Кућа Добрих Вести

Login

Хлеб са копривом стиже на тржиште

Оцените овај чланак
(7 гласова)

hlebБЕОГРАД - Хлеб са копривом, који је произведен у сарадњи компанија Алимпије и Делез Србија, недавно је добио жиг „Здрава храна-Зелена јабука“, а сада се појављује и на тржишту.

Хлеб ће се продавати у малоподајним објектима Делезеа, упакован је у појединачна паковања од 350 грама, што представља више од просечне тежине сличних врста хлебова, а продаваће се под брендом „Од наше земље“.

Производ је јединствен због значајног садржаја коприве, али и других састојака: спелте и ражаног брашна.

Спелта је аутохтона врста пшенице која се не третира хемијским препаратима. Једна је од најстаријих житарица, узгајана још у праисторији, и једина намирница која садржи беланчевине, угљене хидрате, масти, минералне материје, витамине и целулозу у идеалном односу – готово идентичном људском организму.

Хлеб је хрскаве коре, упакован у појединачна паковања од 350 грама што представља више од просечне тежине сличних врста хлебова, што га са ценом од 99.99 динара чини врло конкурентним.

Нови хлеб са копривом под називом „Од наше земље“ ће се прво појавити у београдским малопродајним објектима Делезе Србија (Макси, МиниМакси, Темпо и Темпо експрес), а кроз шест месеци наћи ће се у целокупној малопродајној мрежи.

Детаљније о нутритивним вредностима производа

Овај хлеб садржи 11,72 одсто укупних дијетних влакана. Од укупне количине дијетних влакана садржај растворних је 3,36 одсто , а садржај нерастворних износи 8,35 процената. Овакав садржај дијетних влакана има повољан утицај на перисталтику и пражњење црева.

Такође, хемијска анализа указује да овај хлеб садржи и знатну количину беланчевина (10,46%).

Коприва, која се у овом хлебу налази у значајној количини, је добар извор минерала гвожђа. Анализом је утврђено да је садржај гвожђа у овом хлебу 24,8 мг /кг.

Како се дневне препоручене количине (РДА) гвожђа разликују у зависности од узраста, може се закључити да деца од једне до три године старости конзумирањем 100 грама овог хлеба задовољавају до 1/3 дневних потреба за гвожђем, девојчице од 14 до 18 година старости са 200 грама хлеба такође 1/3 дневних потреба, док труднице, уносом 200 грама овог хлеба задовољавају скоро 1/4 дневних потреба за овим минералом.

На основу садржаних компонената и њихових карактеристика хлеб се може препоручити и деци и одраслим и старијим особама. Како су младе особе женског пола (14 до 18 година) и труднице, посебно осетљиве популационе групе када су у питању потребе за гвожђем, њима се нарочито препоручује конзумирање oвог хлеба.

О Жигу “Здрава храна – Зелена јабука”

Жиг “Здрава храна – Зелена јабука” на нашем тржишту у континуитету постоји већ двадесет година. Додељују га Привредна комора Србије, Удружење за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду и Програм Здрава храна – Зелена јабука (фирма Зелени избор д.о.о. Београд), и то само оним прехрамбеним производима који задовољавају високо постављене критеријуме. Да би га добили, производи не само да не смеју садржати било какве штетне и нездраве компоненте, већ морају у свом саставу имати нутритивно и здравствено вредне састојке.

Традиционални жиг за здрав производ додељује се после исцрпних испитивања квалитета производа у референтним лабораторијама и на основу мишљења стручног савета, који чини више од 20 угледних стручњака из различитих области, а додељују га Удружење за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду ПКС и Програм „Здрава храна-Зелена јабука/Зелени избор“.

Жиг се додељује на рок од годину дана.

                                                                                                             Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 08 октобар 2013 12:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија