Кућа Добрих Вести

Login

Бољи пољски путеви за пољопривреднике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

poljskiput454545БЕОГРАД – Уговор о коришћењеу средстава за уређење пољских путева и комасације са представницима 61 локалне самоуправе у Србији потписан је пре неколико дана а намера је да се средства која су обезбеђена у буџету Србије искористе за побољшање пољских путева како би се олакшао транспорт производа српских ратара.


За уређење пољских путева и комасацију земљишта обезбеђена су средства у укупном износу већем од 347 милиона динара, буџетом Републике Србије и одговарајућом уредбом, а та средства ће у потпуности бити искоришћена захваљујући потписивању уговора, објавило је Министарство пољопривреде.


Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић која је присуствовала потписивању уговора објаснила да су на основу Уредбе о утврђивању програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2016. годину и расписаног Конкурса за уређење пољских путева данас закључени уговори са 59 јединица локалне самоуправе које су испуниле предвиђене услове Уредбом и Конкурсом.


„Укупна вредност ове инвестиције је 691,6 милиона динара, а учешће Министарства је 304 милиона динара и овим средствима ћемо у наредних 120 дана уредити око 905 километара пољских путева“, казала је Богосављевић Бошковић, додајући да ће на ревитализацији путева бити ангажована домаћа предузећа.


Такође, данас је потписано и шест уговора са пет јединица локалне самоуправе о финансирању комасације на површини од 12.652 хектара, у укупном износу нешто већем од 43 милиона динара, нагласила је Богосављевић Бошковић.
„Уређењем пољских путева биће омогућен лакши, безбеднији и ефикаснији транспорт пољопривредника, али и пољопривредних производа, што има посебан значај за транспорт воћа и поврћа. Реализацијом ових уговора директну корист ће имати више хиљада пољопривредника, јер ће ове путеве користити за одлазак и долазак до свог пољопривредног земљишта“, рекла је Богосављевић Бошковић.


Министар је подсетила да је изградња и ревитализација пољских путева једна од најзначајних мера којом се побољшавају услови живота и рада пољопривредника, али и свих других људи који живе у руралном подручју.
„Комасација земљишта као најкомплекснија мера уређења земљишта омогућиће ефикасније коришћење пољопривредног земљишта, али и решавање имовинско-правних односа на земљишту које ће бити комасирано“, указала је Богосављевић Бошковић.


Богосављевић Бошковић је казала да је ове године владало велико интересовање за уређење пољских путева, пре свега због њиховог значаја и интересовања пољопривредника, али и због препознавања значаја важности уређења пољских путева код јединица локалне самоуправе, тако да је велики број јединица локалних самоуправа испунио услове конкурса.

 

„Изградња, односно ревитализација пољских путева је и предуслов или први корак у комплекснијем уређењу земљишног простора на одређеном подручју, као и стварању већег пољопривредног поседа, који ће омогућити пољопривредницима лакшу и јефтинију производњу“, закључила је министар Богосављевић Бошковић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 јул 2016 21:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија