Кућа Добрих Вести

Login

Држава ће понудити пољопривредницима државно земљиште у откуп

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zemljisteeeeeБЕОГРАД - По први пут у историји држава је одлучила да део свог пољ.земљишта понуди у откуп малим пољопривредницима, онима који имају највише до 30 хектара у власништву.


Они ће моћи да купе до 20 хектара државног земљишта са роком плаћања до 5 година.


Ово је потврдила и министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић на јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама закона о пољопривредном земљишту у Нишу.


Она је објаснила да се на тај начин желе додатно ојачати мали пољопривредни произвођачи.


Министар Богосављевић Бошковић је истакла да изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту тежи да се земљиште које се није издавало најмање 3 узастопне агроеколошке године, сада се може бесплатно издати на период до 5 година, са могућношћу продужења рока до 20 година.


„Пракса досадашњег коришћења и управљања државним пољопривредним земљиштем је таква да захтева промене у правцу ефикаснијег, рационалнијег и економичнијег коришћења истог. У прилог томе говори податак да готово половина обрадивог земљишта којим располаже Република Србија се не издаје у закуп, као и да се велике површине истог узурпирају и од познатих и од НН лица. Новим законом ће се обезбедити боље, али и што је још важније посебно за мале пољопривреднике, праведније коришћење државног земљишта“, нагласила је министар у свом обраћању и рекла да ће апсолутно сви ће имати равноправан третман при закупу и правила ће бити јасна.


Богосављевић Бошковић је највила да је још једна од измена што ће се обезбедити предвидиво и поуздано пословно окружење као основни предуслов за инвестиције и да ће се на тај начин покренути производња, обезбедити количина и квалитет производа, који су кључни за опстанак произвођача у све захтевнијим тржишним условима како у свету, тако и код нас.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 10 август 2015 20:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија