Logo
Одштампајте ову страницу

Наша дијаспора за бољу сарадњу са матицом - Србијом

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vucucicБЕОГРАД -  Наша дијаспора покушава поново да се активира у матици, а резултат тога су и активности Матице исељеника и Срба у региону у Београду која омогућава представљање резулата рада и стваралаштва наших људи у расејању, а овог пута ,,Фонда дијаспора за матицу", основног пре 18. година.

 
Матица је активно почела да делује на јачању заједништва и умрежавању наших људи из дијаспоре, као и на промовисању  свега онога доброг што је дијаспора учинила за своју земљу у претходном периоду.


Да и држава почиње да уважава ставове и мишљења наших људи у расејању пример је и данашњи састанак који су представници дијаспоре, прецизније ,,Фонда дијапосора за матицу" имали са председником Републике Александром Вучићем.


Досадашње активности Фонда представљене су на јуче отвореној изложби фотографија „Мостови Матица – Дијаспора“, коју можете видети у Матици исељеника у Нушићевој улици број 4. у Београду. На фотографијама се могу видети резултати хуманитарног рада организације „Фонд дијаспора за матицу“, а данас је одржана и скупштина на којој су представљени резултати досадашњег рада ове фондације. 


„Фонд дијаспора за матицу“ основан је 1999. године са циљем да буде трајна, хуманитарна организација са три основна циља, како су навели: да помаже обнову земље порушене током агресије НАТО пакта, да учествује у решавању најтежих хуманитарних проблема и да доприноси очувању националног, културног и духовног идентитета.


На седници Скупштине, која је данас одржана у просторијама Матице исељеника у Београду,  представљен је и извештај о потрошеним средствима сакупљеним од чланова Фонда. Фонд је тако помогао бројним организацијама и појединцима, као и општинама у Србији и Републици Српској. Између осталог уручена је донација Друштву за церебралну и дечију парализу из Крагујевца, као и донација Удружењу које се бори за подизање Српског меморијалног центра жртвама геноцида у 20 веку. Додељена је, између осталог, и помоћ Удружењу жена жртава рата Републике Српске, Српској књижевној задрузи за штампање књиге „Његошево песништво“, као и болници „Свети Сава“ за учешће у трошковима набавке ургентне опреме за Одељење интензивне неге.


Фонд је, поводом сто годишњице Првог светског рата помогао и издавање књиге „Србија у Великом рату 1914-1918“ угледних српских историчара и универзитетских професора Мире Радојевић и академика Љубодрага Димића.


На скупштини су изнете и нове идеје о подмлађивању „Фонда дијаспора за матицу“, односно довођењу млађих снага у Управни и Надзорни одбор, његовој трансформацији и промени циљева у смислу да првобитни циљ – обнова земље буде замењен неким функционалнијим и приближнијим потребама српског народа у реалности.

 

Председник Вучић примио делегацију дијаспоре


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је делагацију Удружења „Фонд дијаспора за матицу“ поводом 18. годишњице деловања ове културне и хуманитарне органиизације која је данас у Београду одржала годишњу скупштину.


Председник Вучић информисан је о низу успешних акција Удружења на ублажавању последица елементарних непогода у Србији и Републици Српској, на изградњи школа, болница, дечијих вртића и мостова, као и на афирмацији духовних вредности српскога народа иностраној јавности.


Током 18 година, српска дијаспора је, посредством овог Удружења, у разне хуманитарне и културне акције у Србији и Републици Српској уложила више од седам милиона евра.


У делегацији коју је предводио др инж. Милоје Милићевић, председник Управног одбора Фонда, били су: др Љиљана Вернер (Немачка), Живадин Јовановић, Михајло Милићевић (Канада), проф. др Миливоје Павловић, Душан Васиљевић (Јужноафричка Република), Гојко Слијепчевић (Шведска), Милисав Алексић (Француска) и Младен Павловић (Швајцарска).
Председник Вучић подржао је акције Удружења и обећао још већу подршку државних органа унапређењу комуникације дијаспоре и матице.


Кућа добрих вести позива овом приликом позива представнике дијаспоре да дају своје коментаре и предлоге, али се и активно укључе у нове активности Матице исељеника Србије, као и свеукупне дијаспоре.


Све добре идеје и предлози на који начин боље повезати дијаспору и матицу – су добро дошле и ми ћемо их врло радо објавити на нашим страницама, а све у циљу подршке младима да остану у Србији и ту заснују свој бизнис, у чему им представници дијаспоре могу сигурно помоћи, директно инвестирајући у њихове идеје које ћемо, такође, објављивати на нашем порталу, настојећи да их директно повежемо.


Своје предлоге можете послати на  оОва адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 09 септембар 2017 21:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015