Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан среће

Оцените овај чланак
(5 гласова)

image01ЊУЈОРК - Генерална скупштина Уједињених нација (UN) резолуцијом 66/281 од 20. јула 2012. године, прогласила је 20. март Међународним даном среће, у намери да нас подсети да је потрага за срећом главни циљ човечанства.

 

Иницијатива је потекла од Бутана, земље која још од раних седамдесетих даје примат националној срећи у односу на национални доходак и поставља на прво место циљеве које треба да достигне бруто национална срећа.

Уједињене нације су позвале државе чланице, међународне и регионалне организације, као и групе грађена, укључујући невладине организације и појединце да Међународни дан среће обележе на одговарајући начин, пре свега преко образовних установа и подизања свести грађана о значању помагања једних другима ради заједничког добра.

Помагање другима доприноси – “бруто националној срећи”

“Свету је потребна нова економска парадигма која препознаје једнакост у три сегмента развоја. Социјална, економска и еколошка благодат су недељиве и оне заједно дефинишу бруто националну срећу“, истиче генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун (Ban Ki Mun).
“Хајде да се потрудимо да овог првог Међународног дана среће свим силама покушамо да допринесемо развоју човечанства и да, колико је у нашој моћи, помажемо другима. Када доприносимо заједничком добру и ми сами постајемо богатији. Саосећање доприноси срећи и помоћи ће да створимо будућност какву желимо.”, додао је у својој поруци поводом овог новоустановљеног међународног Дана среће, први човек УН Бан Ки Мун.

Извор: Кућа добрих вести / УН


Последњи пут измењено среда, 20 март 2013 13:17
Гордана Балаћ

Pођена 1976. Дипломирани професор шпанског језика. Поред шпанског, говори енглески и италијански. Никада није радила у струци, ако се изузму две дивне године које је провела као хонорарни преводилац у Танјугу. Уживала да вестима даје необичне и привлачне наслове. Тренутно ради у елитном салону керамике и намештаја, али не престаје да ужива у читању, превођењу и усавршавању језика. Ужива у природи, речима и разговору са добронамерним, смиреним људима пуним живота. Верује да човек, ако посматра свет са лепше стране, у свему и свуда може пронаћи свој мали рај.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија