Кућа Добрих Вести

Login

Едукација наставника пољопривредних школа из области органске производње

Оцените овај чланак
(1 Глас)

organiccccccБЕОГРАД - У циљу даљег развоја органске производње на свим нивоима у Србији Национална асоцијација за развој органске производње „Serbia organica“ наставља едукацију наставника средњих пољопривредних и прехрамбено- технолошких школа уз подршку ГИЗ-а - Немачке организације за међународну сарадњу - програма за развој приватног сектора у Србији.

 

На основу акредитације стручног програма за усавршавање наставника коју је „Serbia organica“ добила од Завода за унапређивање образовања и васпитања под називом “Органска пољопривреда и прерада органске хране” спровешће програм едукације текуће и следеће године кроз пет семинара којим ће бити обухваћене све стручне школе поменутих профила.

 

Први семинар, како је саопштила "Serbia Organica"  ће се одржати у Бањи Врујци 29 и 30.09 и намењен је наставницима пољопривредних школа.Овом врстом едукације се „Сербиа органика“ бави од 2011. године, након што је учествовала у иницирању идеје за увођење предмета из области органске пољоприреда који су од школске 2011/2012 уврштени као изборни предмети у средњим пољопривредним школама у оквиру смера,,пољопривредни техничар“.

 

На тај смер се годишње упише нешто мање од 1.000 ученика, што значи да ће у наредним годинама око 3.500 до 4.000 њих имати могућност да сваке године стекне знања и вештине за бављење органском пољопривредом. Велики проценат младих који се образује за пољопривредног техничара је сеоског порекла и има родитељска имања, што представља велики потенцијал за органску пољопривреду и пружа могућност да се допринесе економској стабилности руралних подручја и смањи одлив младих из њих. Обука наставника организована је у виду предавања и радионица.

 

Они ће стећи знања о методама органске биљне и сточарске производње, о методама исхране биља, биолошким мерама борбе прозтив корова, болести и штеточина, дозвољеним средствима за заштиту , као и о стандардима у области сертификације, прописима из области декларисања органских производа, са стањем, могућностима и актуелним трендовима на домаћем и страном тржишту органских производа, а водиће је испред „Serbia organike“, еминентни стручњаци из ових области.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 30 септембар 2017 20:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија