Logo
Одштампајте ову страницу

Кључно место за агробизнис

Оцените овај чланак
(3 гласова)

oti-5750-uvodnaНОВИ САД - Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, 79. по реду, одржан од 12. до 18. маја, окупио је 1.500 излагача из 58 земаља, а посетило га је око 270.000 људи.

Новосадски сајам пољопривреде спада у пет највећих сајмова те врсте у Европи и сматра се догађајем који је од великог значаја не само за Србију, већ за читав регион.

Земља партнер овогодишње сајамске манифестације била је Аустрија, која је представила достигнућа из области органске пољопривреде, обновљивих извора енергије, пољопривредних технологија и сточарске производње.

Уз едукацију пољопривредника, кључни сегмент наступа био је посвећен представљању потенцијала за сарадњу на заједничким пројектима у оквиру Дунавске стратегије.

Током сајма, у плану су и сусрети са кључним српским компанијама на тржишту агробизниса.

На овој сајамској смотри организована је изложба пољопривредне механизације у оквиру које је представљено 150 најпознатијих светских брендова погонских машина и прикључака.

Из пословног Удружења узвозника и извозника пољопривредне механизације још пре сајма били су најављени попусти од пет до 10 одсто на куповину механизације током трајања Пољопривредног сајма.

Под покровитељством Министарства пољопривреде и трговине организована је национална изложба стоке где је представљено око 5.000 живих експоната из домаћег генофонда.

Такође, уз сарадњу са Националном асоцијацијом "Сербиа органика" (Сербиа органица) уприличена је и изложба органских производа.

У оквиру те изложбе посетиоцима сајма представили су се центри за органску производњу: Селенча, Ваљево, Свилајнац, Лесковац, Неготин, затим удружења органских произвођаца из целе Србије, газдинства, произвођачи, прерађивачи, као и произвођачи органске хране из Црне Горе.
Како је интересовање за органску производњу у сталном порасту испунила су се очекивања посете великог броја потенцијалних произвођача и потрошача, који су имали прилику да се током трајања сајма упознају са принципима органске производње, предусловима за покретање производње, могућностима пласмана, а била је организована и дегустација производа.

Први пут је представљено и органско сточарство, органска пекара и висококвалитетна машина за индустрију хране.
Нови сегмент манифестације била је и изложба агроиновација са око 50 нових технолошких и техничких решења у области пољопривреде.
На сајму су, као пратећи догађаји, одржана чак 42 стручна скупа, округла стола и саветовања. Традиционално су додељена и признања у катеогрији “Најбољи у агробизнису” и “Добар дизајн”, након што су Комисије Новосадског сајма за оцењивање квалитета вредновале и оцениле производе излагане на сајму.

Радно Појединачне улазнице за одрасле коштале су 500 динара, за организоване колективне посете 350 динара, а за школске посете, пензионере и децу од седам до 12 година по 200 динара. За децу до седам година старости улаз је био бесплатан.

Странци у потрази за новим тржиштима

Интересовање фирми из иностранства за учешће на пољопривредном сајму и ове године је било на завидном нивоу, што потврђује да су странци и даље фокусирани на ширење тржишта у Србији.
Између осталих, на сајму су учествовале компаније из Бразила, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Италије, Индонезије, Холандије, Немачке, Пољске, Русије, Словеније, Словачке, Црне Горе, Хрватске, Турске, Индије, Грчке, Мађарске, Македоније, Републике Српске…

Аустрија – земља партнер

Аустрија, земља партнер овогодишњег Међународног пољопривредног сајма представила је у Хали 1, Новосадског сајма 19 предузећа која се баве сточарством, производњом сточне хране, изградњом и опремањем штала, пољопривредном механизацијом, опремом за наводњавање и прскање, електранама са погоном на обновљиве изворе енергије, производњом хране…
Већина компанија је наступ на овогодишњем сајму оријентисала ка проналажењу пословних партнера у Србији и региону, диструбутера или купаца, без посредника, али и понуди стручних знања и услуга.

Сајам у бројкама

Излагача – 1500
Оцекивани број посетилаца – 300.000
отворени излагачки простор – 60.000 квадрата
затворени излагачки простор – 25.000 квадрата
Број домицилних земаља излагача – 24
Број индиректних страних излагача – 35
Понудјена роба 60 земаља
Национална изложба стоке - 5000 живих експоната
Оцена квалитета око 4000 производа
Изложба механизације – 30 робних група
Изложба органске производње – 300 учесника

79. Међународни пољопривредни сајам - ПРОСПЕКТ (pdf.)

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 11 јун 2012 10:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015