Кућа Добрих Вести

Login

"Медаље заувек" – књига о шампионима и легендама

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД - Књига „Медаље заувек“, заједнички издавачки подухват Спортског савеза Србије, Министарства омладине и спорта Србије, „Спортског Журнала“ и ТВ мреже „Спортнетворк“, представљена је новинарима у хотелу Унион.

Александар Шоштар председник Спортског савеза Србије у уводној речи истакао је да је ова књига својеврсни времеплов кроз историју српског спорта и да су обухваћене животне и спортске приче 60 највећих асова и тренера, добитника националних признања:
За младе спортисте, који су се са књигом упознали на представљању у Спортској гимназији, када су се дружили и са 37 шампиона, она је путоказ  како се долази на Олимп, али и потврда да држава и друштво не заборављају шампионе због свега што су дали, рекао је Шоштар.

- Знам да ће бити још наставака, на листи добитника је 550 имена, а сваке године долазе нови. Спортски савез Србије планира да неколико пута годишње позове на дружење легедне српског спорта и новинаре, поготово оне млађе. Биће то и пажња према асовима  и знак да нису заборављени.

Заменик минстра омаладине и спорта Србије Драган Атанасов је рекао да су књигу поделили на Министарској конференцији  у Београду и да је извала огромну пажњу:
- Добили су је воема угледни функционери Савета Европе,  људи који су изузетно везани за спорт, неки од њих су и истакнути бивши спортисти и изузетно су се похвално изразили о књизи, посебно о начину на који држава Србија брине о асовима.  Мени је било посебно дирљиво са колико су пажње млади спортисти из Спортске гиманизије слушали приче наших легенди. Због њих не смемо да станемо са овим пројектом и нека траје док буде шампиона.

Предраг Сарић, главни и одговорни уредник „Спортског Журнала“, на чијим страницама сваког четврка, од децембра 2010. године излази по једна прича о најзначајнијим личностима српског спорта, захвалио се Министарству омладине и спорта, Спортском савезу Србије и „Спортнетворку“ на сарадњи у овом пројекту и подвукао:
- Књигу сам дао Бори Станковићу, он је пажљиво прелистао и рекао ми је да ће је прочитати на путу у Бразил, где одлази на састанак ФИБА борда. Отргнути су од заборава неки од најлепших тренутака спорта на овим просторима, у књизи су приче о подвизима и успесима који су утабали пут данашњим генерацијама. Олимпијска година ће изнедрити, сигуран сам, нове асове, који ће конкурисати за место у књизи „Медаље заувек“  у неком наредном издању.

Александар Станковић, уредник „Спортнетворка“  је посебно нагласио значај оваквих публикација за младе спортисте, али и новинаре који тек почињу:
- У књизи  је само мали део прича о шампионима који су у своје врeме били оно што су данас Меси,  Роналдо или браћа Кличко...Због њих смо устајали у четири ујутро да их гледамо, а понекад нисмо спавали целу ноћ. Ова књига се сама пише, већ имамо материјала за друго издање...

Велики број представника медија, али и угледних спортских радника поздравио је и Зоран Аврамовић, уредник концепта ове едиције,  за коју је дизајн и припрему урадила „Црвена звезда маркетинг“. Он је нагласио да је улога медија и спортске публицистике, између осталог,  да помогну да се асови не забораве, јер време је немилосрдно, пролази и брише трагове...Свака оваква књига је и огроман допринос у очувању историје српског спорта.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 23 април 2012 12:12
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија