Кућа Добрих Вести

Login

Регистрација газдинства до 31. марта, па субвенције

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SELOБЕОГРАД - Пољопривредници у Србији имају још само шест дана на располагању да изврше регистрацију или обнову регистрације пољопривредних газдинстава, како би остварили права на све подстицаје у пољопривреди и руралном развоју.

Рок за регистрацију је 31. март. Тај датум је дефинисан законом и неће бити могуће померање рока, истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Упис нових газдинстава у Регистар обавља се на шалтерима Управе за трезор према месту пребивалишта за физичка лица, односно у седишту пољопривредног газдинства за правна лица и предузетнике.
Обнова регистрације обавља се према месту уписа пољопривредног газдинства.
Регистрација пољопривредних газдинстава пружа могућност за добијање бројних субвенција и подстицаја.
Овога пута се, како често наглашавају из ресорног министарства, водило рачуна да приликом уписа пољопривредних газдинстава не буде злоупотреба, односно да субвенција оде тамо где је потребна.

Онемогућена је злоупотреба – поручују надлежни

Наиме, претходних година се догађало да власници пољопривредних газдинстава/предузећа дистрибуирају на своје запослене по 100 хектара земље, како би запослени могли да се пријаве пред Министарством и остваре субвенције на 100 хектара. Овога пута, према изјавама надлежних за ова питања, која су се могла чути ових дана у јавности, онемогућена је таква врста злоупотреба.
Подела субвенција омогућена је усвајањем Закона о подстицајима у пољопривредној индустрији и руралном развоју, који су посланици усвојили крајем јануара ове године. Почетком марта донета је и Уредба о подстицајима у пољопривредној индустрији и руралном развоју.

Загарантовани минимални износи подстицаја пољопривредницима

Овим законодавним оквиром загарантовани су минимални износи подстицаја за пољопривредне произвођаче за сваку годину, које влада неће моћи да умањи.
Предвиђене су три врсте подстицаја и то директна плаћања, мере за развој села и посебни подстицаји. У области директних плаћања то су премије за млеко, подстицај за производњу, регреси и кредитна подршка.
Предвиђено је да Влада, сваке године после усвајања буџета донесе максималне износе подстицаја за пољопривредну производњу.
Усвојеним законом подстицаји су предвиђени једнако и за оне који су власници и за оне који су закупци, свако ко жели да се бави пољопривредом може на законом прописани начин да добије подстицаје, без обзира на правни и власнички статус.
Прописано је и да се основни подстицаји остварују по површини биљне производње, и то у минималном износу од 6.000 динара по хектару, а право на коришћење тог подстицаја има правно лице, предузетник, или физичко лице под условом да је уписан у Регистар.
Овај износ ће моћи да се увећава у зависности расположивих средстава у буџету. Максимално ће се регресирати 100 хектара, док ће остатак регреса моћи да се оствари преко дизел горива, ђубрива, семена, осигурања усева и складиштења.
Право на коришћење подстицаја у сточарству, такође има правно лице, предузетник и физичко лице које је уписано у Регистар и које је пријавило број и врсту животиња и извршило обележавања грла.
Нова законска решења дају могућност да се премије за млеко увећавају за произвођаче који производе млеко екстра класе, будући да је 35 одсто млека које се производи у Србији екстра класе и одговара стандардима Европске Уније.
Нови закон требало би да пружи прилику пољопривредницима да планирају улагања и на најбољи начин располажу новцем, а обим средстава за подстицај не може бити мањи од пет одсто републичког буџета.
Помоћ ће моћи да добију сви који се баве пољопривредом, и физичка и правна лица, а први пут су подстицајима обухваћени живинарство и рибарство.

Подстицаји и за пчеларство

Према владиној Уредби о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју, ове године је за пчеларство предвиђен подстицај од 500 динара по кошници, у укупном износу од 200 милиона динара.
Како је објавио је Савез пчеларских организација Србије (СПОС), то значи да држава планира да исплати подстицај за 400.000 пчелињих друштава.
СПОС је изразио задовољство што је усвојен стари захтев Савеза да се и у Србији уведу субвенције по кошници и што је ове године из буџета издвојено око 1.785.000 евра за пчеларство.
У Савезу су оценили да ће та помоћ учврстити статус пчеларства у Србији и подстаћи пчеларе да наставе са ширењем пчелињака и производњом меда, чији сви вишкови иду у извоз и држави доносе значајна девизна средства.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 26 март 2013 19:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија