Кућа Добрих Вести

Login

Капитално научно дело у области хистологије и ембриологије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

histologijaajajajaУ време док је већи део светске популације, бранећи се од вируса короне, живео у ванредним околностима и под кључем, група научних сарадника пи истраживача из Црне Горе и Србије, предвођени проф. др Весном Лачковић са Института за хистологију Медицинског факултета у Београду, успели су да приведу крају вишегодишњи рад и објаве капиталну научну монографију “Хистологија и ембриологија кардиоваскуларног и лимфно васкуларног система - клинички приступ”.

 

Ова монографија прво је овакво дело у нашој медицинско - научној литератури, а слична се, кажу стручњаци, ретко може срести и у развијенијим научним срединама.

 

“Према оцени стручне јавности, по обиму и савремености информација које смо прикупили и обрадили, концепцији и енциклопедијском приступу, опису најчешћих кардиоваскуларних обољења, уз детаљна објашњења основних ћелијских и субћелијских механизама који учествују у настанку, развоју појави болести и клиничким последицама, дали смо велики допринос медицинској науци. Не кријемо задовољство што смо овај обиман посао завршили у времену које ћемо памтити по томе што су све активности у једном тренутку биле заустављене, комуникација сведена само на ону путем интернета, али нас то није спречило да довршимо овај зачајни пројекат и објавимо монографију од прворазредног стручног и научног значаја,” каже за портал “ Кућа добрих вести” проф. др Весна Лачковић, дугогодишња директорка Института за хистологију Медицинског факултета у Београду.

 

Нажалост, у условима епидемије Ковид 19, из познатих разлога, изостала је очекивана промоција овог капиталног издања које ће лекарима клиничарима и будућим истраживачима у области кардиологије и кардиохирургије несумњиво бити од огромне помоћи.

                                                    lackovic

 

“ За кардиологе, кардио и васкуларне хирурге, као и лекаре других специјалности, ова монографија може бити од велике помоћи за свакодневну клиничку праксу, као и даље научно усавршавање. Лекари сада могу детаљно да се упознају са структуром свих ентитета кардиоваскуларног и лимфноваскуларног система, боље да разумеју њихову функцију, поремећаје, што ће свакако олакшати разумевање и расветљавање многобројних болести које произилазе из поремећаја ових система,” истиче проф. Лачковић и подсећа да кардиоваскуларне болести и даље заузимају прво место на суморној листи узрока обољевања, али и смртности, не само код нас, већ и у свету.

 

“Моји сарадници и ја уложили смо велики труд да реализујемо овако обиман научни подухват, околности нам нису баш ишле на руку, надамо се да ћемо одложену промоцију овог издања реализовати чим се за то створе услови.   С друге стране, епидемија нас није омела у финализацији и публиковању нашег вишегодишњег обимног и значајног стручног рада, а морам да напоменем да део сарадника не живи и не ради у Београду, њихова искуства била су веома драгоцена, истиче проф. Лачковић, главни истраживач, аутор ове монографије, члан Одбора за кардиоваскуларну патологију Медицинског одељења САНУ.

 

Црногорска академија науке и уметности је издавач овог капиталног научног дела из области медицинске науке, а уредници су академик САНУ проф. др Владимир Кањух и проф. др Вера Тодоровић, са Медицинског факултета у Београду.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 23 јануар 2021 18:12
Зорица Д. Марковић

Новинар ТАНЈУГ-а, у време када је државна новинска агенција била у светском врху по поузданости, брзини и професионалним стандардима. У сјајном окружењу великих ауторитета, имена која су ушла у историју српског новинарства, правом попришту духа, годинама ,,пекла", занат и научила најважније – нема краја, на себи се ради до краја живота, учиш док си жив. У таквом Танјуг-у прошла сам готово све редакције, последњих десетак година пратила сам здравство и екологију.
У време распада бивше Југославије, када је Танјуг постао партијско оруђе, напустила сам ту кућу, желећи да памтим само оно што је било добро у њој. Готово деценију потом провела сам у, тада тек рођеној новини, БЛИЦ-у. Млада новина, тим пун заноса и ентузијазма правио је нешто чега до тада није било на домаћем тржишту информисања. Радозналост ме је одвела из Блица, а као коаутор сценарија у сарадњи са редакцијом Научно-образовном програма РТС-а пуне две године радила сам на реализацији серије ,,Здравствени водич" од 22 епизоде, свака у трајању од по 30 минута, без реклама и тзв ,,сече". Ова серија доживела је више реприза и приказивања и на другим тв кућама широм бивше Југославије.
Добар део времена провела сам у невладином сектору, водећи удружење Клуб Здравље које се залагало за доношење Закона о заштити права пацијената и у томе и успело. Закон је усвојен у априлу 2013. године. Ратификацију Декларације из Овиједа, која регулише клиничка истраживања лекова и учешће пацијената у тим истраживањима, на иницијативу Клуба Здравље, Скупштина Србије спровела је 2011.године. Годину дана провела сам на месту директора Медија центра Клиничког центра Србије.
Сарађивала сам са великм бројем новина, часописа, недељника, магазина: Политика, Дневник, Вијести, НИН, Глас осигураника, амерички лист Србобран, јапански DIAMOND, црногорски ДАН, DINERS магазин, NEWS магазин, Геополитика, ревија ТРАГ, ревија 92, сајтове NSPM....
Рођена у Београду (08.06.1948), где сам похађала и завршила све школе, од основне ,,Браћа Рибар" ( данас ,,Краља Петра I") , преко чувене Прве београдске гимназије до Медицинског факултета. У новинарству сам се обрела стицајем неких животних околности, заволела тај посао и остала заувек. Поносна сам мама једног сина и своје ћерке, бака две дивне унуке. Музика и природа су моја велика љубав. Никада нисам престала да се дружим са планинарима, дугогодишњи сам члан ПД Победа, пасионирани трагач за неосвојеним даљинама, планинама, рекама, сваке године обавезно се дружим са пријатељима на неком рафтингу. Певање и музика ме испуњавају од ране младости, певала сам у КУД ЛОЛА, а након вишегодишње паузе обновила певање у КУД Ђока Павловић, потом у хору Браћа Барух. Сада певам у дивној земунској дружини, хору ОДЈЕК.
Мој сан да пишем само о добрим и племенитим стварима, надам се, моћиће да се реализује у сарадњи са кућом ДОБРИХ ВЕСТИ, где сам се поново срела са мојим драгим колегама из оног негдашњег Танјуга, из времена када је то била кућа за поштовање.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија