Кућа Добрих Вести

Login

Раст производње и извоза меда

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pceleееееее454545Све већа потражња меда отвара велике могућности за озбиљнији развој пчеларства у Србији, а да је технологија напредовала види се из раста броја кошница по газдинству, а и у продуктивности.

 

Да би се овај тренд раста наставио мр Мирјана Мишчевић из ПКС је на седници Групације за пчеларство и производњу меда истакла да је неопходно да ресорно министарство именује Референтну лабораторију за анализе меда и других пчелињих производа.

 

Тема седнице била је "Актуелна ситуација у пчеларству", и том приликом је проф. др Душанка Милојковић Опсеница представила "ИноваЛаб" - Лабораторију за испитивање аутентичности хране Иновационог центра Хемијског факултета која је акредитована од стране Акредитационог тела Србије у складу са захтевима стандарда SRPS ISO/IEC 17025:2006.

 

Лабораторија функционише као засебна целина у оквиру факултета и проистекла је из научно-истраживачких и иновационих пројеката у области развоја аналитичких и статистичких поступака за проверу аутентичности ботаничког и географског порекла пре свега меда и других пчелињих производа, али и вина и осталих прехрамбених производа. "ИноваЛаб" је модерна аналитичка лабораторија која окупља високостручни кадар и опрему савремене технологије. Ослања се на огромно искуство у раду у области аналитичке хемије и хемије хране, одлично познавање разноврсних аналитичких и статистичких метода, доступност најновије научне и стручне литературе, као и значајну међународну сарадњу са експертима из области анализе хране.

 

Састанку су присуствовали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ненад Терзић и Зоран Ивановић, који су навели да је у току израда Правилника о квалитету меда који не обухвата мед са додацима. У току састанка је председник Групације за пчеларство Србислав Видојевић из фирме "Тимомед" упознао присутне са актуелном ситуацијом у пчеларству.

 

На скупу је истакнуто да Србија располаже природни ресурсима који су основ развоја пчеларства што указује на огромне потенцијале и могућности. Пчеле својим радом стварају драгоцене производе који спадају у најздравију храну у исхрани становништва, због чега те природне ресурсе треба максимално користити у будућности.

 

У 2017. години Србија је располагала са 849.000 кошница, што је за 43% више него 2011. године и за 7% више од предходне године. Према подацима пчеларске привреде процењује се да ће број кошница у наредној години и даље расти, чак и преко 1.000.000 комада.

Истовремено, производња меда у 2017. години је износила је 7014 тона, што је у истом нивоу као и 2011. године и за 22% више него предходне године док се процењује се да је у 2018. години износила 10.000 тона.

 

Укупан извоз меда у 2017. години, износио је 2.538 тона у вредности од 9.800.000 УСД што је за 35% мање него 2013. године, а 7% више него предходне године. Највише меда прошле године из Србије је извежено у Италију и Норвешку. У првих дест месеци 2018. године, извежено је 2,101.4 тона меда или у вредности 9.740.000 УСД што је 23% више него предходне године, док је увоз меда износио свега 31,7 тона или у вредности од 190 300 УСД и смањен је 46% у односу на 2017. годину.

 

Све већа потражња меда отвара велике могућности за озбиљнији развој пчеларства у Републици Србији. Индиректне користи од пчеларства у опрашивању биљака у воћарству, повртарству, ратарству и спонтаних биљних врсти, од великог су значаја за друга пољопривредна газдинства и екосистем уопште. Технологија пчеларства је напредовала у Републици Србији што се види из раста броја кошница по газдинству, а и у продуктивности. Да би се овај тренд раста пчеларске производње наставио мр Мирјана Мишчевић, самостална саветница у ПКС, је истакла да је неопходно да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде именује Референтну лабораторију за анализе меда и других пчелињих производа.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено четвртак, 27 децембар 2018 14:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија