Кућа Добрих Вести

Login

База података органске производње у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SerbiaorganicaaalaНационално удружење за развој органске производње Сербиа Органика, представило је нову базу података о органској производњи у Србији.

 

Ова модерна, наменски креирана база података, настала уз подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, свим актерима у органском производном сектору пружа најважније информације, укључујући локацију и производне капацитете произвођача органских производа. Поред тога, база података ће омогућити добављачима и произвођачима органске хране да побољшају ефикасност производње и испуне захтеве међународног тржишта.

 

На конференцији за новинаре, представници удружења Сербиа Органика представили су платформу и њене функционалности. "База података о органској производњи је свеобухватан и јединствен алат који пружа корисницима све релевантне податке о произвођачима органских производа, прерађивачима, асортиману, количинама и стандардима. Њена најважнија функција је да сваки корисник може наћи потребне информације за своје пословање на једном месту, било да су у питању подаци о сировинама, могућност сарадње, или прилике за трговинску сарадњу”, рекла је Ивана Симић генерални секретар Сербиа Органике, и додала да је од марта 2019. године већ регистровано око 100 корисника у бази података, позивајући остале да се прикључе бази у наредним месецима.

 

"УСАИД је подржао развој ове платформе, јер постоји потреба за већом видљивошћу органске производње и јачим везама између кључних актера индустрије. Дугорочно гледано, развијање пословних мрежа повећаће обим производње и унапредити конкурентност српских производа на страним тржиштима", изјавио је Александар Павловић, директор УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду.

 

"Иако заузимају оквирно тек око 1% светског тржишта хране, органски производи постају све популарнији. Ова база података са приступом широком спектру података о произвођачима органских производа, њиховим производима и капацитетима, је од изузетног значаја јер ће нам пружити корисне информације за даљи развој органског сектора у Србији, што је један од приоритета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде", изјавио је Бранислав Ракетић, руководилац групе за квалитет, декларисање и означавање хране, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 26 март 2019 10:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија