Кућа Добрих Вести

Login

Осми пољопривредни форум „Храна за Европу”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Традиционално, већ осми пут за редом организује се Форум „Храна за Европу" који ће се одржати у Врднику, 13.децембра. 2018.године под називом „Аутохтона Србија у дигиталном времену“.

 

evropahranaФорум је заказан за 13. децебар када ће се окупити најеминентнији представници извршне власти, привреде, струке и науке. Организатори Форума су Економски институт из Београда и Друштво аграрних економиста Србије, уз подршку пројекта Enable.EU и Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије.

 

Теме на панелима биће:

 

-          Да ли су инвестиције саме по себи довољне?

-          Инвеститори у српском агробизнису.

-          Од аутохтоне до дигиталне производње, али безбедно

-          Допринос агропривреде енергетској транзицији

 

После низа тема које су покренуте на претходних седам Форума, ове године организатори желе посебно да истакну три теме. Прва је очување сортне баштине Србије. Друга је паметна пољопривреда, а у циљу подизања аграрне производње на више фазе прераде. И трећа, подвлачење значаја агропривреде у енергетској транзицији у Србији.

 

У првом делу, поред обраћања организатора Форума, предвиђен је и поглед извршне власти на наведене теме, и то од најпозванијих за то, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и покрајинског секретара за пољопривреду, водпривреду и шумарство.

 

У другом делу желимо да инвестиције у агропривреду Србије осветлимо из неконвенционалног угла. Прво, да ли су инвестиције саме по себи довољне? И друго, да укажемо на значај предузетничког приступа и већу храброст младих и образованих да „узму ствар у своје руке“.

 

Трећи део Форума посвећујемо инвеститорима у спрској агропривреди. Уједно је реч о сталним пријатељима и партнерима Форума, који својим резултатима и плановима сведоче да Србија има потенцијал да већ у средњорочном периоду удвостручи бруто вредност аграрне производње.

 

Четврти део посвећујемо безбедности хране, као нужном услову, без обзира да ли је реч о аутохтоним сортама у ратарству, повртарству, сточарству, производњи алкохолних пића или дигиталној пољопривредној производњи.

 

Пети део посвећујемо енергетици у агропривреди. Економски институт, као део конзорцијума 11 земаља, учествује у пројекту под називом “Enable.EU: Enabling the Energy Union through understanding the drivers of individual and collective energy choices in Europe” у оквиру Horizon 2020 програма. Наше налазе желимо да изложимо суду јавности и разменимо их са представницима ресорног министарсва, и компанијама које су успеле да направе синергију између агропривреде и енергетике, као и да анализирамо домаћа искуства и предлоге.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 01 децембар 2018 15:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија