Кућа Добрих Вести

Login

Одржана конференција „Запошљивост младих у ризику“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mladirizikБЕОГРАД - „Центар „Јаки млади“ почео је са радом у јануару 2017. и за нешто више од годину дана пружили смо услуге за више од 200 младих“, рекла је Александра Грубин, менаџерка пројекта „Јаки млади – одржива социјална инклузија и економска подршка младима у ризику“, на конференцији „Запошљивост младих у ризику“, коју су СОС Дечија села Србија, организовала поводом Међународног дана социјалне правде.

 

Весна Живковић Костић, начелница одељења за програме запошљавања и предузетништво у Националној служби за запошљавање, Филијала за Град Београд представила ј актуелне програме за подршку запошљавању које спроводи НСЗ, као што су: субвенције за самозапошљавање, јавни позив за спровођење јавних радова и субвенције за послодавце за запошљавање теже запошљивих категорија, док је Марчела Вуинац Обућина, начелница одељења за образовање и обуке представила програме за стручног оспособљавање младих, као што су програм стручне праксе и програм стицања практичних знања.

 

У уводном делу конференције говорила је и Ирена Ђорђевић из НАЛЕД-а, која је говорила о програму “Пракса за јаке младе”, који су СОС Дечија села Србија и НАЛЕД спровели прошле године, са циљем подршке младима који су одрасли без родитељског старања, кроз могућност да стекну прво радон искуство.

 

Конференција је одржана са циљем да представници младих и привреде успоставе дијалог о начинима за повећање запошљивости младих из социјално и економски најугроженијих група на територији Београда.

 

У складу са поводом и темом, место одржавања конференције био је Кафе бар „16“, социјално предузеће које, кроз обуке за конобаре и бармене, младима који су користили услуге Свратишта, помаже у проналаску посла и осамостаљивању.

 

У другом делу конференције, оргнизовани су сусрети послодаваца и младих, у оквиру којих су млади, кроз разговор са представницима компанија, говорили о својим потребама и искуствима, кад је у питању тражење и задржавање посла, док су послодавци младима указивали на знања и вештине који су потребни за проналазак посла и развој каријере.

 

Поред тога, млади који користе услуге Центра “Јаки млади” извели су кратак перформанс, кроз који су послодавцима приказали са каквим се све изазовима суочавају приликом портаге за послом.

 

У оквиру конференције представила су се и удружења која раде на повећању запошљивости младих: Центар за интеграцију младих, Центар за социјално превентивне активности „ГРИГ“, Центар за позитивни развој деце и омладине „ЦЕПОРА“, Добротворна организација српске православне цркве – „Човекољубље“, Центар за социјалну интеграцију деце и младих „ЗВЕЗДА“ и Центар за превенцију криминала и постпеналну помоћ – „НЕОСТАРТ“.

 

Каријерни центар „Јаки млади“ отворен је у оквиру пројекта „Јаки млади – – одржива социјална инклузија и економска подршка младима у ризику“, који СОС Дечија села Србија спроводе у партнерству са немачком Фондацијом Херман Гмајнер и локалним партнерима , уз суфинансирање немачког савезног министарства за привредну сарадњу и развој (БМЗ). Основна улога Центра „Јаки млади“ је подршка у повећању запошљивости младих из угрожених група са територије града Београда.

 

Фокус је на младима од 16 до 30 година који су имали/имају статус детета без родитељског старања као и на младима који су укључени у програме подршке породицама у ризику које спроводе СОС Дечија села. До сада је Центар “Јаки млади” пружио различите услуге за повећање запошљивости за преко 190 младих.

 

СОС Дечија села Србија су хуманитарна, невладина организација, посвећена добробити деце – бризи о деци без родитељског старања, и јачању снага породица и заједница у бризи о својој деци и очувању њихове безбедности, као превентивној мери против напуштања и занемаривања деце. У Србији смо присутни од 2004. године, кроз бригу о деци без родитељског старања у СОС Дечијем селу Краљево, Центре за подршку породици у Нишу, Обреновцу и Београду, Програм подршке хранитељским породицама, Програм за подршку запошљавању младих у Београду, програм хитне помоћи реализован земљотреса у Краљеву, поплава у Обреновцу и Лазаревцу и програм хитне помоћи избеглицама у транзиту кроз Србију.

 

Међународни дан социјалне правде, обележава се широм света, са циљем борба против сиромаштва и стварање једнаких шанси за све. Данашњи дан је подсетник на неопходност свакодневног залагања за борбу против социјалне искључености, као и на то да је неопходно обезбедити да сви имају приступ основним правима, као што су образовање, становање и социјална заштита.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 фебруар 2018 14:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија