Кућа Добрих Вести

Login

Да ли сте чули за Фаб иницијативу?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fabbbbbБЕОГРАД - Невена Поповић, једна од оснивачица Фаб Иницијативе ће представити саму организацију као и конференцију FABelgrade 2016.


Предавање насловљено Фаб Иницијатива биће одржано у Новој Искри у четвртак, 3. марта у 17:30 часова, улица Гаврила Принципа 43.


Улаз је слободан.


„Нова искра“ је јединствено место сусрета водећих креативних професионалаца, и компанија отворених ка иновативним приступима пословању и развоју производа. Они управљају дизајном и примењују иновације у циљу остварења нових вредности у сферама креативног пословања, едукације, друштвеног развоја и јачања локалних заједница.


Платформа „Нове искре“ користи процес дизајна као полазиште за развој идеја, пројеката и услуга које решавају проблеме, а развијају их јединствени, трансдисциплинрани тимови сачињени од водећих стручњака, професионалаца и креативаца.


Невена ће представити рад у области дигиталне фабрикације, као и фаб лабове у науци и СТЕМ сфери, образовању, дизајну и архитектури, предузетништву, одрживом развоју и роботици.


„Фаб Иницијатива“ је непрофитна организација која се бави оснивањем фаб лабова (радионица за дигиталну фабрикацију) и пружањем подршке предузетништву у науци и култури (STEAM), са фокусом на женско предузетништво. Оснивачи Фаб Иницијативе су Ивана Гађански, Невена Поповић и Зорана Курбалија Новичић.


У сарадњи са Истраживачком станицом Петница и Универзитетом Метрополитен и под покровитељством Норвешке амбасаде, Фаб иницијатива је формирала Фаб лаб Петница, док су у 2013. покренули Фаб Форум 2013 - прву конференцију о женском предузетништву у биотехнологији.


Ове године, Фаб Иницијатива покреће прву регионалну конференцију о дигиталној фабрикацији и фаб лаб концепту – FABelgrade 2016 - под покровитељством Америчке амбасаде, која се одржава од 14. до 15. маја 2016, у сарадњи са Фаб лаб Београд и Polyhedra fab labom.


Фаб Иницијатива у сарадњи са Polyhedrom такође ради и на покретању првог пројекта посвећеног примени 3Д штампе у биомедицини у Србији, у оквиру кога ће се радити и на изради 3Д биопринтера, и води пројекат формирања првог биотек фаб лаба у Технолошком парку у Инђији, заједно са Центром за Биоинжењеринг-BioIRC.


Невена Поповић је по образовању продуцент и менаџер у култури. Кроз рад у Фаб Иницијативи спојила је своја интересовања за уметност и технологију. Током школовања на ФДУ у Београду, Невена се бавила развојем Станице – Сервиса за савремени плес, кроз оснивање медијатеке савременог плеса, прве такве на овим просторима. Касније се окреће креативним индустријама кроз рад на аудио-визуелној продукцији. Кроз рад у водећој гејминг компанији са ових простора Еипиx Ентертаинмент, прелази све више у ИТ сферу. Фаб Иницијатива јој пружа могућност да сублимира своја интересовања, а да у међувремену помогне другима да се упознају и изразе кроз дигаталну фабрикацију.

 

Извор: Кућа добрих вести/novaiskra.com
Последњи пут измењено среда, 02 март 2016 20:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија