Кућа Добрих Вести

Login

У припреми први Акциони план развоја органске пољопривреде у Војводини

Оцените овај чланак
(1 Глас)

poljoprivredaekpijaaaaaaaПокрајински Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство припрема Акциони план развоја органске пољопривреде у Војводини, први пут организовано, са јасним циљевима и за територију целе покрајине, како би се тај потенцијал искористио на прави начин, изјавио је за еКапију Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду и додао да су за ту намену издвојена средства у покрајинском буџету за 2019. годину.

 

“План је још увек у фази прецизирања пројектног задатка од стране референтних стручњака који ће бити задужени за његову израду, спровођење и наџор. Очекујемо да аутори плана буду са стручњаци богатим искуством и да заправо представљају конзорцијум свих заинтересованих страна у области органске пољопривреде”, каже Радојевић a преноси Е-капија.

 

Он истиче да је још увек рано говорити о конкретним мерама које ће бити усвојене у коначној верзији плана, али да је основна намера Секретаријата да се путем организовања јавног дијалога, округлих столова и саветовања дође до повећања производње и потрошње производа органске пољопривреде и континуитета организовања манифестација и едуковања произвођача и потрошача, а циљ је и формирање Савета за органску пољопривредну производњу.

 

На питање каква је тренутна ситуација у Војводини када је реч о органској производњи, Радојевић истиче да се у Војводини органска производња одвија на нешто више од 6.000 хектара, а да се по методама органске сточарске производње у овој покрајини узгаја више од 6.000 грла.

 

“Органском биљном производњом у Војводини, која има 45,1% учешћа у укупним површинама у органској пољопривреди у Србији обухваћене су житарице, индустријско биље, поврће, крмно биље и воће, а у мањем проценту се по органским принципима гаји и лековито и зачинско биље”, наводи Радојевић и подсећа да Србија на име извоза органских производа остварује значајан прилив, који је лане износио више од 23 мил ЕУР, те да чак 99% органски произведене хране завршава на ино тржиштима.

 

Он истиче да органска пољопривреда у Војводини бележи тренд раста и да та покрајина доста улаже у органску производњу, али и да простора за унапређивање и развој има, на шта указују и жалбе произвођача.

 

“Произвођачи се највише жале на немогућност набавке квалитетног органског семена, увоза препарата из ЕУ који смеју да се користе у органској пољопривреди, као и на висину подстицаја по хектару, односно грлу стоке, а има захтева и да се повећају субвенције за произвођаче који су у периоду конверзије, а која траје до три године”, каже Радојевић.

 

Он подсећа да је Покрајински секретаријат за пољопривреду у 2018. повећао бесповратна финансијска средства за органску производњу.

 

“За доделу средстава за суфинансирање трошкова контроле и сертификације органске производње као за и набавку прикључне механизације специјализоване за органску производњу у Војводини, у овој години определили смо средства у износу до 10 милиона динара и потписали 30 уговора, што је значајно повећање у односу на затечено стање из 2016. године када је за ове намене било опредељено само 100.000 динара - каже наш саговорник, истичући да покрајина суфинансира до до 80% инвестиције, максималног износа од милион динара.

 

“Бесповратна финансијска средства за органске произвођаче предвиђена су и аграрним буџетом за 2019. годину, а осим средстава за контролу и сертификацију органске производње и набавку специјализованих прикључних машина за органску пољопривреду, произвођачи имају могућност да аплицирају и за набавку опреме и система за наводњавање, пластеника , противградних мрежа , опреме за фарме за сточарство и да остваре повраћај на инвестицију до 60%, а и чак до 70% ако су апликанти млади до 40 година, жене носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава као и пољопривредници који раде у отежаним условима рада”, наводи Радојевић.

 

Промене прописа

 

Када је реч о прописима који регулишу област органске производње, Радојевић истиче да је Министарство пољопривреде урадило нацрт измена и допуна Закона о органској производњи, чије усвајање је било предвиђено за четврти квартал ове године.

 

“Међутим, с обзиром на то да је Европска комисија усвојила нову Уредбу за производњу и обележавање органских производа, те да се у наредном периоду очекује доношење имплементационих Уредби, одлучено је да се рад на овом Закону одложи за наредну годину” каже он.

 

Радојевић додаје да је у међувремену урађен и нацрт измена и допуна Правилника о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње, чије се доношење очекује наредне године.Он шансу за унапређење и развој органске пољопривреде види и кроз удруживање малих пољопривредника, регионалне, међународне и ИПА прекограничне пројекте у области органске пољопривреде, али и кроз сарадњу и искуства земаља које су органској пољопривреди већ прилично одмакле.

 

 

Извор: Е капија


Последњи пут измењено среда, 26 децембар 2018 12:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија