Кућа Добрих Вести

Login

Сваки човек је бренд за себе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

YesforumБЕОГРАД - Сто младих лидера из области бизниса, науке, друштвеног активизма, образовања, нових технологија и јавног живота окупило се на тродневном Форуму младих лидера Србије 2017 YES! који је одржан у хотелу Мона на Златибору од 26. до 28. маја.


Кроз радионице и панеле млади лидери су имали прилику да кроз вежбе и искуства успешних људи науче како се гради успех, како поставити циљеве и резултате, на који начин се мотивишу људи у компанији, како да се мотивишу после неуспеха, како да их лоша искуства ојачају, а не обесхрабре, како се граде добри односи у компанији, као и како да напишу добар CV, шта је важно да би њихов јавни наступ био добар, да ли се може успети у Србији или треба ићи из ње.


Циљ Форума је био да се амбициозни и успешни млади људи у Србији мотивишу, повежу, да се подрже њихови успеси и тиме допринесе покретању нових инцијатива.


Предавачи на форуму су Ивона Симић, специјална саветница министарке за ХР у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Сања Бероња, предавач на елитном француском факултету Sciences.Po, Стефан Баџа, саветник у кабинету задужен за ИТ у Министарству државне управе и локалне самоуправе, иначе дипломац Кембриџа, Марко Ванић, који има завршена три мастера у иностранству из НИС-а, Јована Арсић, запослена у PJT Partners, Лондон, Душан Димић, са докторских студија на Факултету за физичку хемију, Зоран Петровић, председник AmCham и директор Рајфајзен банке, Томислав Момировић, председник Мона Хотел Менаџмента, Роберт Чобан, сувласник и председник Колор Прес Групe Дарко Бабић, генерални директор ДХЛ-а за Србију, а о томе како је могуће успети упркос препрекама и захваљујући само свом раду говорили су водитељ Иван Ивановићи музичар Марко Шелић-Марчело. О томе шта од запослених очекују компаније говорили су Ивана Ђорђевић, директорка Корпоративног управљања талентима и развојем, из Атлантик групе , Ивана Костић, специјалиста за развој људи и организације, из компаније Хајникен Србија.


Иван Ивановић и Марко Шелић Марчело поручили су младима да морају да мисле својом главом и да они морају да мењају друштво у ком живе, а не неко други.


"Србија треба званично да објави љубав са својом омладином. Не смета ми што многи одлазе. Ако мислите да је ваша срећа у Бечу - идите у Беч. Ви и ваша породица треба себи да будете најважнији, не дугујете жртву никоме", посаветовао је Ивановић будуће лидере.


Говорећи о томе да многи млади траже подршку неке политичке партије да би дошли до посла Марчело је казао да у младима чучи будући члан неке политичке партије јер нема кичму, па не може да устане и због тога чучи.
"Ја бих волео да се у вама пробуди инат и да то превазиђете", рекао је Марчело.


Бранко Ковачевић, професор Електротехничког факултета и бивши ректор Универзитета у Београду, истакао је да промене на боље не зависе само од академске заједнице, него и од политике.

                            forumas8i

 

"Образовање није трошак за буџет, образовање је инвестиција. Ми морамо да променимо свест. Имали смо изборе сваке године, сада ћемо их имати на сваких шест месеци...Мора некако да се превари народ. Није проблем што су нам политичари неписмени, проблем је што они мисле да знају. Док се та свест не промени - нама нема среће", рекао је професор Ковачевић и добио аплауз студената.


Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду, истакао је да је теорија без искуства само интелектуална игра.


"У свету се стално говори да живимо у време Четврте индустријске револуције. То је дигитализација постојећих објеката, све што је у ИТ сектору постигнуто се имплементира у градове и сада имамо паметне градове, беспилотне летелице, роботе...Компаније које долазе у Србију су најчешће из друге технолошке револуције, а ређе из треће".


Гордана Даниловић Грковић, в.д. директорка Научно-технолошког парка Београд, поручила је младим лидерима да не дозволе да им било ко говори да се не може успети у Србији.


"Немојте да вас лажу. Може и овде у овој земљи. Потенцијал који постоји је у вама, то што можете сами направити...Не верујем да у Србији не можете то. Сви око вас су већ погрешили. На вама је да видите њихове грешке и да ви урадите исправно".


Зоран Петровић, председник AmCham и директор Рajфајзен банке истакао је да је веома важно да човек буде довољно храбар и спреман на промене. А за функционисање фирме и корпорације је веома важан избор сарадника.
"Веома је важно да буду тимски играчи. Дешава се, нарочито у великим институцијама да имате експерте, али када им дате да воде тим, они ће упрскати и оно што су пре тога добро урадили".


На питање како бира нове запослене када су кандидати слични одговорио је да тражи да имају шира интересовања и гледа чиме се још баве ван посла: спортом, музиком или нечим трећим.


"Важно ми је да ли су се некада бавили спортом. Да би функционисали у великој фирми морају да знају да комуницирају са колегама и да нађу заједнички језик".


Он сматра да је важно да се човек у животу окружи људима из разних сегмената, те би тражио и на послу такве људе.


Томислав Момировић, председник Мона Хотел Манаџмента, рекао је да то што ради у породичној фирми својих родитеља види као привилегију и да му то није оптерећење, већ напротив, јако му је забавно.


"Сваки човек је индивидуа за себе. Сваки човек има неки свој пут како да се избори. Не постоји константа у овој земљи. Проблем мора да се нападне. Нема пријатељства у послу. На врху је јако забавно, јако су велике паре у односу на на почетак пословне каријере. Сви би да су на врху", рекао је Момировић.

За успех је неопходно знање, казао је, као и стални рад на себи и спремност да се ухватите у коштац. Да би се ухватила шанса треба бити и агресиван.


"Ово је време знања, а не време веза. Ви сте производ, ви нудите себе. Сваки човек је бренд за себе," казао је Момировић.


Дарко Бабић је рекао да људи који раде код њега морају бити компатибилни с њим.


"Данас се траже млади људи, способни који одмах дају резултат. Добри сте колико вам је добар последњи месец. Ако није добар - имате жути картон, а знате шта следи за месец дана".


Он је истакао да је неопходан сталан рад на себи, константа жеља за успехом, фокусираност и креирање нечег новог.


Форум младих лидера Србије организовали су Бизнис инфо група и недељник Време, уз подршку Америчке привредне коморе, Конрад Аденауер фондације, Универзитета у Београду, бројних факултета, студентских организација и медија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија