Кућа Добрих Вести

Login

Сајам школа - пронађи своје занимање

Оцените овај чланак
(5 гласова)

sajammmmmmБЕОГРАД - Први београдски сајам средњих стручних и уметничких школа и професионалне оријентације одржаће се 5. јуна 2015. године, у Дому омладине Београда, од 10 до 17 часова.


Улаз је слободан, најавио је Дом омладине Београда.


Организатори овог сајма су: Савет за запошљавање града Београда, Секретаријат за образовање и дечју заштиту, Национална служба за запошљавање - Филијала за град Београд, Привредна комора Србије и Дом омладине Београда.


Позвани су ученици завршних разреда основне школе, као и остали заинтересовани ђаци, да са родитељима посете сајам и на једном месту се упознају са средњим стручним и уметничким школама, њиховим образовним профилима, наставним предметима, ваннаставним активностима, као и да се информишу о могућностима за запошљавање у одређеном занимању.


Матуранти ових школа могу се определити за запошљавање након завршетка образовања, искористити одличну проходност на различите факултете, а један од могућих избора је и рад уз наставак образовања.


Стручна подршка за одабир будућег занимања


На штандовима школа биће представљени радови ученика и програми секција.


Психолози Националне службе за запошљавање пружиће стручну подршку основцима који се опредељују за будуће занимање. Поред „Водича за основце“, на штанду НСЗ биће доступне две нове апликације - игрица „Каријерно путовање“ и информатор „Шта да учим, шта да радим“, припремљен у сарадњи са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и ГИЗ-ом. Поменуте апликације налазе се и на интернет странама НСЗ: www.nsz.gov.rs. Заинтересовани ученици имаће прилику да се укључе у радионицу „На путу избора занимања“, која ће им помоћи да процене своје жеље, открију своја професионална интересовања и упознају се са начинима доношења одлука.


Упознавање са дуалним моделом образовања


На штанду Привредне коморе Србије, као и на једној од презентација ученици ће имати прилику да се упознају и са пројектом увођења дуалног модела образовања у образовни систем Србије, чији је циљ оживљавање занатског образовања, а нарочито интензивирање перманентне сарадње школа и привреде.

 

Дом омладине Београда кроз интензиван бесплатан образовни програм - радионице, предавања и курсеве, током целе године пружа младима прилику да се упознају са различитим занимањима и струкама. Почетком 2015. године покренута је и бесплатна Школа омладинског предузетништва, као место сусрета пословних људи и наше омладине, са циљем да помогне младим људима да своје идеје реализују, започну бизнис и остваре прве предузетничке кораке.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 јун 2015 21:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија