Кућа Добрих Вести

Login

Српски мед све траженији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

medsvetrazenijiiiiiiiПчеларство, као једна од најстаријих привредних грана и даље крије велике потенцијале за развој. Производња меда у Србији лане је била, према проценама 10.000 тона. Извоз бележи консантан раст, а кошнице су све бројније.

 

Према подацима пчеларске привреде у нашој земљи, процењује се да је број кошница з а годину дана увећан за више од милион комада. И да ће и даље расти.

 

„Мед спада у најздравију храну у исхрани становништва а Србија располаже з натним природним ресурсима, који су основ развоја пчеларства и потребно их је у будућности максимално користити. То све указује на огромне потенцијале за даљи развој ове привредне гране, истичу у Привредној комори Србије.

 

Танка је линија из међу пчеларења које је хоби и професионалног пчеларења.

 

„Привредно пчеларство у Србији из године у годину се све више развија. Област пчеларства је добијала помоћ од државе за омасовљење, али је сада неопходно одређеним мерама помоћи развој пчеларства као привредне делатности, указују у ПКС.

 

Укупан извоз меда у 2018. години, износио је 2744 тоне у вредности од 12.369.800 долара. То је за 17 одсто мање него 2013. године, а ипак представља раст, и то од 26 одсто, у односу на 2018. годину.

 

Највише меда прошле године из Србије је извезено у Норвешку, Италију и Немачку: укупно 1696 тона. Велики пораст извоза меда бележе Аустралија, Кина, Македонија...

 

Увоз меда у нашу земљу је симболичан и износи свега 43 тоне. Највише меда се увозило из Немачке, Мађарске, са Новог Зеланда и из Грчке.

 

„Све већа потражња меда отвара велике могућности за озбиљнији развој пчеларства у Србији, истичу у Привредној комори.

 

„Индиректне користи од пчеларства у опрашивању биљака у воћарству, повртарству, ратарству и спонтаних биљних врсти, од великог су значаја за друга пољопривредна газдинства и екосистем уопште. Технологија пчеларства је напредовала у Србији што се види из раста броја кошница по газдинству а и у продуктивности.

 

Да би се овај тренд раста наставио потребно је израдити Стратегију привредног пчеларства у ресорном министарству. Такође, неопходно је ускладити законске прописе Србије са прописима ЕУ и што пре основати радну групу за израду Правилника о пчелињем отрову у ресорном министарству.

 

Увести пчеларство као обавезни предмет у средње пољопривредне школе и коначно да Министарство пољопривреде, шумарства и водобпривреде именује Референтну лабараторију за анализе меда и других пчелињих производа.

 

Извор: Вечерње новости


Последњи пут измењено четвртак, 28 фебруар 2019 14:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија