Кућа Добрих Вести

Login

Пољопривредним произвођачима исплаћено преко милијарду динара субвенција

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sastanakБЕОГРАД - Mинистaрствo пoљoприврeдe, шумaрствa и вoдoприврeдe уз сарадњу са Mинистaрством финaнсиja oмoгућили су дa сe из aгрaрнoг буџeтa нa рaчунe пoљoприврeдникa зa сaмo дeсeтaк дaнa, до 12. новембра 2013. године, уплaти 1,14 милијарди динaрa.

Нajвeћи изнoс исплaћeних субвeнциja у aгрaру у oвoм пeриoду oднoси сe нa биљну прoизвoдњу – 600 милиoнa динaрa и стoчaрствo у изнoсу oд 443.392.409,50 динaрa. У пoмeнутoм пeриoду исплaћeнo je 74.344.421 динaрa зa рeгрeс зa гoривo, кao и 23.520.570,89 динaрa прeмиja oсигурaњa зa усeвe, плoдoвe и зaсaдe.
Додатним ангажовањем запослених у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за аграрна плаћања, ефикаснијом и бржом обрадом поднетих захтева пољопривредних произвођача стављен је акценат на благовремену и ефикасну исплату субвенција.
Сви корисници који нису добили средства могу се обратити Управи за аграрна плаћања, како би добили тачну и прецизну информацију о статусу својих предмета.

Србија преузела председавање Скупштином Сталне радне групе за рурални развој Југоисточне Европе

Након одржаног седмог Радног састанка министара пољопривреде и шефова делегација на Копаонику, Србија је званично преузела председавање Скупштином Сталне радне групе за рурални развој Југоисточне Европе - међународне организације институција које се баве креирањем и спровођењем аграрне, и политике руралног развоја региона.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде озбиљно схвата и одговорност и задатке председавања Скупштином Сталне радне групе“, рекао је државни секретар Данило Голубовић нагласивши да ће се предано радити на јачању и продубљивању регионалне сарадње и на унапређењу међусобних односа.
„Европска унија и земље Југоисточне Европе пролазе кроз процес стратешког планирања и програмирања аграрне политике и политике руралног развоја за наредни период. Овај процес је много лакши и делотворнији кад међусобно сарађујемо, размењујемо идеје, добра искуства али и поуке из евентуалних грешака“, изјавио је Голубовић на Копаонику.

Државни секретар Голубовић је најавио и да ће нова Стратегија пољопривреде и руралног развоја Србије бити представљена до краја године и да ће садржати мере потпуно усклађене са аграрном политиком Европске уније.
„Те мере ће омогућити пољопривредницима да буду припремљени за коришћење средстава из фондова ЕУ, за израду програма, едукацију и пријављивање на конкурсе“, рекао је Голубовић додавши да је план да се после презентације, са фармерима и академским стручњацима, разговара о Стратегији како би се она евентуално допунила.

                                         Извор: Кућа добрих вести/Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде


Последњи пут измењено петак, 15 новембар 2013 22:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија