Кућа Добрих Вести

Login

Волонтерски сервис Звездаре - Волонтирање као начин живота

Оцените овај чланак
(9 гласова)

vszlogoБЕОГРАД - Од фебруара 2011. године у Београду, на Општини Звездара, постоји једна институција - Волонтерски сервис Звездаре (ВСЗ), чије је основна замисао приликом оснивања била да се учини нешто за грађане који се обраћају општини са молбом да им помогне у свакодневном функционисању јер су стари, немоћни, особе са инвалидитетом, или живе без породичног старања.

Запослени у Општини Звездара и – касније, чланови Тима за волонтерску подршку грађанима Звездаре, веровали су да волонтирањем може да се доста тога промени на боље.

 

Тако је Волонтерски сервис, као организациона јединица општине Звездара, постао и место у које долазе сви - и они који траже и они који нуде помоћ, а актуелни је носилац титуле ,,Шампиони локалног развоја".

 

У креирању волонтирања у нашој општини настојали смо да искористимо све ресурсе којима смо располагали, поштујући при том законски оквир који прописује, пре свега, Закон о волонтирању Србије, објашњава мр Радмила Урошевић, координатор Волонтерског сервиса и помоћник шефа Одељења за друштвене делатности Општине Звездара.

 

                   radmilaurosevic

 

 

- Организовано волонтирамо већ четири године, настојимо да остваримо развојну функцију коју нуди волонтирање и мислим да смо као „звездарски модел волонтирања“ већ препознатљиви.


Социјализација и борба против усамљености


Колико има волонтера, колико корисника, коју врсту услуга и помоћи пружају и коме?

На активној евиденцији за јуни месец ове године има 43 волонтера и више од 200 корисника, од којих њих 40 користи услуге у кућним условима јер су везани за своје домове и живе сами. Волонтерске услуге пружамо у кућним условима, путем телефона, просторијама Волонтерског сервиса и другим просторима на територији Општине, пошто се трудимо да будемо што мобилнији и доступнији.

 

Наше услуге могу да користе грађани који имају регулисано пребивалиште или боравиште на територији општине Звездара, потребна им је помоћ и подршка у свакодневном функционисању и живе без породичног старања и не остварују право на геронтодомаћицу.

 

                       volonteriobuka

 

Наши корисници су и једнородитељске породице са децом која имају интелектуалне тешкоће, телесни инвалидитет, проблеме у развоју и понашању. Редовно организујемо низ радионица као што је Виртуелно путовање, креативно уметничко-занатска и Радионица-читаоница, дружења, журке за сениоре. Све имају један циљ - социјализацију, развијање вештина и интересовања и борбу против усамљености.

 

Дакле, корисници су грађани Звездаре, а волонтери су Звездарци и становници још осам београдских општина. Кад нам се први пут обраћају са жељом да волонтирају, будући волонтери се веома често и захваљују што постојимо и бавимо се овим хуманим послом. Ми, наравно, не можемо решити све проблеме најугроженијих становника, али их можемо ублажити.

                            
БИЛО БИ ДОБРО ДА НАС ИМА И ВИШЕ


Колико су студенти заинтресовани да се укључе у овакав вид „стручне праксе“ и колико заиста могу помоћи?

Морам да нагласим, пре свега, да смо ми много више волонтерска нација него што већина људи мисли. Наши волонтери долазе из седам општина, али и већина суграђана који нам се јављају за помоћ, да се информишу о нашим програмима, често се захваљују на томе што организујемо волонтирање уз коментар да би било добро да нас има више.

 

У праву су и оно што је од општег интереса и што је важно за време у коме живимо јесте да сви заједно негујемо солидарност и хуманост, да се региструје што више организатора. Волонтирање је важно јер на директан и недвосмислен начин промовише праве вредност и утиче на социјализацију и хуманизацију свакодневног живота.

 

А када је реч о студентима и младима, они су волонтерски оријентисани много више него што се обично мисли. Наше искуство разбија предрасуде да су млади данас прилично егоистични и неемпатични. Студентима је волонтирање драгоцено, јер развија личне и животне вештине и пружа искуство које студије обично не могу. Ово је посебно драгоцено студентима хуманистичких наука, али и и свим другима, јер волонтирање примењује концепт свеживотног учења.

Дакле, стандард и животну филозофију који су данас неизбежни у било којој професионалној каријери и свакодневном животу.

 

                       volonteristari

 

У волонтерском јату ВСЗ има и студената, пензионера, запослених и незапослених лица. Недавно је општина Звзедара започела континуирану сарадњу са Филозофским факултетом у Београду на тај начин што смо одржали две едукације за студенте свих студијских група.

 

У мају смо гворили на тему „Волонтерска психо-социјална подршка у кризним ситуацијама“. Амфитеатар је био препун. У јуну је тема била „Стрес и синдром сагоревања“. Ових дана биће потписан Споразум о сарадњи општине и овог факултета. Ми смо прилично на точковима и трудимо се да развијамо идеју волонтирања, учимо од других и преносимо своја искуства кад год нам се укаже прилика.

 

                     zaglavljexn

САМО ДА ИМ НЕКО ОТВОРИ ВРАТА...


Ко Вам се обраћа за помоћ и са каквим проблемима се сусрећете када су појединачни случајеви у питању? Који су најчешћи проблеми и највећи апели за помоћ?


Нашу подршку у кућним условима могу да користе старија и лица са инвалидитетом која живе сама. Поред помоћи у обављању куповине хране, хигијене и лекова, лакшим кућним пословима, кажу нам да им је најважније да им неко отвори врата, јер су сви они, пре свега, усамљени.

 

Обраћају нам се и породице којима је потребна подршка јер брину и негују члана породице, имају дете са развојним потешкоћама. Стручњаци-волонтери у Саветовалишту за појединце и породице им обезбеђују разговор, савет и подршку.

 

Често је потребна информација о остваривању неког социјалног права. Суграђани могу да дођу лично у Саветовалиште, понекад је могуће одговорити и телефоном.


ОБЕЗБЕДИТИ ДОСТОЈАНСТВЕНО СТАРЕЊЕ, БЕЗ ИЗОЛАЦИЈЕ И САМОИЗОЛАЦИЈЕ

На основу досадашњег искуства, можете ли дати неку оцену - какво смо друштво постали у смислу бриге о старима, рецимо? Бринемо ли о њима као некада или су све више запостављени? Колико је распрострањена појава да су добри и потребни само док могу да чине и дају?

volocoveculjcixnПоставили сте много важних и озбиљних питања. Ми смо друштво сениора са тенденцијом да будемо још старији. Систем социјалне заштите тешко може да одговори на све потребе ове популације. Породица трпи трансформацију и пролази кроз дубоку кризу као и само друштво. Терет бриге о сениорима мора да се подели између свих нас - јавног, приватног и цивилног сектора, породице и појединца.

 

Потребни су нам додатни програми који ће бити доступни свима са циљем да се промовише активна, достојанствена али и одговорна старост и старење. Одговорна према себи самом, породици и друштву. Наши пензионери одласком у пензију преузимају пасивне обрасце понашања и стила живота, што је погрешно и штетно за све.

 

Мислим да се и постојећи бесплатни програми намењени сениорима не користе довољно, а разлог је изолација и самоизолација најстаријих суграђана. Без обзира на то да ли имају децу или не, без намере да генерализујем одговор на Ваше питање, старији у пензионерским данима треба да се највише ослањају на сопствене могућности, да развијају интересовања и капацитете.

 

                      volonterisajam


Ко су најчешће људи који Вам се  обраћају за помоћ?

Сениори и особе са инвалидитетом.

 

Како је код грађана прихваћена једна оваква иницијатива?

Волонтерски сервис је место за све суграђане, и оне који желе да помогну и оне којима је помоћ неопходна. Сви су нас прихватили. Наше је искуство да волонтирање као процес, начин размишљања и стил живота оставља позитивне промене код свих актера и корисника, и волонтера.

 

                           volontiranjexn

Да ли волонтери пролазе неку обуку, провере?

Поштујући Закон о волонтирању, примењујући основне принципе волонтирања, а они су: добровољност, поверљивост и узајамност, разматрамо сваку добру намеру да неко волонтира. Лице мора да буде пунолетно, након првог разговора обезбеђујемо основну обуку за све који волонтирају у кућним условима. Кад тим донесе одлуку да неко испуњава основне услове, волонтери прибављају доказе да нису осуђивани као и да се против њих не води кривични поступак.

 

Обавезно здравствено уверење о способности за волонтирање у кућним условима обезбеђује Дом здравља на Звездари, који је наш партнер у волонтирању и чијим ангажовањем значајно унапређујемо наше услуге. Онај ко има социјални и проблем у свакодневном функционисању, увек има и вишеструке здравствене проблеме. Апотека на точковима је једна од услуга коју реализујемо у сарадњи са запосленима у Дому здравља.


НЕ ПОСТОЈИ ДИПЛОМИРАНИ ВОЛОНТЕР


Ко све може да волонтира?

Често смо на терену, учествујемо на разним акцијама на отвореном - промовишемо волонтирање и програме које ми реализујемо. Волонтирање има додирних тачака и са Сајмом запошљавања, инклузивним програмима, цивилним сектором као равноправним партнером, хуманитарним акцијама. После више од три године рада постали смо ресурс центар идеја, могућности па и знања.

 

                       volonterifarbanjejaja

 

Организовање волонтерских активности, посебно у области бриге о нашим најрањивијим суграђанима свих генерација, захтева поред много ентузијазма, стручност и знање. И учи се доживотно јер, као што често кажем на едукацијама које држим будућим волонтерима и организаторима волонтерских активности, не постоји дипломирани волонтер. Волонтирање се учи доживотно и захтева непрестану отвореност за нове идеје, знања и искуство.


Шта планирате за будући период?

Пре свега, да задржимо обухват који смо постигли, а потом да развијамо идеју волонтирања код свих генерација на Звездари, али и другим срединама, учимо и другима преносимо своје искуство.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 02 новембар 2015 17:36
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија