Logo
Одштампајте ову страницу

Отвара се 80. пољопривредни сајам у Новом Саду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sajamНОВИ САД - У Новом Саду данас почиње јубиларни 80. Међународни пољопривредни сајам, који ће, како је најављено, свечано отворити председник Владе Србије Ивица Дачић.

На овогодишњој сајамској манифестацији, највећој те врсте у региону, учествоваће више од 1.500 излагача из 60 држава, а земља партнер је Република Хрватска.

На церемонији отварања говориће и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић, који ће након тога заједно с премијером Србије обићи сајам, саопштено је из надлежног министарства.

“Храна - што нас спаја то нас и повезује” - Хрватска-Србија

Првог дана манифестације, која ће трајати до 24. маја, у Конгресном центру биће одржан Пословни форум "Храна - што нас спаја то нас и повезује", којем ће присуствовати министри пољопривреде Србије и Хрватске, Горан Кнежевић и Тихомир Јаковина.
Пословни форум заједнички организују министарства пољопривреде Србије и Хрватске - која је земља партнер овогодишњег јубиларног – 80. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.
Поред представника министарстава, Форум ће окупити и представнике привредних комора и најутицајнијих компанија две земље.
Сваког дана одржавања сајма, од 18. до 24. маја, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије биће на свом штанду на располагању свим пољопривредницима и посетиоцима за информације о раду и активностима министарства.

Новитети пољопривредног сајма

Један од новитета овогодишњег сајма пољопривреде је и ПОРОДИЧНИ ДАН, предвиђен за сутра - 19. маја, у недељу, на коме ће породице моћи да посете ову популарну манифестацију, уз куповину само једне улазнице за све чланове фамилије.

И ове године биће одржана традиционална национална изложба стоке на којој ће своје расне примерке изложити појединци и фирме са целог подручја Балкана. 

Органска производња хране у Србији 

Национално удружење за органску производњу "Сербиа Органика" (Serbia Organica) представиће по трећи пут заредом на Пољопривредном сајму у Новом Саду 35 својих чланица. Пољопривредна газдинства, произвођачи, прерађивачи, дистрибутери, сертификационе куће, институти, центри за органску производњу, као и остала локална и регионална удружења, представиће своје производе и услуге.
На Изложби органске производње, наступиће и најстарије удружење органских произвођача у Србији – "Терас" из Суботице, али и удружења "Витас" из Руме," „Зелена мрежа Војводине" из Новог Сада и "Ластар" из Крупња.
На сајму ће бити представљена пољопривредна газдинства која су водећа у производњи поврћа, али и других производа из Љутова, Кисача, Кикинде, Зрењанина, Орома код Кањиже, Памбуковице код Уба, Тотовог Села, Надаља код Србобрана, Дупљаје и Старе Пазове.
Уз то, биће изложени органски сокови из Селенче, нерафинисана уља, намази, кандирано воће из Хајдукова, производи од ароније које припремају произвођачи из Београда, Старе Пазове и Јагодине, док ће интегралне тестенине, корнфлекс, мешавине брашна и производе од органске соје изложити фирме из Новог Сада.
Институти "Тамиш", са пољопривредном стручном службом и Институт за повртарство из Смедеревске Паланке, такође, ће учествовати на Изложби органске производње, а едукативни програм представиће Факултет еколошке пољопривреде са Универзитета"„Едуконс" из Сремске Каменице.

Изложба пољопривредне механизације

Изложба пољопривредне механизације доминираће на јубиларном Међународном пољопривредном сајму, а биће представљена понуда пољопривредних машина, трактора, комбајна, прикључних машина, опреме и делова најпознатијих брендова из целог света.
Уз домаће произвођаче, Индустрију мотора Раковица – ИМР и Индустрију машина и трактора ИМТ, Београд, атркативан наступ, новитете и специјалне погодности за куповину током сајма најавили су чланови Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације у Новом Саду.
У оквиру Удружења ће наступити: „Агроцесла”, „Агромеханика АЦ”, „Агропанонка МТЗ Финке”, „Агровојводина – Механизација”, „Алмекс”, “Делта Аграр”, "Дипком", ИКР, „Интер Аграр СРБ”, ИТН, „Југометал”, „МасФерг Агро”, „Милуровић Комерц”, „Рес Трејд” и „Титан Машинери”. Савремена пољопривредна механизација, резервни делови и опрема биће представљени и на штандовима бројних излагача из Италије, Турске, Аустрије и других земаља.
Посетиоци ће моћи да се упознају са најновијим техничким достигнућима које ће представити најпознатији произвођачи пољопривредних машина као што су: „Беларус“, „Махиндра“, „Масеј Фергусон“, „Сампо“, „Клас“, „Холмер“, „Њу Холанд“, „Фендт“,„Џон Дир" (John Deere), „Валтра“, „Ландини“, „Саме“, „Араматрац“, „Зетор“, „YТО“, „Кубота“ и други.
Поред тога, готово свакодневно биће организоване презентације широке палете прикључних делова и опреме за пољопривредне машине брендова: „Лида“, „Аплер“, „BI CCH“, „Иртем“, „ Weidemann “, „ Vogel&Noot „HE-VА“, „Fleigl", „Технос“, „Унифорест“, „Донди“, „Вадерстад“, „Моро Аратри“, „Маскар“, ,„Агрекс“, „Агромеханика“, „SIP“, „ОLT“...

Девет деценија Новосадског сајма

Пошто Новосадски сајам ове године обележава осим овог још један значајан јубилеј - 90. година од свог настанка, 1923. године, синоћ је у Новом Саду одржана свечана академија на којој је говорио председник Републике Србије Томислав Николић.

                                                                                                                        Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 18 мај 2013 21:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015