Кућа Добрих Вести

Login

Идеја из Србије о производњи брикета од орезина малине освојила прву награду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

briketi45454БЕОГРАД - Прву награду на овогодишњем регионалном форуму Фонда браће Рокфелер “Филантропија за зелене идеје”, који је одржан у Врднику на Фрушкој гори, од 27. до 29. јула 2016. године освојила је идеја Драгојла Божића из Ужица, који започиње производњу брикета за огрев и роштиљ коришћењем биолошког отпада насталог уклањањем ластара из засада малина.


Другу награду освојила је Марта Мојсова из Македоније, за идеју креативне еко реанимације односно опремања различитих врста ентеријера коришћењем рециклажних материјала, а трећу Блерта Гуxха из Албаније за производњу шафрана и ширењу узгоја међу другим произвођачима. Све три идеје из региона, које према оценама међународног жирија највише доприносе економском развоју кроз иновативне, одрживе и еколошке локалне бизнисе засноване на принципима одрживог развоја, награђене су са 10.000 долара.


Регионалном форуму претходила су такмичења на националном нивоу која су организовали партнери Фонда браће Рокфелер, фондације и удружења из региона: Траг фондација из Србије, Форум грађанских иницијатива са Косова, Фонд за активно грађанство из Црне Горе, Партнери Абанија из Албаније и Удружење за социјалне иновације “ АРНО “ из Македоније.


Још две учеснице из Србије


Друге две учеснице из Србије биле су Славица Илић из Шапца са идејом започињања производње здравих оброка биљног порекла без термичке обраде, и Ана Коловић из Београда са идејом израде модуларних система за вертикално озелењавање у градским условима.


Током два дана такмичења учесници су имали прилике да представе разноврсне идеје: ревитализација парк шуме осмишљавањем медитеранске баште и арборетума, узгој зелене салате коришћењем система хидропоније, изградња кућа за социјално и економски угрожене, еколошка фарма за подстицање развоја радних способности и инклузије младих са инвалидитетом, рециклажа јестивог уља и производња био горива.


Поред жирија, ове године су и такмичари учествовали у бодовању, тако што су оцењивали све презентоване идеје, а просек њихових оцена додат је оценама жирија. Група визуелних уметника преточила је у цртеже идеје свих учесника током њихових презентација. На Форуму је приказан филм о прошлогодишњим победницима, који је припремила Јета Xхарра из БИРН-а са Косова која је такође одржала и предавање учесницима како на најбољи начин да представе своје пројекте.
Јака конкуренција


„Ове године је на регионалном такмичењу била изузетно јака конкуренција што говори да расте број квалитетних и одрживих предузетничких идеја.Наставићемо да подстичемо и пружамо подршку креативним пројектима и развоју бизниса који доприносе развоју локалних заједница“, изјавила је Биљана Дакић Ђорђевић,извршна директорка Траг фондације.


„Конкурсима ове врсте утиче се на стварање нове генерације социјалних предузетника који послују у складу са принципима одрживог развоја. Управо из тог разлога, Ерсте Банка већ годинама пружа подршку Форуму за зелене идеје и планира да овакве бизнис пројекте настави да помаже не само финансијски, већ и саветодавно“, рекао је Сретен Вранић, стручни сарадник из сектора за развој пословања Ерсте Банке.

 

Претходне године на регионалном такмичењу прву награду је однела идеја из Србије, Удружење за локални развој Каменица из Ниша, које је оживело туристички потенцијал излетишта Каменички вис, обновом постојеће инфраструктуре кампа и креирањем различитих културно-спортских активности које се заснивају на одрживом коришћењу културно-историјског наслеђа локалне заједнице, уз ангажовање локалног становништва.


Регионалном скупу претходио је Национални форум за зелене идеје, одржан средином јуна у Београду, који су покренули Траг фондација у партнерству са Фондом браће Рокфелер и Ерсте Банком.


Тада су три првопласиране идеје награђене новчаном наградом од 5.000 долара и приликом да своје радове представе на Регионалном форуму. Програм је покренут како би појединци, удружења и мала предузећа, поред охрабрења, добили и средства за развој иновативних предузетничких пројеката заснованих на принципима одрживог развоја.

 

Извор: Кућа добрих вести/Траг фондација


Последњи пут измењено петак, 05 август 2016 14:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија