Кућа Добрих Вести

Login

Година породичних газдинстава

Оцените овај чланак
(4 гласова)

porodicnaaaaБЕОГРАД - Након дуже кампање која је стекла подршку 360 организација на пет континената, 66. Генерална Скупштина Уједињених Нација је званично прогласила 2014. годину као Међународну годину породичних газдинстава - International Year of Family Farming (IYFF 2014).

Међународна година породичних газдинстава има за циљ да подигне профит пољопривредних газдинстава и мањих пољопривредника фокусирајући пажњу света на њене значајне улоге у искорењавању глади и сиромаштва, поспешујући безбедност хране и исхране, побољшању животног стандарда, управљање природним ресурсима, заштити окружења, и постизању одрживог развоја, посебно у сеоским подручјима.
Према саопштењу из Њујорка, циљ је да се у 2014. години промени положај пољопривредних породица и да се оне позиционирају у центру пољопривредних, еколошких и социјалних политика у националним програмима тако што ће се идентификовати недостатаци и могућности које доводе до промовисања веће једнакости и уравнотеженог развоја. Током 2014. године на националном, регионалном и глобалном нивоу ће се радити на повећању свести и разумевања изазова са којима се суочавају мали произвођачи и помоц́и да се идентификују ефикасни начини за подршку породичним газдинствима.

Потребни подстицаји за мала газдинства

Породично газдинство обухвата све пољопривредне активности породице, и обухвата неколико области руралног развоја. Породична газдинства су начин организовања пољопривреде, шумарства и рибарства, производње којом управља и руководи породица и претежно се ослања на радну снагу унутар саме породице, која укључује и мушкарце и жене. И у развијеним, као и у земљама у развоју, породично газдинство је доминантна форма пољопривреде у сектору производње хране сматрају у Светском програму за храну - ФАО.

На националном нивоу, постоји низ фактора који су кључни за успешан развој породичне пољопривреде, као што су: агро-еколошки услови и територијалне карактеристике, политичко окружење, приступ тржиштима, приступ земљишту и природним ресурсима, приступ технологији и саветодавној служби, приступ финансијама, демограски фактори као и економски и социо - културни услови и доступност образовања.

Породично газдинство има важну друштвено - економску, еколошку и културну улогу, оцењују стручњаци Oрганизације за храну и пољопривреду УН (ФАО).

Горан Ђаковић, председник Удружења новинара за пољопривреду „Агропрес“ изјавио је овим поводом да подржава овакву иницијативу и сматра да би република Србија требала да да свој допринос, а нарочито Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде које има кључну улогу у креирању аграрне политике. 

Он се заложио де се у буџету за наредну годину предвиде подстицаји који би омогућили и малим газдинствима да се укрупне и развију у комерцијална односно газдинства способна да снабдевају тржише већим количинама пољопривредних производа.

Према речима Горана Ђаковића породична газдинства су важна јер штите традиционалне прехрамбене производе и доприносе уравнотеженој исхрани и очувању биодиверзитета и одрживом коришћењу природних ресурса. Она такође представљају прилику за јачање локалних економија нарочито када се мере аграрне политике комбинују са мерама социјалне заштите и добробити заједнице.

                                                                                                           Извор: Кућа добрих вести/Агропрес


Последњи пут измењено петак, 22 новембар 2013 23:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија