Кућа Добрих Вести

Login

Помоћи младима да превазиђу почетничке изазове у пословању

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mladipreduzetnistov343434БЕОГРАД - Приступ финансијама, фискални и парафискални систем, као и доступност информација и ментора најчешћи су изазови са којима се суочавају млади почетници у бизнису, истакнуто је у Привредној комори Србије на презентацији студије „Баријере у предузетништву младих“.


Марко Чадеж, председник ПКС, указао је на подршку националне пословне асоцијације младима који желе да се баве бизнисом, да превазиђу баријере и постану успешни предузетници. Чадеж је подсетио да је у ПКС основан Савет за омладинско предузетништво и да је велики број сервиса усмерен управо на јачање предузетништва младих.


„Циљ је да видимо са којим баријерама се суочавају млади у пословању и да заједно тражимо решења да их превазиђемо. Предузетништво је једна од најбољих терапија за незапосленост младих не само у Србији већ у региону“, нагласио је Чадеж.


Аксел Дитман, амбадаор Немачке у Београду истакао је подршку Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање оснаживању сектора малих и средњих предузећа, као и предузетништва младих, како би се смањила незапосленост и убрзао привредни раст. Веома је важно, додао је амбасадор, квалитативно унапредити образовање и вештине младих са циљем да ефикасно одговоре захтевима тржишта.


О значају улагања у образовање говорила је и Ана Брнабић, министарка за државну управу и локалну самоуправу. Увођењем информатике у основне школе, деца се од најмлађег узраста приближавају роботици и аутоматици, истакла је Брнабић и најавила да је у овој школској години на техничким факултетима бити повећана квота за 740 места. У плану су инвестиције у инфраструктуру и научно-технолошке паркове.


„Захваљујући реформи јавне управе, само је од износа за зараде у буџету уштеђено више од 100 милиона евра и тај новац може се усмерити на друге активности, попут подстицања предузетништва међу младима“, објаснила је Брнабић.


Студију „Баријере у предузетништву младих“ урадио је Центар за високе економске студије (CEBES) под покровитељством Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање.


Кори Удовички, председавајућа Центра рекла је да су предузетништво, приватна иницијатива, посебно младих и талентованих, будућност и да их треба охрабрити и подржати.


Кроз студију израђено је мапирање које приказује конкретне баријере у предузетништву младих људи у Србији, на институционалном, правном и финансијском нивоу.


Основни циљ мапирања представља унапређење дискусије и размене информација о актуелним привредним темама у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено петак, 05 мај 2017 23:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија