуку о најуспешнијим градовима кандидатима за одржавање престижног светског догађаја, изјавио је данас Кући добрих вести Александар ПротићФедерални саветник Француске UNESCO Федерације, директор меморијалног пројекта Тесла на Универзитету Сорбона и научни директор фестивала науке Тесла глобал форум.

 


Према његовим речима у финалу међу кандидатима су Београд, Париз, Богота и Хаг у финалу  за домаћина догађаја 2017. или 2018. године.


Одржавање Светског самита “Један свет младих” подразумева долазак у Београд највећих светских компанија, новинара, лидера, међународних ВИП звезда које оснажују омладину. Овај догађај окупља младе из 190 земаља света и по томе је одмах иза Олимпијских игара, а по квалитету учесника носи са правом статус ,,Давоса за младе’’.


"Тим који се изборио да кандидатура Београда дође до финала су: координатор пројекта, Милена Милићевић, предавач на Факултету за инжењерски менаџмент и алумниста Кембриџа заједно са Невеном Вукашиновић, генералним секретаром организације ENGCO Youth, Александром Протићем, федералним саветником Француске федерације UNESCO клубова; Александром Станковским, независним консултантом и менаџером пројеката; Младеном Вукашиновићем, пројектним менаџером. Бренд идентитет пројекта спровела је Марија Вуксановић из агенције Позитив са дугогодишњим искуством добијања међународних спортских кандидатура", каже Протић. 


"С обзиром на обим и међународни значај пројекта у даљим фазама очекује се ангажовање већег броја квалитетних младих људи који својим активизмом, племенитошћу и предузетничким резултатима представљају инспирацију другим младима како у Београду и Србији тако и широм Дунавског региона. У прилог Београду иде и кандидатура братског Новог Сада за Омладинску престоницу Европе 2018. године", наглашава он.


"До сада је пројекат добио више десетина писама подршке из Србије и 20 земаља света. Институције које су формално подржале пројекат су Секретаријат за привреду Града Београда, Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима Града Београда, Привредна комора Србије, Туристичка организација Србије, Туристичка организација Београда, Амбасада Швајцарске у Београду, Немачки парламент, Британско-српска привредна комора. Од организација које раде на побољшању положаја за младе у Србији и на међународном нивоу издвојиле су се подршком Истраживачка станица Петница, Пословни инкубатор техничких факултета у Београду, Пословни инкубатор Нови Сад, Теслинианум, EXIT Фондација, MUNPlanet, SEE ICT, Европски покрет у Србији, CIVIS, Бамерц, Новак Ђоковић Фондација, Фондација Престолонаследника Александра Карађорђевића, ICOM Србија, Танго Натурал. Компаније које су такође упутиле подршку су ИБМ, Oracle, Devana Technologies, EIPIH, Air Serbia, Ерсте банка и многе друге", истиче Протић.


У Саветодавном одбору ОYW Београд налазе се академик професор Гордана Вуњак-Новаковић са Колумбија универзитета; Мирјана Прљевић, експерт за стратешко позиционирање и председник Tеслинианум Јосип Јуратовић посланик Немачког парламента; Сер Пол Џаџ, Председник Британско-српске привредне коморе; Јадранка Дервишевић, експерт за развој пословања Британско-српске привредне коморе; Стеван Поповић, директор агенције IPR.


Један од оснивача организације „One Young World“ Кејт Робертсон изјавила је да је ,,велика  част што много разноликих градова жели да угости самит. Верујемо да Оне Yоунг Wорлд може значајно утицати на младе који живе у градовима који постану Домаћини. Изузетно нам је драго што четири фантастичне локације желе да угосте Делегате самита.’’


Залагање младих професионалаца и свих партнера у Србији и на међународном нивоу у тиму да ОYW дође у Београд показује решеност младих да преузму иницијативу за своју будућност и покажу најбоље из своје земље. Остаје нада да ће се највише институције државе, као и регион подржати истом енергијом довођење Давоса за младе у Београд. Одлука о Градовима домаћинима доноси се крајем септембра 2015.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 03 април 2015 22:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани