Кућа Добрих Вести

Login

Књига Мирослава Нешића "Причао ми Глига" представљена у Крагујевцу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1promocijanesickovacevicnovoselskiКРАГУЈЕВАЦ - Књига „Причао ми Глига“ Мирослава Нешића, новинара и аутора култне радио емисије Првог програма Радио Београда  „Спортски споменар“, својеврсна животна исповест легендарног велемајстора Светозара Глигорића, представљена је у просторијама Шаховског клубу Раднички у Крагујевцу.


У препуној сали, о књизи су говорили аутор Мирослав Нешић и уредник шаховске рубрике Политике Марјан Ковачевић.
Сјајни домаћини били су шаховски радници клуба Раднички предвођени председником Гораном Шутићем и генералним  секретаром, интернационалним мајстором Зораном Новоселским.
- Када сам почео да размишљам о књизи, прва помисао ми је била да ли ће Глигорић прихватити, јер сам знао да је изузетно скорман човек, а такође последњих година окренуо се музици, тако да сам га са малом зебњом упитао да ли хоће да прича – рекао је Мирослав Нешић.- Пријатно сам се изненадио када  је пристао, уз услов да избегнемо сусретања четвртком јер је, тог дана, сваке недеље имао часове музике. Тако су почела наша дружења и после годину дана имао сам материјал за две књиге.  Желели смо да књигу представимо на Глигин 90. рођендан прошле године, али на жалост, није дочекао њен излазак из штампе.
Нешић је посебно нагласио да је Глигорић отворено говорио и о успесима али и неуспесима, о горким али и лепим животним тренуцима и да није избегавао непријатне теме:
- Сво време наших разговора, ни једном од  њега нисам чуо ружну реч или псовку а о шахистима, шаховским радницима и људима са којим се сретао у животу, увек је говоро са поштовањем и уважањем њиховог рада и резултата. Светозар Глигорић је био господин и за шаховском таблом, али и у животу – нагласио је Нешић.- Умео је да исприча и анегдоте о великанима светског шаха тако да их ни на који начин није повредио или омаловажио. У енглеском издању које припремемо, убацићемо и један део који Глигорићеве шаховске каријере којег нема у овом издању, а то је његова улога у „Селекцији света“ у мечевима против СССР.
Марјан Ковачевић је указао на чињеницу да књига има ону посебну, драгоцену, особину да те од почетка привуче и да је не испустиш из руку док је не прочиташ:
- Ово је прича о животу  и успону сирочета и сиротана, јер је то био управо Светозар Глигорић и то је она огромна вредност ове књиге- истакао је Ковачевић.- Глига је управо био то – сироче без оца и мајке  и сиоротан, гимназијалац на пријему поводом рођендана престолонаследника у  сакоу искрпњених лактова. Огромном упорношћи у безграничним талентом винуо се до висина у чак три области – шаху, новинарству и музици. Новинарство је тешка професија, а Глигорић је био сјајан новинар – професионалац,  и поред тога што му је шах био главна преокупација. Није он запоставио шах ни последњих година, већ га је само ставио у други план. Био је изваредан саговорник новинарима, његове бритке анализе и савршене оцене и у позним животним годинама помагале су и мени, али и осталим колегама, да  обогатимо текстове о неким  скорашњим догађајима као на пример о мечу Топалова и Крамника.
Ковачевић је посебно истакао Глигорићев осећај за меру и када је опањкаван и оптуживан  за нешто зашта није био крив:
- Његов одговор, који је и у овој књизи,  на ужасно писмо Каспарова после прекида меча са Карповим 1985. где је био судија,  показало је сву Глигорићеву величину, са једне, и мизерност великог шахисте и лошег човека Каспарова са друге стрене. Најгоре је што је управо домаћа, југословенска, ондашња „шаховска кухиња“ све закувала, али Глигорић, иако је за то знао, није никада рекао ни једну ружну реч о онима који су све замесили.
О дружењу и мечевима са Глигорићем говорио је и дугогодишњи председник крагујевачког Радничког, касније и председник ШС Србије, ФИДЕ мајстор Миодраг Милићевић:
- Глигорић је победио на Шампионату Југославије 1959. у Крагујевцу и за наш град и шахисте везивале су га лепе успомене. Желели смо да дође 2008. и буде гост на Шампионату Србије управо у Крагујевцу. Позвао сам га и рекао је да ће доћи на свечано отварање само ако није у четвртак, јер тада има часове клавира. На жалост, погодило се да отварање буде управо у четвртак и није могао да присуствује. Такав је био Глига, свега што би се прихватио радио је студиозно и веома озбиљно – рекао је Милићевић.
На крају лепе шаховске вечери посвећене великану светског шаха Светозару Глирићу, Мирослав Нешић је потписивао примерке књиге „Причао ми Глига“. Захвалио се, још једном, издавачу „Шаховском клубу Београд“ и председнику Аци Милићевићу, као и техичком уреднику Ивани Лабовић и Предрагу М. Поповићу који је приредио књигу за штампу, на изузетној помоћи да ово дело обогати нашу спортску публицистику.
Рецензенти су били велемајстор Александар Матановић и песник и шахиста Љубивоје Ршумовић. У књизи је објављено преко 100 партија уз више од 80 фотографија од којих је већина први пут штампана.
Књигу је издао „Шаховски клуб Београд“ под покровитељством Министарства омладине и спорта Србије.
Књига може да се купи и у просторијима Шах клуба Београд Улица краља Милана 27 (први спрат).
Светозар Глигорић преминуо је 14. августа 2012. у Београду у 89. години.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 23 фебруар 2013 15:58
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија