Кућа Добрих Вести

Login

Почиње караван „Дух младости“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dualеeducationБЕОГРАД - Реализација пројекта караван „Дух младости“ почиње данас  у Зрењанину.  

 

Реч је пројекту који има за циљ  промовисање Националног модела дуалног и предузетничког образовања  и едукацију о значају дуалног образовања за Србију, најавило је Министарство просвете.

 

Зрењанин је први од 33 града/општине у којима ће кроз караван у дане викенда од 17 -21 час на трговима, спортским центрима, као и центрима културе, приближити родитељима, деци и наставницима значај и бенефити оваквог вида образовања. Овим пројектом желимо да ојачамо и сарадњу са приватним сектором, чијим ћемо се потребама руководити у креирању нових наставних планова и програма у оквиру образовног система.

 

Методологија нашег националног модела обезбедила би смањивање стопе незапослених младих до 25 година, могућност покретања сопственог бизниса или наставка универзитетског школовања. Сарадња факултета са компанијама омогућила би студентима реализацију пројектних идеја као и њихово касније запошљавање у истим, али и отварање сопствених компанија по стеченим искуствима за време студија.

 

Суштина увођења дуалног образовања огледа се у стимулацији стицања функционалног знања код младих. Национални модел садржи дуално и предузетничко образовање као два равноправна фактора.

 

Предузетничко образовање је планирано да се уведе од основне школе и то кроз међупредметно увезивање садржаја из различитих области, а у циљу реализовања идеја и њихове презентације кроз активност школски пројекат- моја идеја.

 

Школски пројекат омогућио би образовни идентитет младих и омогућио би им зрео одабир будућег занимања уз висок ниво самопоуздања.

 

Ученичке идеје током основношколског образовања биле би стимулисане и посетом привредника који би их упутили у погледу сазнања у оквиру иновационог напретка и начину пословања компанија.

 

Дуално образовање се огледа  у синтези теорије у школама и праксе у компанијама. Кроз активност школски пројекат- моја каријера било би омогућено документовање ученичког активног учешћа у радном процесу у компанијама као и креирање националне базе података о интересовањима младих усклађених са потребама привреде. Ученици би у реалним радним условима за време праксе добијали одређена материјална средства, а у њиховом стручном образовању равноправно би учествовали и лиценцирани инструктори из компанија. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 јул 2017 22:13
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија