Кућа Добрих Вести

Login

Прва дигитална фарма у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

digitalalalalalБЕОГРАД - Како би помогли развој високо ефикасне пољопривреде у Србији, Влада Републике Србије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у сарадњи са Институтом БиоСенс, који је препознат данас као једна од водећих научних институција у свету која се бави дигиталном пољопривредом, основали су прву Дигиталну фарму у Србији и платформу дигиталне пољопривреде АгроСенс.

 

Прва Дигитална фарма отворена је 20. марта ове године у селу Криваја поред Бачке Тополе. Овим писмом скрећемо Вам пажњу на то да је ова Дигитална фарма отворена за посете свих пољопривредника из Србије и региона како би бесплатно и из прве руке научили више о могућностима које им пружају дигитализација и нове технологије, и то у сваком сегменту ратарске производње: од припреме земљишта, одређивања менаџмент зона, преко сетве, наводњавања, исхране и заштите биља, па до жетве и радова на припреми наредне сезоне.

 

Верујемо да дигитализација може да донесе велике позитивне промене у домаћој пољопривреди, како малим тако и великим произвођачима. Пољопривреда се суочава са огромним изазовом: неискоришћеног пољопривредног земљишта скоро да више нема, а постојеће агротехничке мере не могу да обезбеде потребан раст. Србија се среће са великим изазовом економске одрживости пољопривредне производње који посебно погађа мале произвођаче.

 

Дигитализација се односи на примену различитих технологија - ИТ, вештачке интелигенције, сателита, роботике, дронова, сензора, напредне пољопривредне механизације - које омогућавају пољопривреднику да боље сагледа комплексне процесе у пољопривреди и на време сазна шта се дешава са његовим усевима, чак и пре него што промене постану видљиве голим оком. На пример, дигитализација омогућава да разумете зашто су на неким деловима парцела приноси и по неколико пута мањи од других делова, иако се свугде примењују исте агротехничке мере – и да то промените. Или да, на основу података из ваше регије, добијете препоруку коју сорту сејати на којој парцели тако да без икаквих доданих новчаних улагања истовремено повећате принос и смањите ризик своје производње. Или да снимајући земљиште посебним сондама одредите менаџмент зоне на којима ћете примењивати варијабилну сетву или диференцијалну исхрану биља и тако смањити своје трошкове.

 

Произвођач „Криваја доо”

 

Дигитална фарма у Криваји је постављена на производним парцелама комерцијалног произвођача Криваја д.о.о. на којима се у свакодневном раду користе најсавременије дигиталне технологије: сензори, дронови, роботи, сателити, савремена пољопривредна механизација.

 

Посетиоци ће у току целе сезоне, на Отвореним данима Дигиталне фарме у свакој фази пољопривредних радова, моћи да се увере како нове технологије чине пољопривредну производњу ефикаснијом, омогућавају уштеду ресурса (семена, ђубрива, воде, људског и машинског рада), доприносе смањењу ризика везаних за производњу и временске услове, и, коначно, како доводе до повећања приноса. На Дигиталној фарми, посетиоци имају прилику да виде и тестирају различите уређаје, системе и механизацију за прецизну пољопривреду и да кроз директни контакт са пољопривредницима који већ користе најновије технологије, али и кроз контакт са научницима Института БиоСенс науче више, изнесу своје проблеме и заједно раде на изналажењу решења која ће унапредити њихову производњу.

 

Отворени дани Дигиталне фарме одржаваће се сваког наведеног дана од 10:00 часова, на економији Криваја доо у Криваји поред Бачке Тополе:

 

Отворени дан 1:

Датум одржавања: 27. април 2018. Године

Тема: ЛоРа систем за комуникацију са сензорима и метео станицама – континуирано праћење стања на њиви

 

Отворени дан 2:

Датум одржавања: 25. мај 2018. године

Тема: Варијабилно ђубрење – уштеда ђубрива и повећање приноса

 

Отворени дан 3:

Датум одржавања: 29. јун 2018. године

Тема: Сателитски снимци у служби пољопривреде – детаљан увид у стање усева

 

Отворени дан 4:

Датум одржавања: 27. јули 2018. године

Тема: Сензори за влажност земљишта и систем за наводњавање – избор правог тренутка и обима наводњавања

 

Отворени дан 5:

Датум одржавања: 31. август 2018. године

Тема: Употреба дронова у пољопривреди – мапе за варијабилно ђубрење и процена приноса

 

Отворени дан 6:

Датум одржавања: 28. септембар 2018. године

Тема: Комбајн са монитором приноса и сензором влажности зрна - мапирање приноса, оцена успешности и препоруке за наредну сезону

 

Отворени дан 7:

Датум одржавања: 26. октобар 2018. године

Тема: Сонда за мерење електромагнетне проводљивости земљишта – одређивање менаџмент зона унутар парцеле

 

Влада Републике Србије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде стоје Вам на располагању да организују превоз заинтересованих посетилаца на Отворене дане Дигиталне фарме. За пријаве, пошаљите имејл на дигиталнафарма@биосенсе.рс, 15 дана пре заказаног датума.

 

Сем физичког дела, на ком су изложени различити савремени уређаји, алати и механизација, Дигитална фарма има и свој виртуелни део – платформу дигиталне пољопривреде Србије АгроСенс која омогућава праћење стања усева и планирање пољопривредних активности уз помоћ мобилног телефона или рачунара. Основни сервиси платформе доступни су бесплатно на адреси www.АгроСенс.рс, или преко АгроСенс мобилне апликације у понуди Гоогле Плаy Стора и омогућавају вам да:

 

- Пратите количину падавина на парцели

- Водите књигу поља у вашем телефону

- Правите анализу трошкова, али и прихода на нивоу целог газдинства, њиве или култура које узгајате

- Добијете директан увид у сателитске снимке своје парцеле који Вам говоре да ли биљка има довољно воде и храниљивих материја и да ли се интензитет фотосинтезе одвија на задовољавајућем нивоу

- Вршите прорачуне неопходних количина семена и ђубрива

- Вршите калибрацију расипача и сејалица

- Добијете прецизне метео податке са оближњих станица

- Фотографишете усеве и пратите њихов развој

- Добијете информације о појави штеточина или болести у околини парцеле

- Закажете анализу земљишта, снимање дроном или тражите савет од агронома.

 

Сви подаци у систему су заштићени и гарантована је њихова тајност, а платформа се редовно проширује и новим сервисима. Отворени дани Дигиталне фарме представљаће и прилику да се сваког наведеног дана од 10:00 -12:00 часова пољопривредници бесплатно обуче за коришћење платформе АгроСенс те да изнесу своје жеље и идеје у вези са будућим функционалностима и сервисима.

 

Такође, Влада Републике Србије организоваће на више локација обуке пољопривредника за рад на рачунару и за коришћење платформе АгроСенс.

 

Пријавите се за обуку за рад на рачунару на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

За више информација и пријаве за обуку за коришћење АгроСенс платформе пошаљите имејл на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Наши будући планови укључују отварање низа Дигиталних фарми широм Србије, посвећених различитим аспектима пољопривредне производње – повртарству, воћарству, сточарству и другима, о чему ћемо Вас благовремено обавестити.


Последњи пут измењено уторак, 20 март 2018 18:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија