Кућа Добрих Вести

Login

Регионалном сарадњом до веће органске производње

Оцените овај чланак
(1 Глас)

PredstavljanjeprojektaоrganicбridgeСЕЛЕНЧА  - Бржем развоју органске производње у Србији највише може допринети сарадња и учешће пољопривредних произвођача у регионалним и европским пројектима. То је начин да се повећају површине под органском производњом које у Србији не прелазе 16.000 хектара, заједно са пашњацима и утринама, али и да се наши пољопривредници припреме за примену европске политике у овој области, поручено је са 11. Међународног форума органске производње који је одржан у Селенчи.

 

На форуму који је одржан 29. септембра присуствовало је око 250 гостију из Србије, Хрватске, Словачке, Молдавије, Чешке, Мађарске..., објавио је Центар за органску производњу Селенча.

 

Једанаести форум организивао је Центар за органску производњу Селенча (ЦОПС), уз подршку Владе АП Војводине,Владе Краљевине Шведске, Вишеградског фонда, Пољопривредног универзитета у Нитри, Европске предузетничке мреже у Србији и ЕУ Инфо Поинта Нови Сад.

 

 

У отварању међународног форума о органској производњи учествовали су државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић, амбасадорка Словачке Републике у Републици Србији Њ.Е. Дагмар Репчекова, технички експерт Словачке за органску производњу при Европској унији Јулијана Шлосерова и секретар Града Валпова Звонко Баришић.

 

 

Као успешан пример унапређења ове врсте пољопривреде у региону представљен је европски пројекат “Органик бриџ” (Organic Bridge), у којем са хрватске стране учествују Град Валпово и “Тера технополис” из Осијека, а са српске стране Центар за органску производњу Селенча и организација “Терас” из Суботице.

 

 

Пројекат је Европска унија подржала са 550.000 евра, трајаће две године. У том периоду радиће се на унапређењу компетенција органских произвођача Осјечко-барањске жупаније и Војводине кроз тренинге и едукације, а формираће се и развојно-истраживачке институције како би се знање имплементирало у пракси. Кроз „Органик бриџ“, с обе стране границе, проћи ће 260 произвођача.

 

Учесници панел дискусије - државни секретар за пољопривреду Велимир Станојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, експерт SEEDEV-а Горан Живков, експерт за пољопривреду и рурални развој из Хрватске Мирослав Божић и директор у Пословном систему “Глобал сид” поручили су да је неопходно удружити знања и ресурсе које поседују произвођачи у Србији и у Европској унији.

 

 

Хрватска, како су изнели учесници Форума и пројекта “Органик бриџ”, има око 75.000 хектара под органском производњом али нема искуство у организовању пољопривредника какво има ЦОПС и друге организације у нашој земљи, али произвођачима у Србији Хрватска може да буде драгоцена у преносу искустава у примени ЕУ регулативе.

                                                     Forumpanellele

 

Oрганска прозводња у ИПАРД-у

 

 

“Селенча је најорганизованија средина у Србији када је о органској производњи реч. Она ће имати посебно место у националном плану руралног развоја. Податак да је просечна величина парцела у Србији око 4,5 хектара, говори о томе да ће мали произвођачи у конвенционалној производњи тешко издржати тржишну утакмицу на тако малим површинама”, поручио је државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић.

 

 

“Предвиђено је да органска производња буде укључена и у ИПАРД програм. У завршној смо фази акредитације, тако да ће наши произвођачи поред националних мера убудуће користити и мере овог претприступног програма ЕУ. Циљ је да у наредном периоду наши произвођачи имају више извора финансирања”, додао је он.

 

У Међународним пословним сусретима AgroOrganic Б2Б 2017 које Центар за органску производњу Селенча организовао у сарадњи са Европском предузетничком мрежом и Organic мрежом присуствовало је 68 учесника из десет земаља.

 

 

По први пут додељене су награда за најбољи медијски прилог о органској производњи под називом „Селенча органик“. На конкурс који је расписао ЦОПС пријављена су 43 прилога у области штампаних, електонских и интернет медија.

 

Награде су добиле новинарка листа „Пољопривредник“ Александра Милић, за најбољи прилог у области штампаних медија, новинарка РТВ-а Александра Бундало и новинарка Продукције Атлас Медиа Вања Милосављевић за најбољи прилог у области електронских медија и новинарки портала „Ужичка република прес“ за најбољи прилог у области интернет медија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 30 септембар 2017 20:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија