Кућа Добрих Вести

Login

Снежана Радојичић - већ три године не сањам, јер живим своје снове

Оцените овај чланак
(29 гласова)

biciklfiksnapravaСВЕТ - По струци је професор књижевности а по вокацији писац са две објављене књиге и трећом пред штампањем, а по свом тренутном животном опредељењу – дама која на бициклу путује већ три године светом и која, како каже за “Кућу добрих вести”, исто толико година не сања, јер живи своје снове.

Све то, и много више од тога јесте Снежана Радојичић, која је спокоје и неспокоје овдашње свакодневице заменила за истинско уживање у буђењу на местима до којих је њен бицикл одведе, спавање у шатору или на непознатим лежајевима, свакодневном упознавању лепота далеких крајева и неких нових људи.

 

До поласка у највећу авантуру свог живота радила је десетину различитих послова који немају никакве додирне тачке са оним за шта се школовала. Најдуже је била менаџер осигурања у иностраним осигуравајућим компанијама.

                            biciklfiksna

Воли да чита, пише, слика, да се бави активностима на отвореном, воли позориште и филм, све облике уметности, мудре људе, добре људе, свет, радознала је и несмиреног духа, у сталној потрази за променама и новим сазнањима, воли да учи и да се мења.

 

Не воли зле људе, људе уских видика, лоших моралних особина, не воли политику, не воли границе, ни оне духа и ума, као ни оне стварне.

 

Већ три године не сањам, јер живим своје снове

 

И већ три године не сањам, јер живим своје снове. Планирам да наставим да следим свој Пут, каже Снежана у интервјуу за "Кућу добрих вести", на чијим ћемо интернет страницама објављивати и њене путописе.

Jер, осим што путује по лепим, интересантним, често мистичним и неприступачним пределима, Снежана води свој блог и пише путописну књигу, која би ускоро требало да буде штампана.

 

Уколико сте заинтересовани да погледате свет очима једне храбре, предузимљиве, надахнуте особе авантуристичког духа, све детаље око наручивања књиге “Закотрљај ме око света”, можете пронаћи ОВДЕ.

                           biciklknjiga


Свако ко уплати претплату ове, сигурна сам, инспиративне књиге, помаже издавање исте, а за подршку Снежани и сваком њеном новом пређеном километру на њеном вољеном двоточкашу, можемо сви ми помоћи новчаним прилозима, о чему више детаља можете прочитати ОВДЕ.

 

Докле се стигли с књигом коју сада припремате и о чему пишете?

-Књига је завршена пре неколико месеци, а планирам да је штампам у августу. То је романсирана путописно-авантуристичко-љубавна проза о првом делу мог путовања, са сапутником и партнером. На мом блогу и осталим местима где објављујем путописе и репортаже објавићу неколико одломака из књиге, као и информацију о томе како се може наручити у претплати, будући да ћу је сама штампати, а пријатељи су ми урадили прелом и штампање корица.

  

ОДЛУКА О ОДЛАСКУ БЕЗ ПЛАНА О ПОВРАТКУ


Како сте постали светски путник бициклом и шта за Вас та путовања значе?


-Одлука о одласку без плана о повратку сазревала је неколико година. А шта ју је тачно изазавало и како се у међувремену мењала и уобличавала од нејасне идеје до чврсте одлуке, описала сам у мом роману који излази у августу ове године.


Ко Вам прави друштво на путовањима - да ли сте чешће соло или у друштву и да ли се нечега бојите док путујете?

-На пут сам кренула са сапутником и партнером ког сам упознала преко једног бициклистичког портала, тражећи друштво за туру око света. Возили смо заједно седам месеци, а затим смо се раздвојили, тачније, он је мене оставио у Турској. Било је то у фебруару 2012. године и од тада возим сама.

 

                                bicikldesetnebo
Колико је било тешко оставити комфор и какву-такву сигурност и одлучити да се отиснете у свет неизвесности који, ма колико дражи имао, ипак представља и непознанице и опасност?

-Свакако није било лако, поготово зато што је моје путничко искуство пре тога било занемарљиво. Ипак, жеља да најзад урадим нешто за себе и почнем да живим онако како сам одувек желела, да следим свој сан, била је јача од свих страхова. Напослетку, имала сам 40 година – доба када је човек још довољно млад да би имао жеља, а већ стар да би почео да их остварује, како је рекао Меша. Нисам хтела да пропустим своју вероватно последњу прилику да макар пробам да их остварим.


Како гледају на Вас људи на удаљеним местима, где је ретко срести човека. Јесу ли предусретљиви, како реагују када им се обратите, јесте ли стекли пријатеље међу њима?

-Људи су свуда у свету невероватно пријатељски настројени према путницима, а посебно када виде да сама жена путује. Свуда ми нуде помоћ, желе да ме угосте, да причају са мном. Свет је дивно место, насељено добрим, обичним малим људима, какви смо и ми сами. У међувремену сам стекла много нових пријатеља и то је једна од најлепших ствари на путовању.

 

                             bicikldrugari
Како се храните на далеким путовањима, на неприступачним и не много плодним теренима, приједе ли Вам се некада нешто што Вам је тамо недоступно?

-Купујем намирнице и кувам на камперском горионику. Наравно, некад ми недостаје нека домаћа храна, али то је једна од ствари којих се свесно одрекнете зарад свега другог што добијате живећи на овакав начин. Уосталом, саставни део путовања је истраживање нових укуса нове хране.

  

                         bicikldevetzima

САМОЈ ЖЕНИ ЈЕ ЛАКШЕ НЕГО САМОМ МУШКАРЦУ

Имате ли удвараче на путу, јесте ли у већој опасности зато што сте женско?

-Не, није опасно, тврдим да је самој жени много лакше на путовању него самом мушкарцу. Наравно, опрез увек мора да постоји. Свака путница ће вам потврдити да су људи и то посебно у патријархалним и муслиманским земљама, где је тешко видети жену на улици а камоли је замислити да сама путује, невероватно предусретљиви и спремни да на све могуће начине заштите саму жену.
Љубав? Да, дешава се и то, као и у конвенционалном животу уосталом.


Имате ли времена да се задржите негде где Вам се допадне, чиме се бавите када због неке непогоде не можете да путујете данима?

-Имам све време света за ово што радим и једино сам ограничена визним правилима о дужини боравка у некој земљи и новцем (мада се новац увек нађе). Била сам, рецимо, недавно ‘заглављена’ месец дана у Монголији, у Улан Батору, због снега који је падао готово сваки дан. Радила сам што бих и иначе радила код куће: писала, читала, искористила време да се чујем са бројним пријатељима с којима немам увек прилике да причам, гледала филмове, дружила се с другим путницима и локалцима које сам упознавала, учила о Монголији и људима.

                       Mongolija

И из далеке Монголије помагала поплављенима у Србији

Када су кренуле поплаве у Србији, седела сам по цео дан за нетом и покушавала да помогнем колико могу ширећи информације, будући да ме јако велики број људи прати на Фејсбуку па сам то користила да информације допру тамо где треба. Рецимо, једном ме је једна особа која ме прати, а која живи у Шведској, замолила да поделим на мом профилу информацију да им је потребан мањи камион да би допремили прикупљену помоћ у Норвешку, одакле креће велики камион за Београд. Поставила сам то на мој профил и уједно замолила мог пријатеља Ивана Зељковића, познатијег као Зека ‘Милионер’ да шерује то на свом профилу. Треба знати да је Зека у Уједињеним Арапским Емиратима, ја сам у Монголији, а помоћ је тражена из Шведске за Србију. И за неколико сати, јавио се човек са камионом, а такође је стигла и информација где се у Шведској организовано, масовно прикупља помоћ.

 


Нема лаког пута до снова

 

Патите ли некада за удобношћу свог кревета, покајете ли се икада због свог авантуризма када Вас заболи кичма или врат?

-Не, никад. Често ми је тешко, неусловно и напорно, али сам свесна зашто то радим и да је то цена слободе коју имам и живљења мог сна. Нема лаког пута до снова, сваки тражи сталне жртве и одрицања, али важно је једино да човек зна зашто то ради. Све док је, према личном уверењу, оно што добија следећи пут који је одабрао веће од цене коју за то плаћа – то има смисла и у томе ће истрајавати.

Кад муке превагну на тој ваги и кад човек почне да сагледава само негативне ствари у томе што ради - време је да прекине и врати се или старом начину живота или неком другом који ће му донети више задовољства.

                       biciklommapa


Како се лечите када се прехладите или Вас нешто заболи?

-Као и сви – не мрдам из постеље (шатора), пијем лекове, појачавам исхрану, узимам више витамина и воћа. И чекам да прође. Кад имам среће или могућности, лечим се у кревету у гостима код некога или у неком јефтином хостелу.

 


...СВЕ ДОК СЕ ДОБРО ОСЕЋАМ ЖИВЕЋИ ОВАКО


Под којим условима бисте пристали да престанете с таквим путовањима?

-Не бих пристала да прекинем све док ја желим да ово радим и док се добро осећам живећи овако. Зашто би било ко мењао начин живота који га чини срећним? То је као да ме питате под којим условима бих се одрекла среће.

 

                       biciklpet

 

Где се сада налазите, када сте кренули, куда сте се упутили и када се враћате?

- После Монголије, где је чекала позивно писмо за Русију како би добила тромесечну визу за ту земљу, Снежана је на својој фејсбук страници управо данас објавила да је у месту Бајкалск, на самом јужном рубу Бајкалског језера. Наиме, објаснила је она, до месец дана боравка нам не треба виза, али за дуже треба. Планирам да направим круг око Бајкалског језера, а након тога, нека остане тајна за сада. Припремам велико изненађење свим људима који ме прате и подржавају, а које ће их, верујем, обрадовати.


Где бисте могли да живите, од свих места на којима сте били и зашто?

-На многим местима. У Турској, рецимо, јер су невероватно гостољубиви и веома слични нама, само много оптимистичнији, а имају и прелепу земљу, која пружа неограничене могућности за бављење свим активностима на отвореном (језера, реке, планине, море), да не говорим о небројеним античким налазиштима.

Могла бих да живим у Лаосу, јер су људи тамо потпуно слободни – ни у једној земљи нисам имала тако јак осећај слободе, неприпадања тржишном систему и западњачким ‘вредностима’.

                       bicikpirincanapolja

Могла бих да живим у северном Тајланду, јер је та земља идеалан микс истока и запада, а људи су невероватно срдачни, услужни (у најлепшем значењу те речи), осмехнути, ведри, а земља је такође прелепа и у природним ресурсима а и због бројних историјских налазишта.

Генерално, могла бих да живим било где у Југоисточној Азији понајвише због људи, због позитивизма којим зраче (сви се увек смеју, макар немали ништа под капом небеском), због добре хране…

 

Ухвати ли Вас некад носталгија? Чиме се утешите?

 

-Не, не осећам носталгију. Једино док су биле поплаве, осећала сам се заиста грозно што сам толико далеко од мог народа и први пут сам желела да будем тамо, а не овде где сам. Али то нема везе са носталгијом.

 

                              biciklfiksnajedan


Када се враћате и на колико дуго и куда ћете после тога?

-Не планирам повратак у том смислу. Све што желим јесте да наставим да путујем и пишем и да живим од тога. Свет је толико велик и толико је нових земаља и занимљивих места која желим да видим, да заиста не видим краја томе – докле год буде здравља и мало пара.


 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 05 јул 2014 12:35
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

2 Коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија