Кућа Добрих Вести

Login

Уметничка ризница Јарослава Киша

Оцените овај чланак
(17 гласова)

jaroslav-uvodnaСТАРА ПАЗОВА - Желео бих младим људима, младим уметницима, а не само њима, већ и свима који се тако осећају и не осећају да поручим да увек буду своји, да верују у себе и у оно што раде, без обзира шта радили у животу, да верују у доброту и добро, добрим враћају, да одбаце сваки вид порока и да га се у великом луку клањају, да верују у љубав, она нас покреће, да верују у будућност, да буду оптимисти у сваком погледу.

Ово поручује млади вишеструко талентовани уметник из Старе Пазове, поета и вајар, Јарослав Киш.

Неки би можда рекли у данашње време “Ма каква уметност, каква поезија, какве емоције, изумире то, нема тога више, превазиђено”.

Да ствари ипак нису баш такве и да још има наде, показује својим радом и овај  млади уметник, али и несуђени новинар из Старе Пазове.

Јарослав Киш, рођен 26. децембра 1974. године у Земуну, завршио је техничку школу у Старој Пазови, почео је и да студира новинарство, али су га “прилике”, како каже за наше интернет новине, омеле да настави студије и посвети се том послу којим је желео да се бави, али га одвеле у свет уметности речи и облика, али и музике.

 

Уметност би требало да оплемењује људе

 

С обзиром да је “Кућа добрих вести” увек заинтересована за људе који раде нешто лепо и креативно одлучили смо да поразговарамо и са овим занимљивим уметником и предочимо Вам његова размишљања.

640

 

“Кућа добрих вести” : Да ли је чињење добра, стварање неких лепих осећања код људи у основи и Вашег уметничког рада, који су Ваши мотиви да се крећете путем уметности ?

Киш: Сваком уметнику у разним видовима уметности јесте циљ да прикаже своју емоцију и да је учини делотворном на конзумента уметности.
Наравно, ту се ради о разним деловањима уметничког духа...о добру и злу, лепоти и ономе што је мање лепо, духовитости на неки начин, уопште о разним емоцијама које човек носи са собом и које доживљава током свог бивствовања на овом свету.

Ја као уметник, поета , својом уметношћу желим првенствено да се изразим кроз своје стихове, да људима пренесем позитивну енергију, али и да скренем пажњу на оне лоше ствари које у суштини не видимо, заслепљени брзим темпом живота. Уметност би требало да оплемењује људе, да их чини бољима него што јесу, али нажалост постоји и злоупотреба уметности, па људи не праве разлику између добре и лоше.

 

Ритуали креативности

 

“Кућа добрих вести”: Да ли приликом писања поезије или израде фигура имате неке своје посебне мале ритуале, или неки амбијент који Вас подстиче на креативност ?

Киш : Поезија и надахнуће за стварање бораве вечито у мени, “кувају се” и одједном искоче из мене и већ је то нешто, тај продукт или на папиру, или у виду фигуре, створен је.

Постоји процес стварања фигура, понекад је то већ замишљени лик у глави, а понекад једноставно полазим из ничега и током обраде материјала лик се ствара сам од себе, дакле полазим од ничега да бих дошао до нечега.

Амбијент није толико битан за стварање, колико је битна идеја коју носим у себи.

 

Тренутно осећање ствара најлепшу уметност

 

“Кућа добрих вести”: Неки уметници не приступају раду док су под јаким емотивним набојем, чекају да се емоције мало слегну, како Ви поступате?

Киш: Код мене је то обрнуто, баш тај јак емотивни набој ствара најбоље песме и најбоље идеје. То су, у ствари, песме и фигуре које изађу из мене у једном даху, тренутна инспирација и тренутно осећање стварају најлепшу уметност. После насталог дела под таквим утицајем емоција, дело није потребно дорађивати, песму остављати да преноћи, како ја то волим да кажем...једноставно је створена.

“Кућа добрих вести”: Колики утицај има музика на Ваш уметнички рад и како видите повезаност између поезије и музике, недостају ли можда данас добри текстови који би пратили одређене композиције?

Киш: У сваком погледу музика и поезија треба да буду повезане, те две уметности одувек су ишле заједно, као једно тело. Наравно, постоје разне врсте поезије, оне које могу да добију, на пример, гитарски “риф” и оне које су намењењене само за читалачку публику. Хвала Свевишњем, ја имам ту способност да могу да проценим и напишем која је која песма, која одговара акордима, а која је само за читање.

 

Утицај рока и лепоте на Кишову уметност

 

Рок поезија је имала утицај на моје стварање..слушајући разне рок бендове, читајући рок литературу и рок поезију у мени се таложила рок идеологија и наједном је то почело да излази из мене.

Почетком 90-тих, када су моје прве песме угледале светлост дана, тада сам, у ствари, схватио да пишем рок поезију. Диван осећај. Неки Пазовачки бендови су се заинтересовали за моје песме, па су тако и настали први озвучени сонгови.

“Кућа добрих вести”: Коју асоцијацију код Вас изазивају, односно које би синониме ставили за речи љубав, жена, поезија, туга и радост ?

Киш: Синоним за ове речи би био једноставно ЛЕПОТА. Лепота је оно што прожима све ове речи, која их чини оним што јесу.

Без лепоте тих речи и онога што оне носе свет и наши животи би имали мање смисла...те речи, у ствари, означавају лепоту живљења, без њих се не би могло, без њих се живот не би могао замислити.

“Кућа добрих вести”: Како доживљавате место и значај уметника у савременом друштву?

Киш: Људи су се одувек дивили уметницима и њиховим делима, мислим да се то дешава и у савременом добу и у савременој уметности.

Уметници су током година имали и велики утицај на разне догађаје, на свест људи...али то је мислим, пролазна фаза..у свету су уметници више цењени него код нас и заузимају високо место у друштву.

Наш човек понекад зна да исмеје уметничко дело, да га сведе на ниво кича и самим својим незнањем уметника доведе у незгодну ситуацију. Они љубитељи уметности који знају праве вредности уметника, који и сами имају тај осећај, они ће увек ценити уметничка дела.

 

Из фиоке у читалачки живот

 

“Кућа добрих вести”: Има ли нека интересантна прича везана за стварање Ваших уметничких дела или “откривање” њихове вредности и пласирање у јавност ?

Киш: Имам много занимљивих прича и детаља из мог стваралачког живота. Само сазнање да је неко пустио сузе читајући моју књигу поезије говори ми да сам доживео велики успех, да сам дотакнуо срце и душу стиховима. То је за мене велики доживљај, да су моји рукописи после слања на књижевни конкурс стајали пет година у фиоци стола издавачке куће и после пет година пронађени и увршћени у ужи избор за објављивање књиге, која је касније и објављена …је такође доживљај...

“Кућа добрих вести”: Какви су Вам планови за будућност, да ли тренутно стварате нека нова уметничка дела?

Киш: Планови за будућност увек постоје... свака следећа песма коју напишем, или фигура коју извајам је већ неки помак ка будућности. На реду је следећа збирка песама која је већ једним делом урађена, написана и спремљена...потребно је још неке фрагменте уредити и књига ће бити спремна за штампу.

С обзиром да је финансијска ситуација не баш “весела”, не знам тачно када ће књига ући у штампу, али надам се да ће током ове 2013. године угледати светлост дана.

Што се тиче вајања, такође постоје планови...углавном фотографије фигура волим да објављујем у часописима за уметност и културу, а изложбе, ако се десе, тим боље. Последња групна изложба слика и вајара која се десила летос у галерији Зузане Медвеђове у Бачком Петровцу, прошла је запажено и код публике и код медија, тако да сам од те изложбе добио подстицај за будућа дела.

 

Кишова поезија и скулптуре

Киш објављује песме у разним часописима за уметност и књижевност. Аутор је збирке песама “Изван сваког зла”, за коју је добио повељу “Пегаз” за 2009. годину, као и збирке “Глас урбаног бунтовника”.

Кишов песнички израз у новој збирци су критичари оценили много зрелијим, него у првој збирци, тако да је њихово мишљење да заслужује ширу читалачку пажњу.

Ево прво да вам одшкринемо врата Кишове уметности кроз неке његове стихове и фотографије фигура.

 

ЉУБАВ

Не знам шта да кажем
а да већ рекао нисам.
Које речи да презборим,
да их из срца пустим,
низ најтананију нит спустим
на дланове моје и проспем
их по уснама целим.
Реци ми које речи да изустим?

Али нећу ни слово од речи љубав
ти рећи, јер љубав се не говори,
љубав се осећа, из очију љубав
вреба, она је твоја и моја,
његова и њена, она се чува
злу се не да.
Љубав се не прича, нит се шапуће,
она се само тихо гледа.
(Из збирке поезије Јарослава Киша « Глас урбаног бунтовника »)

ПУСТИЋУ КИШЕ…
Пустићу кише
у твоје очи,
олује у твоје
косе.
Засадићу громове
у твоје мисли,
оковаћу ти ледом
срце.

А ја ћу
бити дуга.

(Из збирке поезије Јарослава Киша « Глас урбаног бунтовника”)

 


ПЕСМА

Мирис ноћи.
Марширају стаклене руже тихо.
Као лопов прикрадам се песми
и изговарам реч по реч.
А песма нерођена
између сна и јаве
верује свом јачином моћи
и верује мојим рукама
да ће бити рођена за будућност
нових светова којима припадамо
ти и ја.
Ја устрептао и заљубљен,
чио, весео...радостан што својој
песми могу да дарујем себе.
Од песме за узврат не тражим ништа.
Тако осећам лагани долазак
плиме речи и своју песму уздижем
до звезда...и даље.
Своју песму уздижем до самог себе.

(Из збирке поезије Јарослава Киша „Изван сваког зла“)

 

 

Киш на интернету

 

Они који су вични интернету могу заиста да уживају у Кишовим стиховима праћеним музиком и украсним фигурама које он израђује. На овим снимцима можемо наставити да  уживамо у његовим стиховима и доживимо непоновљиво искуство које нам  пружа овај уметник са више талената илити дарова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 04 јануар 2013 15:56
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија