Кућа Добрих Вести

Login

Пољопривредницима бесплатни пројекти за унапређење производње

Оцените овај чланак
(2 гласова)

traktorrrrrБЕОГРАД - Пољопривредницима Србије од 1. марта су бесплатно на располагању техничко-технолошки пројекти из готово свих области пољопривреде, чију је израду иницирало и финансијски подржало Министарство пољопривреде и заштите животне средине.


„Верујем да ће ови пројекти бити корисни садашњим, али и будућим пољопривредницима да лакше планирају своју производњу, као и да исту и увећају и унапреде“, истакла је министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић обраћајући се на презентацији „Научно-истраживачких пројеката у области пољопривреде и руралног развоја“.


Министар је навела да је реч о пројектима из области сточарства, воћарства, повртарства, ратарства, органске производње, биоенергије, чији су аутори наши еминентни научни и стручни радници, а који су припремљени у сарадњи Министарства и пољопривредних факултета и института.


„Препознали смо важност израде оваквих пројеката у складу са потребом подршке новим инвестицијама у пољопривреди. Поред средстава из националног буџета и повољних кредита за ову сврху, ускоро ће нашим пољопривредницима на располагању бити и средства из ИПАРД програма“, истакла је Богосављевић Бошковић, додајући да ће припремљеним пројектима бити олакшан пут заинтересованим корисницима ових средстава.


Министар Богосављевић Бошковић је навела да је посебна вредност ових пројеката у јачању споне у трансферу знања између пољопривредних факултета, научних института, пољопривредних саветодавих стручних служби (ПССС) и самих пољопривредника.
„Улога Министарства је да јача ову синергију, то јест да покуша у што је могуће већој мери да све ове потенцијале укључи и искористи за снажније покретање динамичног развоја српског аграра“, нагласила је Богосављевић Бошковић.


Руководећи се наведеним стратешким опредељењем, а са циљем унапређења знања и примене нових технологија у пољопривредној производњи МПЗЖС је у току 2015. године подржало спровођење осам техничко-технолошких пројеката у области пољопривреде, навела је Богосављевић Бошковић.


Представници институција и пољопривредних произвођача сложили су се да реализација ових пројеката, али и данашњи састанак представљају квалитетан искорак ресорног министарства према пољопривреди.


Секретар банатске асоцијације пољоприведника Банатски паори Ненад Манић рекао је да је веома корисно што је ресорно министарство организовало овај скуп и да је то нека врста контакта и директног спајања произвођача, научних институција и самог Министарства пољопривреде.


Манић је оценио да ће таква врста контакта најбоље доћи породичним газдинствима које представља та асоцијација, као и да је само на такав начин, уз помоћ науке и ресорног министарства бити остварен напредак у пољопривредној производњи.

 

Циљ да резултати истраживања буду доступни корисницима


Милан Лукић из Института за воћарство у Чачку рекао је да је циљ да резултати истраживања које је спровела та институција буду доступни крајњим корисницима, преко пољопривредних, саветодавних и стручних служби.


"Сигурни смо да ће резултати до којих смо дошли помоћи у заснивању засада свих врста воћака јер једино се на тај начин, путем правилне примене агро и техничких мера које су представљене у елаборатима произвођачи схватити да једино на тај начин могу доћи до адекватних резултата, односно што пре повратити инвестиције", рекао је Лукић.


Предраг Пуђа са Пољопривредног факултета рекао је да је данашњи састанак изузетно велики напредак у реализацији пројеката и представља квалитетан искорак ресорног министарства према пољопривреди, посебно према индивидуалним пољопривредним произвођачима.


Подстицаји за реализацију пројеката спроводени су после расписаног конкурса, а по основу Правилника о коришћењу подстицаја за спровођење научноистраживачких, развојних и иновативних пројеката у пољопривреди кроз унапређење стручног знања и усавршавања људских капацитета.


Подржани су следећи пројекти : Moгућнoсти и eкoнoмски aспeкти упoтрeбe жeтвeних oстaтaкa зa прoизвoдњу тoплoтнe eнeргиje - Пoљoприврeдни фaкултeт Нoви Сaд, Унaпрeђeњe рoбнe призвoдњe у стoчaрству - Aгрoнoмски фaкултeт Чaчaк, Teхничкo-тeхнoлoшки мoдeли интeнзивних зaсaдa вoћaкa и jaчaњe људских кaпaцитeтa у функциjи унaпрeђeњa вoћaрскe прoизвoдњe Рeпубликe Србиje - Институт зa вoћaрствo Чaчaк.


Подршку у реализацији су добили и пројекти : Унaпрeђeњe oргaнскe пoљoприврeднe прoизвoдњe у Зaпaднoj Србиjи путeм eдукaциje пoљoприврeдних прoизвoђaчa - Пoљoприврeдни фaкултeт Бeoгрaд и Teхнo-eкoнoмски aспeкти примeнe oбнoвљих извoрa eнeргиje и мoбилних рoбoтизoвaних сoлaрних eлeктрo-гeнeрaтoрa у пoљoприврeди - Институт зa eкoнoмику пoљoприврeдe Бeoгрaд и Институт Mихajлo Пупин Бeoгрaд.


То се односи и на пројекте Унaпрeђeњe пoљoприврeднe прoизвoдњe Tимoчкoг рeгиoнa зaснoвaнe нa дивeрзификaциjи eкoлoшки сeртификoвaних пoљoприврeднo прeхрaмeних прoизвoдa сa дoдaтнoм врeднoшћу - Пoљoприврeдни фaкултeт Бeoгрaд, Сaврeмeни мoдeли рaтaрскe и пoвртaрскe прoизвoдњe у циљу унaпрeђeњa стручних знaњa и усaвршaвaњe прoизвoђaчa цeнтрaлнe и зaпaднe Србиje - Aгрoнoмски фaкултeт Чaчaк и Инoвaтивнo-eдукaтивни прoгрaми унaпрeђeњa oргaнскe прoизвoдњe у функциjи рурaлнoг рaзвoja - Пoљoприврeдни фaкултeт Нoви Сaд.

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство пољопривреде


Последњи пут измењено четвртак, 03 март 2016 20:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија