Кућа Добрих Вести

Login

Позив заинтересованима за гајење лековитог биља на Скупштину Удружења “Линцура”

Оцените овај чланак
(9 гласова)

profstojanovicЗЕМУН - Ванредна скупштина Удружења произвођача и прерађивача лековитог, зачинског и осталог биља "Линцура" одржаће се 12. октобра на Пољопривредном факултету у Земуну. 

На овај састанак, који почиње у 10 сати у свечаној сали Пољопривердног факултета у Немањиној улици број 6, код Дома ваздухопловства, позвани су сви који су на неки начин заинтересовани за гајење лековитог биља, сакупљање самониклог (дивљег) лековитог биља, шумских плодова и другог.

Удружење ,,Линцура" позива и друга пољопривредна удружења да присуствују Скупштини, јер им је, како за ,,Кућу добрих вести” каже председница Удружења, дипл. инг Љубица Стојановић, намера да формирају комерцијално предузеће.

Биће то, појаснила је професорка Стојановић, неки облик комерцијалне организације која ће да се бави производњом лековитог биља, сакупљањем самониклог, шумских плодова, као и прерадом истих.

Позивају и министра трговине, туризма и телекомуникација , који би требало да тој новој фирми, према речима професорке Стојановић, помогне у продаји тих производа, са посебним акцентом на заштиту домаће производње да се не деси да неко неконтролисано увезе истородне производе, а да наша производња пропадне.

,,Позивамо и министра за државну управу и локалну самоуправу да нас посаветује у томе који облик предузећа да формирамо, јер ћемо имати пунктове - погоне по целој Србији.

Позивамо и министра просвете зато што морамо да организујемо обуку сакупљача и одгајивача лековитог биља, као и министра пољопривреде и заштите животне средине , јер је то наше ресорно министарство које највише треба да се укључи у овај посао", нагласила је председница Удружења ,,Линцура".

Позивамо и декане и студенте завршних година следећих факултета: Пољопривредног, Економског, Правног, Шумарског, Фармацеутског, Високе пословне школе, Високе школе за туризам, као и свих других факултета који би могли да допринесу раду једне овако велике организације какву планирамо, нагласила је професорка Стојановић.

Поорати сваку стопу наше плодне земље

,,Будуће предузеће планира да пооре сваку стопу наше плодне земље од једног метра до 1.500 метара надморске висине. У зависности од надморске висине, у првом реду, сејаћемо одговарајућу биљку.

Обрадићемо и необрађено земљиште и за то имамо тачан план како, а посебан нагласак дајемо на површине са већом надморском висином које до сада нису коришћене за пољопривредну производњу, а то су ливаде, пашњаци и утрине. У првом реду државно земљиште с којим газдују ,,Србија шуме".

На овај начин, објаснила је професорка Стојановић, ми повећавамо пољоприведну површину. ,,Ако ми приведемо култури - запарложено, необрађивано земљиште, на пример један квадратни километар, то у преносном, а и буквалном смислу, значи да наша држава постаје већа за тај квадратни километар”.

С обзиром на велико интересовање грађана Србије различитих професија који желе да раде у пољопривреди, ми смо спремни да се проширимо и на друге гране пољопривреде, а не само на лековито биље.

Намера нам је, додала је професорка Стојановић, да уђемо и у неки облик прераде.

,,Тражимо од Владе Републике Србије да нам достави план и количине пољопривредних производа који су потребни нама у Србији као и за извоз, а ми ћемо то да произведемо. Пооремо, посејемо и беремо, или не оремо, не сејемо, а беремо самоникло лековито биље, поручила је председница Удружења "Линцура" позивајући све надлежне да се у овај велики пројекат укључе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 октобар 2014 10:28
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија