Кућа Добрих Вести

Login

Деца музичари у летњим камповима у Милану и Бечу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

muzicariБЕОГРАД – Деца музичари који свирају у оквиру програма Ел Система Србије, из три музичке школе ових дана се спремају на летње кампове у Милану и Бечу где ће представљати Србију.


Наши најбољи млади музичари из „Школе за музичке таленте из Ћуприје“ биће учесници летњег кампа у оквиру Milan EXPO од 20. до 30. августа а најважнији догађај биће наступ у чувеном театру La Skalа.
и сали театра Arćimboldi.


Они ће, заједно са децом из целе Еврoпе која свирају сопо програму венецуеланског модела социјално-инклузивног учења Ел Системе, наступити 28. Августа у театру La Scala са најбољим омладинским оркестром Венецуеле из Каракаса.


Параллено са овим догађајем, друга група деце из музичких школа „Владимир Ђорђевић“ из Јагодине, „Миленко Живковић“ из Параћина и „Школе за музике таленте из Ћуприје“, наступа накно четвородневног летњег кампа током представљања организација цивилног друштва у оквиру Берлинског Процеса у Бечу 26. августа.


Они ће заједно са деоцм из Аустрије, Хрватске и Босне и Херцеговине, наступити пред високим званицама овог политичког догађаја у организацији немачке канцеларке Ангеле Меркел.


Камп се одржава од 23. до 27. августа.

 

Више о томе погледајте ОВДЕ и ОВДЕ.

 

Као вид прославе одласка на ове кампвое деца из Школе за музичке таленте су се захваљујући подршци Италијанског Културног Центра спремала са представником европске Ел Системе Бруном Кампом у Ћуприји (10. до 15. агвгуста). Са овим диригентом су одржала серију концерата у Ћуприји 13. августа на Главном Тргу у 21 час и у Јагодини 14. августа у дворани Културног центра. 

По повратку из Милана и Беча планирани су заједнички концерти учесника програма у Јагодини, Параћину и Ћуприји. Концертне активнсоти после наступа у Милану су подржане од стране Италијанског Културног центра у Србији.
Удружење Music Art Project активно ради на промоцији активности ове талентоване деце а у партнерству са Министарством просвете, Националном комисијом за УНЕСКО и Владином канцеларијом за социјално укључивање (СИПРУ), спроводи програм окји је настао у Венецуели пре 40 година који се зове Ел Система. Тај програм обухвата око четири милиона деце у свету и спроводи се 60 држава широм света.


Због своје дуготрајности и ефиаксности је проглашен од стране УНЕСКО за најуспешнији социјално инклузивни програм у свету.

violilna

 

Пројекат „Ел Система“


У Србији се, у сарадњи са Министарством просвете, овај програм спроводи у шест градова а обухваћено је 250 деце из средњих и нижих друштвених слојева, али је програм окренут највише ка деци са маргина друштва.

 

Ел Система, користи музику као алат за добро функционисање и обухвата четири милиона деце и младих широм света. Због своје дуготрајности и ефикасности проглашен је од стране Унесца за најуспешнији социјално инклузивни програм у свету.

 


Пројекат је настао у Венецуели 1975. где је број деце која не похађају школу био алармантан уз високо присуство дроге и криминала. Музика је тој деци постала школа друштвеног живота, тежња ка хармонији и лепоти, што ова деца у свом окружењу нису имала, а чему су инстиктивно тежила.

 


Учинак Ел Система одражава се на три основна плана – личном,породичном и у оквиру заједнице. У личном кругу, деца у оркестрима и хоровима развијају своју интелектуалну и емотивну страну – стицање принципа лидерства, подучавања и вежбања, осећаја обавезе, одговорности, великодушности и посвећености другима, као и појединачног доприноса у остварењу великих заједничких циљева. Све то доводи до вишег степена интеграције и прилагођавања на сталне промене, развоја самопоуздања и самоуверења. Спонтаност музику чини стубом друштва, што је основна сврха тог модела образовања и васпитавања. Идеја је уједињење породице кроз радост стварања музике и деловања оркестара и хорова којима дете припада.

 


Огромни духовни свет који музика ствара превазилази материјалну оскудицу. Од тренутка када дете научи да свира неки инструмент, оно више није сиромашно већ постаје дете које напредује ка професионалном нивоу, дете које ће касније постати пуноправан и користан грађанин. На тај начин маргинализоване групе добијају видљивост и граде одговорност за будући живот. Њихова најближа околина и породица се доказано мењају.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 август 2015 21:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија