Кућа Добрих Вести

Login

Сајам још данас и сутра

Оцените овај чланак
(1 Глас)

simentalkaaaaa4545БЕОГРАД - Штандове 1.500 излагача који су дошли на Сајам из 30 земаља и представили производе и услуге из 60 држава, посетиоци данас могу да виде до 19 часова. Сајам је отворен и сутра, а радно реме је од 9 до 16 часова.

 

Излагачи и данас и сутра на штандовима организују бројне промоције, дегустације и презентације. Данас је на Мањежу такмичење у вожњи запрега и траје до касних поподневних часова. Извлачење добитника награда у Поклон игри, трактора Беларус 622 са рото фрезом и Јохн Деере 5045 wд, почиње у 16 часова и 30 минута, код фонтане.

 

Најскупља јуница 2.850 евра

 

Прошле године на Међународном пољопривредном сајму први пут је одржана аукција стоке, а ове године та пракса је настављена продајом врхунских грла заинтересованим понуђачима. Највећу продају остварила је Фарма говеда „Ангус“ у Новом Сланкмену, која послује у оквиру шабачког Секом Аграра.

 

Колекција стеоних јуница ове висококвалитетне расе продата је по коначној цени од 2.800 евра по грлу, односно за 16.800 евра уступљена је цела колекција која је изложена на сајму.

 

Бранислав Гладић, са Фарме Гаково, који је лицитирао на аукцији, истиче да је куповина ангус говеда стратешки потез. "Већ имамо говедарску и свињску фарму и одлучили смо да појачамо сточни фонд овим јуницама високог квалитета. Проверили смо педигре, водили рачуна о генетским предиспозицијама и одабрали најквалитетније на тржишту", истакао је Гладић.

 

Сименталска раса говеда ове године није била толико заступљена на аукцији. Продата је само једна јуница, са фарме Фрушкогорска д.о.о. у Крушедолу. То је, уједно, најскупље грло на аукцији. Јуница од 700 килограма плаћена је 2.850 евра.

 

Велико интересовање владало је и за колекције оваца раса ил де франс и виртемберг, али више је било потенцијалних купаца, који су разгледали овце и договарали се о куповини са одгајивачима за наредни период. Слично је било и са купопродајом коза, док су свиње које су ове године изложене на Новосадском сајму распродате пре одржавања аукције.

 

Организатори аукције задовољни су овим дешавањем, истичући да ће и сваке наредне године бити одржавана оваква продаја стоке. Јер, осим директне куповине, даје и друге позитивне ефекте, који су оличени у повећаном интересовању купаца и бољој препознатљивости квалитетних грла на Међународном пољопривредном сајму.

                                 josdanassssss    

Шампиони се праве годинама

 

Овогодишња изложба стоке на 85. међународном пољопривредном сајму још је богатија од прошлогодишње, а пред посетиоцима је чак 1.600 примерака живих експоната у различитим категоријама. Апсолутни шампион овогодишњег Међународног пољопривредног сајма је 736 Маестро Троффето, власника Богдана Марковића из Батајнице. Марковић, који је ово грло увезао из Хрватске, каже да иза највећег шампионског пехара стоји мукотрпан свакодневни рад.

 

Рад, али и задовољство које се не може описати речима. За мене је ово признање које смо добили нешто изузетно. Када ме неко пита како то посматрам, у шали кажем – нема даље. Маестро је стар свега шест година и већ је апсолутни шампион. То је потврда да смо на добром путу“, прича одгајивач Марковић, који истиче да је међу првима у Србији у области коњарства почео да увози приплодни материјал и квалитетна грла.

 

„Ситуација, нажалост, није завидна у области коњарства у Србији, али се протеклих година поправља. Радимо интензивно на томе, потребан је добар генетски материјал и потребно је да се у квалитетна грла улаже велики труд, како бисмо дошли у ситуацију да се похвалимо признањима попут овог на Новосадском сајму“, поручује Богдан Марковић, члан Коњичког клуба „Срем“ у Батајници.

 

Љубитељи коња на Сајму могу да уживају у лепоти 92 грла, а изложени су липицанери, хрватска хладнокрвна раса, посавац, нонијус и арабер. Током данашњег дана на Мањежу Новосадског сајма на програму су такмичења у препонском јахању, док је за сутра, на истом простору, заказано и традиционално такмичење у вожњи запрега.

                                    belimaestor33434

 

Најбољи у агробизнису

 

На Вечери шампиона, у четвртак, 17. маја, уручена су и признања Најбољи у агробизнису, а добило их је 26 појединаца и компанија.

 

Најбољи у области прераде пољопривредних производа – производња производа са географским пореклом, јесте Медитеранеа ДОО, Цетиње, Црна Гора, док је Рубин КФТ, Сегедин, Мађарска, награђен за иновацију године у агробизнис сектору. Радио-телевизија Србије, Београд, награду је добила за најбољу телевизијску емисију за подстицај агробизниса, Савез пчеларских организација Војводине, Нови Сад, за најбољи научноистраживачки рад у области пчеларства, док је Опште удружење предузетника Богатић најбоље удружење у агробизнису.

 

Најуспешнија жена у области дораде пољопривредних производа је Љиљана Милошевић – Best ceed producer. Ланако ДОО, Бања Лука, Република Српска, признање је добио за најбоља ИТ достигнућа у агробизнису, а Општина Горњи Милановац као најуспешнија локална заједница у подстицању руралног развоја. Млади лидер у агробизнису је Данило Јаковљевић – Нуклеус Аграр Ф1, Нови Сад, а Инфо тим логистика, Нови Сад, признање је заслужио за информатичка достигнућа у агробизнису. SP - commerce, Крагујевац, најбољи је у области млинске индустрије, Hollo company, Дорослово, награђен је за најбољи млади менаџмент у агробизнису, док је Газдинство породице Возар најбоље пољопривредно газдинство.

 

Научни институт за ветеринарство Србије, Београд, најбољи је у области корпоративних услуга у сточарској производњи, а најуспешнија жена у агробизнису у области ветеринарства др сц. вет. мед. Добрила Јакић Димић. Матео ДОО – Мате Мраковчић, Крк, Хрватска, награђен је за иновацију године у агробизнис сектору, а European investment 021 NS Group, Нови Сад, најбоља је агенција за подстицај агробизниса.

 

Дијамант АД, Зрењанин, најбољи је у области корпоративних услуга у агробизнису, Општина Врбас најуспешнија локална заједница у остваривању интереса пољопривредника, а Веселин Ђуришић – 13. јул плантаже, Подгорица, Црна Гора, најуспешнији је менаџер у агробизнису. Земљорадничка задруга Зубин Поток најбоља је задруга у агробизнису, док је Нипас ДОО – Козарска ракија, Козарска Дубица, БиХ, најбоље пољопривредно газдинство.

 

Град Зрењанин најуспешнија је локална заједница у подстицању агробизниса, Агроклуб ДОО, Осијек, Хрватска, награђен је за медијски допринос у агробизнису, Јадранка Јевтовић из Косјерића најуспешнија је жена у области прераде пољопривредних производа, а Научно друштво аграрних економиста Балкана, Београд, награђен је за најбољи научноистраживачки рад у области агроекономије.

 

Извор: Новосадски сајам/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 20 мај 2018 15:44

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија