Кућа Добрих Вести

Login

Запослимо одмах људе – позив за брање липе

Оцените овај чланак
(11 гласова)

lipafisknaКРАГУЈЕВАЦ - Цела Србија је једна предивна башта, пуна лековитог цвећа. Сво то цвеће претворено у новац даје милионску цифру, када бисмо га сакупили, осушили и продали, зарадили би милионе, а хиљаде незапослених би упослили. Ми тражимо новац у иностранству, а по нашим парама газимо, указује председница Удружења произвођача и прерађивача лековитог, зачинског и осталог биља „Линцураиз Крагујевца, професорка Љубица Стојановић.

Пошто су у Србији потребна конкретна решења која ће људима одмах обезбедити посао и егзистенцију, професорка Стојановић позива на акцију и то одмах – пошто ових дана почиње берба цвета липе. Ми у Србији имамо на хиљаде стабала липе. Свако стабло може да да и више од 10 килограма цвета, а цена је ове године изузетно повољна.

Незапослени желе да беру цвет липе - за организацију тог посла и откуп неопходна помоћ надлежних

Удружењу Линцура се, према речима овог стручњака за лековито биље, јављају из свих делова Србије, а највише из Београда, људи који су остали без посла, а који би брали цвет липе, нормално, за новац.
Председница Удружења Линцура је изјавила за „Кућу добрих вести“ да је у могућности да обезбеди продају цвета липе и у Србији и у извозу, али да би се овај велики посао реализовао Љубица каже да јој за то треба помоћ надлежних.

 lipadvasredjeno


Професорка Стојановић, која је дипломирани инжењер пољопривреде, предочава да је ове године сезона цветања липе била нешто ранија, већ средином маја, за најраније сорте, ради чега је за ове касније сорте, које сада цветају, неопходно што је могуће пре организовати бербу тог цвета и откуп.
Постоје бела, црна и сребрнаста липа. Црна и сребрнаста липа су већ прецветале, а бела, која је и најквалитетнија, сада почиње да цвета. Време цветања липе зависи и од надморске висине, при чему на већим висинама цветање почиње касније. Захваљујући овој особини, повећава се број дана за бербу липе.
То ће утолико лакше бити јер за липу не треба посебна обука за брање.

Неопходно организовати превоз и откуп сировог цвета липе

Професорка Љубица каже да је она вољна, као и чланови удружења Линцура из целе Србије да организују бербу, свако на свом подручју. Међутим, поставља се питање шта са убраним, свежим цветом липе? Купаца за липу има и то са повољном ценом од 500 динара за килограм сувог цвета, франко магацин купца, истиче професорка Стојановић и додаје да је то све што она са својим Удружењем може да уради.

 


Ако неко може да организује превоз људи – берача, на пример на Авалу за Београђане, и тамо откупи свежи цвет липе, слободно нека се обрате Удружењу Линцура.
Исто што је речено за Београд, важи и за све друге градове и општине у Србији.

Извор: Кућа добрих вести

 

Аутор фотографија: Мирослав Бабић из Новог Сада. Липа у цвату и пчеле сликане данас на Петроварадинској тврђави


Последњи пут измењено субота, 21 јун 2014 17:09
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

2 Коментара

  • Svetlana Matic

    Zelim da uzgajam zacinsk i lekovito bilje.
    Specijalista sam hemijskih nauka i savetnik za emikalije.
    Posedujem 70 ar u Brnjici
    Zelim savet i instrukcije

    Svetlana Matic недеља, 04 јануар 2015 23:24 Линк коментара
  • dejan veselinovic

    zainteresovan sam za uzgajanje lekovitog bilja ali bi mi trebala vasa strucna uputstva sta i kako raditi gde se obezbediti semenskim materijalom unapred zahvalan

    dejan veselinovic четвртак, 23 октобар 2014 18:58 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија