Кућа Добрих Вести

Login

Херој модерне српске пољопривреде

Оцените овај чланак
(3 гласова)

herojjjjjjjБЕОГРАД –  Млади иноватори у Србији полако добијају своју „звезду“ и место под Сунцем.


За ту „звезду“ до сада су се борили сами, а однедавно, када смо добили новог министра за иновације – и уз помоћ државе.

 

Лазар Јовановић завршава Технички факултет у Новом Саду, одсек електротехника и рачунарство. Међутим, Лазар не би био то што јесте – млади и успешан иноватор да није свестран и да га не интересује све – до електронике и ИТ-а,  до пољопривреде.


Лазар је један од ретких младих људи који воле своје место одакле потичу и вуку своје „корене“. Он не жели да му дедовина обрасте у „коров“.  Како воли свој крај и природу, пожелео је да гаји на свом имању –лешнике. За гајење лешника се одлучио јер лешници не захтевају доста пажње, али захтевају доста воде, око 10 литара по стаблу. Није имао дилему да ли да уведе наводњавање јер ће му тако род бити и до 30 одсто већи.

                                       smarttovering8989898

 

Проблем који се појавио пред њим је, даљина између његовог места пребивалишта – Новог Сада и дедовине која се налази у Малом Зворнику.


Жеља сама по себи није ништа, ако је не прати акција! Лазар је искористио знање које је стекао на факултету и уз помоћ пријатеља који је програмер осмислио  ИТ систем за наводњавање земље на даљину, путем СМС поруке "Smart Watering".


Тако, за сада, успева да живи и ради у Новом Саду, али и да гаји лешнике 150 километара даље у Малом Зворнику.  Једном месечно одлази на имање да провери да ли све функционише, док остатак времена о његовом имању брине - његов изум.


„Предност овог мог система који сам осмислио је та, што не морате бити физички присутни на парцели а остварујете огромне уштеде у времену. Много људи живи у граду, а желели би да оживе своја породична имања, да произведу храну за себе, да остваре неки приход.  Постоји препрека како обилазити парцелу, компликовано је ићи сваки дан. Уз помоћ овог система тај проблем је решен“, каже Лазар у интервјуу за Кућу добрих вести.


Овај амбициозан и млад момак не зауставља се на овоме што тренутно ради, већ иде даље – константно усавршава свој систем а у плану је да га у већој мери аутоматизује.


Изум који је осмислио функционише једноставно. Слањем СМС поруке дајете задатак инсталираном систему колико дуго треба да  залива ваш воћњак, њиву или башту. Сензори који су постављени у земљу шаљу информацију колико је она влажна а  на цистернама се налазе сензори како би се знало колико воде има, односно сензори мере ниво воде у цистернама. Постоји команда за стање која се, опет, задаје, једноставном СМС поруком.

 

Систем омогућава проверавање стање влажности земљишта и ниво воде и да се врати порука са висином тих параметара. Такође, ако у неком моменту ниво воде падне испод задатог или је влажност испод оптималног нивоа, систем шаље СМС поруку у виду аларма.  Постоје, команде, да се систем залива 60 минута, или три сата - по систему кап по кап, или да ви сами задате било коју другу временску одредницу.

                                                     senzorrrr6565656

 

Поред система даљинског управљања, Лазар сада са својим тимом и компанијом коју је недавно основао, осмишљава и усавршава свој производ. Они раде на развоју система за регулацију Ph вредности воде, елетричне проводности воде и да се у читав систем имплементира дозирање течног ђубрива – калцијума, фосфора и азота.


„Развили смо апликацију за паметне телефоне која омогућава увид у податке као што су влажност земљишта, заказивање заливања у пола ноћи, контролу више различитих парцела и других вредности. То је сада све развијено, тестирано и за следећу пољопривредну сезону биће у потпуности спремно. Све то је важно за добијање квалитетног рода. Одређене биљне културе захтевају узак аспект киселости или базности земљишта“,  наглашава он и додаје исто тако размишља се у правцу да се успостави мерење хранљивих материја, система за надзор као заштита од крађе.


Иначе,  да би инсталирали овај систем, битно је само да тамо где вам се њива налази имате ГМС домет. Лазар је ишао наменски на осмишљавање система који неће бити везан за интернет, знајући да већи део земље, нарочито планински крајеви нису покривени интернетом.


Систем ради на електричну енергију, те вам је потребно да у кући имате струју, а у случају да немате,  у понуди са пакетом су и соларни панели. Тако би се акумулатор који покреће пумпу, пунио уз помоћ сунчеве енергије.


Основни пакет може свако да инсталира, он укључује пумпу и електровентил,  док напреднији  пакет подразумева и сензоре за мерење влаге и ниво воде а има аларме, може да урпавља са великим бројем вентила и пумпи и, трећи систем је заокружен јер има има соларни панел, акумулатор, регулатор пуњења и управљачки систем.

                               kacne4334343

 

Ово што је Лазар осмислио применљиво је на свим системима за наводњавање, било да је реч о систему кап по кап,  прскалици или нечему трећем.  Са аспекта површине која се може заливати, готово да нема ограничења. Може да управља са великим бројем пумпи и електровентила.


То је, како каже он требало све да буде тест пројекат, направио га је за своје потребе, али је након што је то објавио на интернету доста људи се пријавило и заинтересовало се да систем купи. Намера му је да унапреди и аутоматизује систем да он сам одређује колико воде треба да се пусти.


Овај пројекат могао би да промени начин узгајања у Србији и да подстакне наводњавање с обзиром на то да се Србија по наводњавању налази у зачељу Европе. Од 3,5 милиона хектара, у Србији се наводњава тек четири одсто, а некад велики иригациони системи више не функционишу.


Недостатак новца је главни проблем слабог наводњавања док се развијање система своди на индивидуалне инвестиције. За ову је потребно свега око 500 евра и сунце које ће преко соларних панела покретати систем.


Што се тиче мобилног телефона, можете имати и онај наједноставнији. Битно је да само шаље и прима СМС поруке. Удаљеност вашег воћњака или њиве, такође није битна. Можете живите на једном крају земље а свој воћњак, њиву или засад имати на другом.


Лазар Јовановић је добио велику медијску пажњу а недавно је био и учесник светског форума за иновације у Јужној Африци. Добио је и и награду „Youth Heroes“,  коју додељују EXIT фондација у сарадњи са компанијом НИС, као успешан млади пољопривредник.

                                           lakioooooo

 

Питали смо га и какви су му утисци са конгреса и какви су трендови у иновацијама?


„Сви теже да са што мање трошкова и времена призведу што више, да са што мање парцеле произведу што више хране, да се биљкама даје само оно што им треба и сви теже природној органској производњи.  Уз помоћ дронова жели се развити систем превенције болести биљака али и систем надзора. Мислим да ИТ технологија у Србији има лепу будућност и да се полако развија свет пољопривредног произвођача о неопходности увођења новина у свој систем производње“, каже Лазар и додаје да њега већ сада зову људи који имају воћњаке и пластеник и гаје боровнице, нектарине, јабуке, малине, лешник...


„Мислим да су наши пољопривредници неповерљиви према нечему што је ново не само због тога што нису довољно образовани и обавештени, већ и због тога што имају лоша искуства са откупљивачима. У почетку не схватају које су конкретне добити, али се и то полако мења. Млади пољопривредници који производњу схватају као бизнис и знају шта ће добити наводњавањем, они ме  често зову. Дакле, то су људи који се озбиљније баве пољопривредом и имају прозводњу до 20 хектара“, каже он.


Према његовим речима за његов изум , интересовање је огромно. Разговара се и о извозу у Босну и постоји могућност да се извози за Мађарску. У Србији Лазарова фирма је склопила уговор са великом фирмом за наводњавње. Да би дошли до великог тржишта, били су им потребни велики дистрибутери и сада су и тај део посла – заокружили.

                                                            smartsmsms343434


Лазар за неколико година себе види – у Србији и не жели да иде у иностранство. Види себе и како ради на даљој примени нових технологија. Да ли ће то бити само пољопривреда или још нека друга област – тренутно није сигуран, али зна да му је циљ да унапреди квалитет рада и живота у Србији,  да ради на решавању конкретних проблема и да помогне људима.


Дугорочан план му је да окупи тим стручњака из области пољопривреде и да направе комплетан информациони систем за велике фармере којима је пољопривреда индустријска производња. Све, како каже, зависи од људских потреба и маште. А досадашња историја људске цивилизације – доказала нам је докле све - та машта може да досегне!


Пример Лазара Јовановића, доказе је да Србија има велики потенцијал у области иновационих технологија те да би држава требало да подржи ту област научног истраживања.


Како је већ најављено из владе,  предузимају се конкретне мре за јачање везе између науке и привреде а један од приоритета је и развој и модернизација постојећих и изградња нових индустријских и технолошких паркова на територији Србије.

 

smartvoererin544545

 

Влада је ове године из буџета издвојила 90 милиона динара у оквиру новог конкурса за иновационе пројекте за физичка и правна лица. Конкурс је расписан 20. септембра и биће отворен до 9. октобра.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 септембар 2017 00:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија