Кућа Добрих Вести

Login

Башталиште викенд у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zmagvikendБЕОГРАД – Прва баштенска заједница у Србији „Башталиште“ 11. маја организује отворено јавно предавање и дискусију са баштенским заједницама у Хрватској, о чему говоре представници Зелене мреже активистичких група (ЗМАГ), организација која је активно учествовала у процесу подизања свести јавности о баштенским заједницама и њиховој институционализацији у Хрватској.

 

ЗМАГ је основан 2000. године и данас представља „центар знања за одрживо живљење и развој пермакултуре“. Њихов највећи и најважнији пројекат је „Рециклирано имање“, екосело и полигон за истраживање пермакултуре и одрживог начина живота.

 

ЗМАГовци ће са члановима Башталишта поделити своја баштованско-еколошка искуства у виду едукативно – забавног програма “одрживог урбаног живљења – Баш ЗМАГ викенд у Башталишту” неопходног сваком урбаном човеку који ће бити представљен у петак, 11.маја у ИнЦентру (Цара Лазара 5-7, Београд) у 17,30 часова.

 

Недавно истраживање студената Шумарског факултета у Београду показало је да више од половине житеља београдских општина Нови Београд, Раковица и Палилула сматра да је покретање баштенске заједнице у њиховој општини добра идеја, а чак 56 одсто испитаника је заинтересовано за изнајмљивање сопствене парцеле у оквиру баштенске заједнице.

 

 

Истраживање је обављено у оквиру пројекта Београдске баште заједнице за одрживи развој града“, са циљем подизање свести свих учесника о важности теме, покретање дискусије и укључивање свих актера заинтересованих за развој баштенских заједница. Према речима студената, пројекат и истраживање су били инспирисани радом Башталишта, прве и једине баштенске заједнице у Београду која ове године слави петогодишњицу постојања.

 

Радом Башталишта координира непрофитно удружење грађана, Ама – Центар за негу човека и природе.

 

Истраживање је реализовано у оквиру вежби на програму основних студија Одсека за Пејзажну архитектуру и хортикултуру, на предмету “Учешће јавности у области пејзажне архитектуре”, који се одржава на Шумарском факултету, Универзитета у Београду. Овај факултет је препознао значај и актуелност “урбаних башти” и због тога су осмислили и покренули пројекат „Београдске баште заједнице за одрживи развој града“, начелу са професорком Јеленом Томићевић и Славицом Чепић, докторанткињом овог Факултета.

 

Катарина Миленковић, координаторка Башталишта каже да ово истраживање потврђује и њено петогодишње искуство у раду прве баштенске заједнице у Србији. „Ми смо почели из ентузијазма, а у међувремену смо учили и на неки начин се професонализовали: наши чланови потписују уговор, имамо стручног сарадника и домаћина Башталишта који се стара о свему, сарађујемо са угроженим категоријама становника и спремамо се за производњу поврћа за продају из чега ће се Башталиште убуће финансирати. Углавном учимо из искуства и слушајући потребе наших чланова, али и од колега из иностранства где је тема баштенских заједница присутна од краја XИX века“.

 

Баштенске заједнице су зелене површине у граду на којима се узгајају воће и поврће, украсне и зачинске биљке на парцелама које обрађују и њима заједнички управљају заједнице баштована. Урбане баште пружају широк дијапазон еколошких, економских и друштвених користи граду, корисницима и заједници. Најчешћи мотиви за ангажовање у урбаним баштама су здрава и свежа храна, рекреација и дружење, враћање природи и животу у складу са природом, осећај остварености и сатисфакције у раду са биљкама и земљом. Важна је улога урбаних башта у едукацији млађих генерација и развоју свести о одрживом коришћењу животне средине код деце предшколског и школског узраста.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 мај 2018 16:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија