Кућа Добрих Вести

Login

Милион људи преко сајта конзумира бурек

Оцените овај чланак
(7 гласова)

ivan-minic-uvodnaБЕОГРАД -  За људе који не користе интернет и изван су интернет заједнице реч бурек не означава ништа друго осим  њихове омиљене јутарње посластицe. Међутим, за оне друге, који свакодневно посећују портал burek.com и његове форуме, а таквих је више од милион месечно, БУРЕК представља много више од омиљене јутарње пите.

Оснивач портала Иван Минић у разговору за “Кућу добрих вести” каже да је размишљајући о називу портала, тражио кратку и ефектну реч, која се лако памти, а повезује народе целе бивше Југославије.

burek

 

Бурек есперантска реч за Балканце

 

“У сваком месту бивше Југославије бурек можете појести без обзира на ваше политичко, верско, национално опредељење или финансијску ситуацију”,каже Минић.

Његов портал има 1,5 милиона регистрованих чланова, од којих је 70 одсто из Србије, а 30 процената из региона. Просечни посетилац има 24 године и 75 одсто је мушког пола, а образовни просек чланова је на нивоу просечног интернет корисника у Србији.

Пут до успеха био је "трновит", почео је своју причу Иван", која је, слободно можемо рећи, необична и веома подстицајна, јер до резултата, како каже, није стигао тако што је нешто стратешки планирао и имао циљ.

“Сајт сам покренуо када сам имао 16 година. Нисам имао неки пословни план. Жеља ми је била да каналишем своје слободно време и енергију. Да сам нешто планирао, вероватно не бих дошао довде,  јер  у Србији било шта да се планира тешко је очекивати да се то може испунити”, нагласио је Минић.

У цео посао ушао је искрено, а све то је "опстало довољно дуго и постало довољно велико да буде примећено".

 

Неограничене могућности интернета

 

Интернет је једини медиј у коме свако може да напише своје мишљење. “Људи воле да причају о различитим темама, као што су политика, спорт, историја, музика, филм. То су најчешће коментарисане теме на нашем сајту. Приметио сам, рецимо, да они који коментаришу политику и историју, имају свађалачки и мање конструктиван тон. Ти људи више воле да кажу своје мишљење, него да дискутују”, тврди Минић.

Он подсећа да у време када је почињао, тржиште медија није било развијено, штампани медији су имали своје интернет стране, али у форми основних вести, без могућности да се остави коментар, што је burek.com учинило још занимљивијим.

Burek.com се разликовао управо по томе што је свако могао да изнесе своје мишљење, без обзира да ли се то администраторима сајта свиђа или не. Докле год је то мишљење било у границама цивилизоване дискусије и поштовала се интерна правила на форуму, није се постављало питање да ли ће то да буде објављено.

Према речима Минића, то не значи да се на овом сајту могу наћи коментари који "сеју" националну, верску нетрпељивост и мржњу, претње, клевете. Наиме, редовно се анализирају садржаји, чланови пријављују такве случајеве... Свакодневни раст броја корисника усложњава тај посао, али се на том порталу труде да задрже квалитет расправа на цивилизованом нивоу.

"Прошло је време када неко нешто на интернету напише под псеудонимом, а сматра да нема апсолутно никакву одговорност, јер је све више случајева да људи одговарају за то што су рекли", наглашава Минић.


Истином против тимова за “искривљене слике”

 

Али, на крају свега, шта вреди размена мишљења и ставова, ако за те ставове не чују доносиоци одлука?

Минић због тога указује да у разним политичким странкама постоје тимови људи који се баве вебом, прате шта се пише у коментарима, на твитеру и фејсбуку. Зато верује да  изјаве могу да промене перцепцију и угао гледања оних који доносе одлуке.

У свему постоји, међутим, и она "тамна страна" приче, јер се појављују и тимови људи који се баве "искривљивањем слике" - пишу коментаре да би скренули с теме. Те наменске текстове Минић каже, да их због свог дугогодишњег искуства, лако препознаје.

Такву врсту инструментализације интернета није могуће у потпуности спречити, али се кроз директан контакт са људима томе може стати на пут. Како то функционише Минић објашњава једним класичним примером.

"За рекламу  најновијег модела мобилног телефона или лап топа, на пример, увозник организује ПР екипу задужену за односе с јавношћу, која ће се бавити ширењем лепих речи о том производу. На интернет форуму се, међутим, појављују директни корисници тих производа који говоре - праву истину.

“Ко жели да сазна квалитетну инфромацију најлакши начин је да дође у контакт са људима који о томе знају више ”, нагласио је Минић.

 

Важно је бити упоран и истрајан

 

Комерцијализација посла са “Буреком” није дошла брзо, али је истрајност и упорност његовог власника и оснивача довела до резултата.

Уз тврдњу да је “тешко испланирати комерцијални успех”, Минићева препорука свима је да буду упорни, али и да знају да није лако доћи до новца, јер већ постоје играчи који су поделили тај “мали колач интернет оглашавања”. "Измислити и кренути у нешто ново, није лако, јер постоји велики проблем што не знате када ће новац почети да се враћа. Није могуће направити план, јер је тржиште нестабилно, па је тешко направити озбиљну рачуницу", објаснио је Минић.

Оглашавање на Буреку је дошло у једном тренутку, али не одмах. Портал је, рецимо, чак седам година био без огласа. Данас, остварује приходе од реклама, али се не може говорити о неким баснословним цифрама али има "довољно", како каже Минић, "да се обезбеде просечне плате за пет запослених и да се измире све обавезе фирме".

“Пре десет година није постојао Фејсбук, (Facebook), Мај спејс (Мy Space), ништа од начина да људе које познајете повежете на једном месту и брзо обавестите о ономе што радите. Сада постоји и то је велика прилика за оног ко креће у нови посао”, поручује Минић.

 

Оглашивачи и изборни циклуси

 

Тржиште оглашивача на интернету реагује на изборни циклус у земљи и оно што је Минић приметио је да број оглашивача драстично опадне пред сваке изборе.

"На нашем сајту највише је оглашивача из индустрије пива, сокова и кондиторске индустрије. Те мултинационалне компаније се повлаче са тржишта месец, два пред изборе и враћају се месец дана након избора, јер не желе да заузимају термине резервисане за политичке кампање", тврди Минић.

Међутим, bureк.com није  интересантан политичарима, те нема никакве користи од избора, осим повећања броја посетилаца који желе у већој мери да коментаришу политичке теме.

 

О ширењу добра Интернетом

 

На наше питање о ширењу добра интернетом, чему је посвећена и “Кућа добрих вести”, Минић истиче да је главна идеја, на којој се заснива Бурек Форум управо брза размена масовног знања и искустава широм региона, уз превазилажење културних и историјских разлика.

“Свако од нас који смо ту дуже у овој заједници пронашао је неке нове драге људе, пријатеље, и то је нешто што је највећа вредност и разлог због кога није било тешко десет година развијати једну, на први поглед, безнадежну причу у безнадежној земљи. Само на први поглед.

 

Шта је добро у Минићевом пројекту?

"За мене лично то је количина знања коју сам стекао развијајући сајт и људе које сам упознао. То је нешто непроцењиво. За све остале то је могућност да имају своје место на интеренету, да могу да кажу своје мишљење, да их нико у томе не спречава, све док су у оквирима цивилизоване комуникације.

"То је заједница у којој су мени драги људи и сви остали. То је организам који са мном живи 24 сата, седам дана у недељи", каже Минић не скривајући да ужива у свом послу.

Burek.com

Burek.com је у децембру 2010. године добио милионитог члана. Почев од 2002. године портал успешно уједињује интернет простор бивше Југославије са идејом да његови чланови слободно размењују искуства без културних и историјских препрека.

Данас, burek.com месечно посети више од милион људи. Многима од њих заједница je први извор информација и место где се могу дружити са људима на  основу интересовања, а не претходних познанстава.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2012 16:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија