Кућа Добрих Вести

Login

Почиње ера добрих идеја

Оцените овај чланак
(9 гласова)

dan-posleБЕОГРАД - Почиње ера добрих идеја, покретачке снаге у младима, отварање нових научних видика, али и ширења добра међу људима, порука је са TEDx Belgrade конференције, која је одржана данас у згради Ушћа. На  конференцији  је девет предавача из различитих области живота – науке, ИТ сектора, инжењерства, економије, екологије, новинарства, поручило да никада није касно да се напусти посао, промени животни "курс“, угао гледања на живот и тако следе своји снови.

 

 Математика као друштвена наука

 

Професор Милан Туба образложио је примену математике у друштвеном животу. Према његовој оцени од математике се не може побећи, а то се најбоље може видети на свакодневним примерима. Он је пред публиком на примеру математичке формуле доделе дечијег додатка и пензије нашој најстаријој популацији, показао како погрешна примена математике у праву и правним актима може да доведе до неправде.

Др Туба је то показао на правилу да свако ко има већу пензију од 20.000 динара има право на додатак.

"Шта је онда са онима који примају 20.001 динар", упитао се професор Туба и "нагласио да се не може побећи од математике у реалном животу".

 

Запажање генетичара

 

Генетичар Владан Јовановић дипломирао је, магистрирао и докторирао на Катедри за физиологију биљака Биолошког факултета у Београду. У истраживачкој станици Петница радио је када је било најтеже. Последњих петнаест година ради у Институту за пестициде и заштиту животне средине у Земуну. Бавио се културом биљних ткива "ин витро" и генетички трансформисаним кореновима и клијањем коровских биљака.

Он је присутнима изнео своје виђење развоја ситуације у овој области, као и дилеме пред коју ће ускоро доћи и наша земља, због правила која налаже Европска унија, у коју желимо да уђемо, а која има много либералније прописе у вези генетски модификованих организама (ГМО).   

 

Модли "што програм водли"

 

Међу учесницима конференције били су још Зоран Модли, који је прошао разне професије, од диск џокеја до пилота ЈАТ-а, Дамњан Дамњановић, коме се напрасно променио живот пре три године када се сусрео са болешћу - дијабетесом и шта је као грађанин учинио да допринесе бољем положају и обавештености оболелих од те болести, која је у свету проглашена пандемијом.

Петар Кочовић, представник за Србију највеће консултантске куће у области ИКТ-а компаније "Гартнер“, говорио је о невероватном технолошком напретку и будућности у свету компјутера и глобалних друштвених мрежа у којима одрастају нове генерације, а старије о томе нису ни сањале да ће бити могуће, осим визионара, попут Марка Твена, Николе Тесле и других који су о томе писали и говорили још у 19. веку.

Учесницима Тедекса обратили су се и говорници Ђорђе Самарџија,  архитекта Даша Спасојевић, која је недавно стекла то званје, као и оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина "Кућа добрих вести“ Агнеза Трпковски.

 

Кћерка као инспирација и водиља

 

Владимир Копрић имао је ту част да затвори конференцију и да упечатљивим излагањем покрене на размишљање. Владмир је као и сви млади ИТ ентузијасти уписао ЕТФ, оне године када је било бомбардовање, а већ следеће прешао је на вишу Електротехничку школу (ВЕТШ), да би затим ушао у корпоративних свет, где је провео скоро осам година. Почетком 2012. напустио је компанију у којој је радио и окренуо се самосталном предузетништву, како би опораво своје ментално и духовно стање и покушао да кроз увођење најновијих технологија у вековно старе институције и застареле начине нашег школства, направи бољу будућност за своју ћерку и сву другу нашу децу која одрастају у потпуно другачијем информатичком свету у односу на своје родитеље и дедове.

 

Кућа добрих вести

 

"У нашем друштву је тако пуно добрих вести, младих талентованих људи, успешних младих и других предузетника. Зашто на насловници наших вести и на насловним страницама наших новина не би била прича о младом, успешном човеку", талентованом научнику, поштеном, добром домаћину,  упитала је  присутне Агнеза Трпковски,  представљајући  "Кућу добрих вести".

Објашњавајући своју одлуку да напусти дугодишњи посао, како би се посветила својој мисији и свом сну -  "о новинарству у служби људи", Трпковски је навела да она није изузетак и да постоје многи људи који су у каснијим својим годинама направили радикалне промене и решили да промене нешто у свом животу.  

Трпковски је позвала присутне да сами шире добре вести, да сами буду "ходајућа добра вест“.

"Када изађете одавде, ширите добро међу људима. Сви ми смо добре вести. Ако нам се данас не укаже шанса да направиом добро дело, а добро дело не подразумева да некоме само дате новац, који често и ми сами немамо,  довољно је да неком старијем човеку или трудници, уступите место у аутобусу, или да некој баки помогнете да пређе улицу, или јој  понесете тешке кесе које носи, већ сте учинили нешто добро тога дана. Ваша добра реч, ваш осмех, да пажљиво неког саслушате када вам се обрати у градском превозу, можда су у том тренутку некоме довољни ", поручила је Агнеза.

 

ТЕД идеје

 

ТЕД је непрофитна организација, посвећена ширењу невероватних и инспиративних прича , искустава и идеја. На ТЕД-x скупу локални предавачи подстичу своју заједницу на дискусију и сарадњу чиме доприносе да се створи  нова, боља, квалитетнија друштвена клима у тој заједници.

"Кућа добрих вести" ће у наредном периоду објавити ширу причу о сваком говорнику на ТЕДx конференцији, јер то они заслужују.

                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 23 децембар 2012 14:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија