Кућа Добрих Вести

Login

Kako традиционалну учионицу претворити у фабричку лабараторију

Оцените овај чланак
(6 гласова)

fabБЕОГРАД – Четвородневни едукативни семинар посвећен новим технологијама намењен наставницима и професорима природних, техничких и информатичких наука одржан је у организацији невладине организације „Фаб иницијатива“ у истраживачкој станици „Петница“.


Током семинара је организована серија предавања и практичних вежби о томе како традиционалну учионицу претворити у "фаб лаб" (енг.fabrication laboratory), односно у радионицу за дигиталну фабрикацију у којој је уз помоћ одговарајуће опреме "могуће направити практично све".


Дигитална фабрикација подразумева производњу у којој компјуте рконтролише машину којом се ради, а крајњи резултат је превођење дигиталног у физички објекат. Најбољи пример за то је штампање најразличитијих предмета и производа уз помоћ 3Д штампача, који севећ користе у образовне сврхе у великом броју школа у развијенимземљама у свету. Један сегмент семинара био је посвећен примени ЛЕГОробота и компонената у настави, тј. примени LEGO education ЕГО приступа.


Један од оснивача "ФАБ ИНИЦИЈАТИВЕ [2]" и предавач на семинару др Ивана Гађански истиче да нове технологије постају све значајније уобразовању и да су управо оне један од најбитнијих предуслова заподизање квалитета наставе у нашој земљи.

 

ivanagadjanski

 

"Овим семинаром, али и другим едукативним програмима које ћемоорганизовати у наредном периоду, желимо да помогнемо наставницима ипрофесорима да модернизују своју наставу и да науче како да формирају мини фаб лабове у својим школама и тако омогуће својим ђацима данаучна сазнања примене у пракси јер је то најефикаснији начинучења", објашњава др Ивана Гађански.


Она каже да је то најбољи начин да се развија иновативност кодученика јер им нове технологије пружају могућност да експериментишу,да тестирају своје идеје, да замишљају, праве и конструишу нове објекте и производе, и то већ у току свог формалног образовања, штоје од суштинског значаја за развијање предузетничког начина размишљања који нам толико недостаје.


Извршни продуцент "Фаб Иницијативе" Невена Поповић истиче да би збогтога овакви едукативни програми што пре требало да се нађу на листисеминара за обавезно усавршавање просветних радника, као и да ће ова организација понудити низ сличних бесплатних програма како би помогла умодернизацији домаћег образовања.


"Већ 14. и 15. маја организоваћемо прву регионалну конференцију одигиталној фабрикацији и фаб лаб концепту у Дому омладине у Београду ито ће бити идеална прилика да се наставници и сви други посетиоциупознају са тим како изгледа фаб лаб у пракси јер ће на лицу места бити постављена једна таква радионица опремљена 3Д штампачем и свом пратећом опремом", каже Поповић.

 

Иначе, први фаб лаб у свету оформљен је још давне 2001. године начувеном Масачусетс институту за технологију (МИТ), а данас у светупостоји 565 фаб лабова у 40 земаља.


Први едукативни фаб лаб у Србијиформирала је крајем прошле године управо "Фаб Иницијатива" у сарадњиса истраживачком станицом "Петница" и Метрополитан универзитетом, а уз финансијску подршку амбасаде Краљевине Норвешке у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија