Кућа Добрих Вести

Login

Студенти - министри спољних послова на три дана

Оцените овај чланак
(4 гласова)

visegradaraiiiiБЕОГРАД - Како је бити на челу дипломатије њихових држава искусиће из прве руке 25 студената из пет европских земаља пошто ће захваљујући пројекту „Симулација Вишеградска група + Србија“, тражити решења за међународне изазове, саопштено је из амбасаде Чешке Републике у Србији.


Дипломатска симулација, коју организује организација Омладинска дипломатска иницијатива из Прага (ЈДИ), у сарадњи са Удружењем БЕУМ из Београда и Амбасадом Републике Чешке у Београду, уз финансијску подршку Међународног вишеградског фонда, биће одржана између 10. и 12. априла 2016. у Београду.


Одабрани учесници тродневног симулираног састанка министара спољних послова ће разматрати питања као што су миграција, европска будућност Западног Балкана и регионална сарадња, укључујући сарадњу Вишеградске Групе (В4) са Западним Балканом.


„Сваки дан чујемо нешто ново о озбиљним изазовима са којима се Европа суочава. Кроз овај пројекат, омогућићемо младима не само да разговарају о тим изазовима, већ и да предложе сопствена решења. За пар година, баш ове генерације младих ће морати да реше те проблеме“, казала је коориднаторка пројекта Кристина Валентова из Омладинске дипломатске иницијативе (ЈДИ).


Координатор пројекта у Србији, Ђорђе Ђорђевић, истакао је важност повезивања младих из Србије са колегама из земаља В4: „Наши студенти могу да науче доста од студената из овог региона који је веома развијен и наставља са развојем, а опет нам је културолошки сличан.“


Главни циљ пројекта је активно укључење младих људи у решавање актуелних европских проблема. Такође, сарадња са вршњацима из других земаља ће омогућити учесницима да прошире своје видике и да усаврше вештине преговарања.


Симулирани састанак представника Чешке, Мађарске, Пољске, Словачке и Србије ће бити одржан у просторијама Амбасаде Републике Чешке у Београду.


Студенти ће формирати тимове од по пет чланова и сваки ће представљати по једну националну делегацију, док ће теме о којима ће се дискутовати тицати заједничких интереса земаља В4 и Србије.


Поред преговора, студенти ће упознати амбасадоре земаља В4 у Београду, посетити њихове амбасаде, као и Министарство спољних послова Србије.
Овај пројекат се одржава поводом обележавања 25. годишњице оснивања В4 и овогодишњег чешког председавања том групацијом.


Финансијска подршка обезбеђена је преко Међународног вишеградског фонда и Факултета за међународне односе Економског универзитета у Прагу.


Поред удружења ЈДИ, БЕУМ и Чешке амбасаде, партнери на овом пројекту су и Удружење Дипломатија у пракси са Цорвинус универзитета у Будимпешти, Евроатлански центар из Словачке и Студентски клуб за спољне послове са Економског факултета у Варшави.


Званични сајт пројекта: www.jdi-vse.cz/v4, а учешће на овом пројекту је бесплатно за студенте из Србије.


ЈДИ је основана при Економском универзитету у Прагу 2011, a главни циљ јој је развијање практичних знања и вештина студената међународних односа.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 09 април 2016 22:43
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија